Juodkrantė susigrąžins istorinę vilą

Viešbučiai, vilos ir vasarnamiai, restoranai bei parduotuvėlės. Jau bemaž prieš 170 metų viena populiariausių šiandienos vasarviečių – Juodkrantė ėmė garsėti kaip patrauklus kurortas.

Viešbučiai, vilos ir vasarnamiai, restoranai bei parduotuvėlės. Jau bemaž prieš 170 metų viena populiariausių šiandienos vasarviečių – Juodkrantė ėmė garsėti kaip patrauklus kurortas. Ne visiems šios vietovės unikalų veidą kūrusiems pastatams buvo lemta išlikti įstabiais anuometės kultūros, gyvenimo būdo liudytojais, tačiau situacija pamažu keičiasi į gera.

Avarinės būklės "turtas"

Vieną tokių senųjų kultūrino paveldo statusą turinčių pastatų – buvusį Emilės ir Karlo May viešbutį – ėmęsi atgaivinti verslininkai tikisi, jog ilgainiui išskirtinis statinys taps ne tik kurorto puošmena, bet ir čia atvykstančių svečių traukos tašku.

Daugelį metų nenaudojamas, avarinės būklės statinys atrodė apverktinai, bjaurojo Juodkrantės veidą. 2006-aisiais jį įsigijusi bendrovė "Neringos paveldo renovacijos fondas" (NPRF) atliko rinkos tyrimo ir plėtros darbus, ieškodama labiausiai tinkamų pastato panaudojimo būdų.

Įmonės parengtas projektas "Kultūros paveldo Juodkrantėje pritaikymas privačių turizmo paslaugų plėtrai" užsitikrino ir 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų paramą – beveik 1,8 mln. litų.

"Projektas unikalus tuo, kad rekonstruojame vieną seniausių Juodkrantės pastatų – buvusį Emilės ir Karlo May viešbutį, kurį panaudosime plačioms turizmo ir apgyvendinimo paslaugoms teikti. Įgyvendindami pastato atstatymo darbus privalome išsaugoti ir restauruoti jo išlikusius autentiškus elementus – pamatų liekanas, rūsio skliautus, medines drožinių dekoratyvines detales ir konstrukcijas bei puošybos elementus", – pasakojo NPRF direktorius Donatas Kareiva.

Darbai veja darbus

Anot vadovo, pirmieji statybos darbai šiame L.Rėzos gatvėje 14 esančiame objekte prasidėjo 2011 m. birželio pradžioje.

"Tačiau dar anksčiau, maždaug dveji metai iki tol, pagal atskirą statybos leidimą buvo likviduota "Vilos May" avarinė būklė. Tuo pačiu metu mūsų bendrovė rekonstravo kitą tame pačiame žemės sklype esantį statinį – šešių apartamentų poilsio pastatą "Vila Rasa", kuris pradėtas naudoti nuo praėjusių metų rugpjūčio", – kalbėjo pašnekovas.

Kaip teigė D.Kareiva, šiuo metu užbaigtos montuoti pagrindinės pastato konstrukcijos, dailylentėmis baigiamas apkalti išorinis fasadas, o artimiausiu metu bus įrenginėjami balkonai ir išoriniai laiptai bei atliekami vidaus apdailos darbai.

"Visiškai atstatyti buvusį viešbutį planuojame iki šių metų pabaigos. Kitas pagal projektą rekonstruojamas statinys – administracinis pastatas ("Vila Miglė") – šiuo metu išardytas iki pamatų, ruošiamasi išspręsti pastato ekspertizės metu nustatytas hidroizoliacijos problemas ir tada imtis pirmųjų darbų. "Vilos Miglė" rekonstrukcijos darbus užbaigti planuojame iki kitų metų birželio", – ateities planais dalijosi pašnekovas.

Teiks kompleksines paslaugas

Naujam gyvenimui prikeltame Emilės ir Karlo May viešbutyje planuojama įrengti 13 numerių – po 5 pirmame ir antrame aukšte, bei 3 palėpėje.

Teigiama, jog projekto tikslas – atkurti apgyvendinimo paslaugas teikiantį svečių namų kompleksą, kuris pasižymėtų ne tik senųjų laikų svetingumu, bet ir teiktų daugelį kitų turizmo paslaugų – tarp jų organizuoti pažintinę ir pramoginę žvejybą bei išvykas į marias.

Ne atsitiktinai šalia esančiame pastate "Vila Miglė" bus įrengtas turizmo informacijos centras su patalpa konferencijoms.

Bendrovės vadovas neneigė, jog bene didžiausia problema, su kuria teko susidurti rekonstruojant senąjį viešbučio pastatą, – kvalifikuotų darbininkų trūkumas.

Reikia ypatingo kruopštumo

"Kadangi reikėjo ir dar reikės atlikti aukštos kvalifikacijos reikalaujančių saugotinų autentiškų medinių dekoratyvinių detalių ir kitų konstrukcijų gamybos ir montavimo darbus, didelis gamybos imlumas bei reikalaujamas kruopštumas ir tikslumas jas gaminant, montuojant, iš esmės turėjo įtakos statybos rangos darbams planuoti ir įgyvendinti", – aiškino pašnekovas.

D.Kareiva pripažino, jog statybas trikdė ir nepalankios klimatinės sąlygos – dėl šaltos 2011–2012 m. žiemos nebuvo galima betonuoti perdangų, apšiltinti medinių konstrukcijų bei imtis panašių darbų.

"Vasarą teko susidurti su kaimyninių gyventojų nepasitenkinimu dėl kai kurių triukšmingų, pavyzdžiui, griovimo darbų, nors jie vyko tik darbo metu. Taigi iki rudens panašius darbus teko laikinai atidėti", – sakė bendrovės vadovas.

Vizitinė kortelė

Projekto pavadinimas: "Kultūros paveldo Juodkrantėje pritaikymas privačių turizmo paslaugų plėtrai".
Bendra projekto vertė: 2 800 637,31 Lt.
Projektui skirtas finansavimas: 1 778 404,49 Lt.
Iš jo ES dalis: 1 778 404,49 Lt.
Projektui išmokėta lėšų: 794 843,45 Lt.
Iš jo ES dalis: 794 843,45 Lt.
Šaltinis: esparama.lt.

Išskirtinis statinys

Buvęs Emilės ir Karl May viešbutis pastatytas 1879 m. Istorizmo laikotarpio fachverkinės architektūros stiliaus stačiakampio plano pastatas pasižymėjo unikaliais senoviniais konstrukciniais ir puošybos elementais. Kultūros vertybės dosjė išvardytos objekto vertingosios savybės: pastato tūris, stogo forma, jo konstrukcijos tipas, dangos medžiagiškumas, fasadų architektūrinis sprendimas, dekoras (lėkiai, vėjalentės, profiliuoti gegnių galai, apkalimas), stalių gaminiai (langai, lauko durys), interjero visuma (pagrindinių pastato konstrukcijų formuojamos vidaus erdvės), ketiniai balkono kronšteinai. Dabartinių savininkų nuosavybėm pastatas pakliuvo avarinės būklės – jis buvo apgriuvęs, o dalis medinės apdailos, vidinių medinių konstrukcijų, langų ir durų – nepataisomai suirę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

poilsiaves

poilsiaves portretas
KOL shis "viesbutis"kelis deshimtmecius priklause Kauno SPAUSTUVININKAMS--BUVO PUIKIOS BUKLES!su keliais desetkais PUIKIAI IRENGTU kambariu poilsiautojams...."PRICHVATIZAVUS",PERdaugiau nei desimt METU--buvo visiskai apleistas ir paverstas BOMZYNU....o kodeldabar "milijonu"reik remontui?!..KAS KALTAS???.

Banys

Banys portretas
O kam priklausė pastatas vėlesniais metais ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių