Jūroje rastas laivas skenduolis

Baltijos jūroje netoli pasienio su Rusija užfiksuotas neeilinis radinys – jūros dugne nugrimzdęs maždaug 100 metrų ilgio laivas. Manoma, kad tai dar praėjusiame amžiuje krovinius plukdęs laivas.

Baltijos jūroje netoli pasienio su Rusija užfiksuotas neeilinis radinys – jūros dugne nugrimzdęs maždaug 100 metrų ilgio laivas. Manoma, kad tai dar praėjusiame amžiuje krovinius plukdęs laivas.

Nustebino mokslininkus

Skenduolį 60 metrų gylyje aptiko Klaipėdos universiteto mokslininkai plaukdami naujuoju praėjusių metų lapkritį "Minties" vardu pakrikštytu moksliniu laivu.

Jo kapitonas Sigitas Petraitis stebėjosi, kad dugne ilgą laiką gulintis gigantas iki šiol dar niekam nebuvo žinomas.

Antradienį naujieną patvirtinęs S. Petraitis komentavo, kad skenduolis į pietvakarius nuo Klaipėdos rastas maždaug prieš savaitę.

"Naujiena dar visai šviežia, visai netikėtai jį užfiksavome vykdydami projektinius darbus. Tačiau norint sužinoti daugiau detalių reikėtų dar kartą apžiūrėti laivą. Galbūt jį atidengė šiemet Klaipėdoje siautusi didžiulė audra Feliksas", – komentavo "Minties" kapitonas.

Plukdė bombas?

Manoma, kad Klaipėdos vandenyse aptiktas radinys – krovininis XX a. laivas. Pastarąjį mokslininkai užfiksavo skenuodami jūros dugną specialia įranga – daugiaspinduliniu echolotu.

Jūros dugno tyrimams mokslininkai taip pat pasitelkė "Side-scan" sonarą – prietaisą, kuris garso bangomis sukuria didelio ploto jūros dugno nuotraukas. Jos ir padėjo aptikti nuskendusį objektą.

Padaryta dugno paviršiaus akustinė nuotrauka leido įžiūrėti laivo kontūrus.

"Šis atvejis – labai netikėtas, nes laivų skenduolių vietos paprastai būna pažymėtos. Gali būti, kad jis yra slaptas, gal plukdė bombas ar ginklus", – svarstė vyresnysis "Minties" mokslininkas, asociacijos "Baltijos slėnis" direktorius Nerijus Blažauskas.

Aiškinsis aplinkybes

Pašnekovo manymu, laivas – gana modernus ir panašus į krovininį. Ateityje mokslininkai ketina siųsti dugną filmuojantį povandeninį robotą, kuris leis nustatyti daugiau laivo detalių ir jo nuskendimo aplinkybes.

Apie naujo radinio iškėlimą mokslininkai nesvarsto, nebent, N. Blažausko žodžiais, jame būtų vertingo palikimo. Esą tai kainuoja ne tik laiko ar pastangų, bet ir nemažus pinigus.

S. Petraitis aiškino, kad skenduolis ateityje bus apžiūrėtas.

"Manau, atrasime tam laiko, galbūt įtrauksime laivo analizę į savo kitus projektus. Mano supratimu, tai – ne istorinis laivas. Keista, kad apie jį niekas neturi informacijos. Matyt, pražiopsojo", – kalbėjo pašnekovas.


Šiame straipsnyje: laivaslaivaiBaltijos jūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių