Kelionės miesto autobusais nebrangs

Klaipėdiečiai gali lengviau atsipūsti – kitąmet kelionių miesto autobusais ir maršrutiniais taksi kainos nedidės. Daugiau už bilietus gali tekti mokėti tik vykstantiesiems iš Klaipėdos į Palangos oro uostą.

Pateikė naują siūlymą

Miesto ir priemiesčio autobusų bilietų kainas savivaldybė privalo peržiūrėti ne rečiau kaip kartą per metus. Vertinamos keleivių vežimo sąnaudos, gautų pajamų pokyčiai, tarp savivaldybės ir vežėjų numatyti sutartiniai įsipareigojimai.

Miesto tarybai siūloma kitais metais palikti dabar galiojančias miesto autobusų, maršrutinių taksi bilietų kainas. Taip pat numatyti didesnę kelionės lengvatą pradinukams.

Dabar 1–4 klasių mokiniams terminuotam mėnesiniam vardiniam bilietui taikoma 80 proc. nuolaida. Jis atsieina 5,40 euro. Siūloma pradinukams suteikti 95 proc. nuolaidą. Tada jis kainuotų 1,35 euro. Tokia lengvata įsigaliotų nuo kitų metų vasario 1-osios.

Reikės 25 tūkst. eurų

Idėją, kad uostamiesčio pradinukai už keliones miesto autobusais turėtų mokėti mažiau, iškėlė tarybos narė Lilija Petraitienė. Ji siūlė, kad metinis vardinis elektroninis bilietas 1–4 klasių mokiniams kainuotų 13,5 euro. Buvo įvertintos šio pasiūlymo finansinės išlaidos.

Atkreiptas dėmesys, kad, įsigaliojus tokiam siūlymui, gali būti piktnaudžiaujama. Nusipirktas metinis bilietas gali būti naudojamas tik kartą ar kelis per metus, o tai didintų išlaidas.

Dėl to pasiūlyta didesnę lengvatą uostamiesčio pradinukams taikyti mėnesiniams bilietams. L.Petraitienė su šia mintimi sutiko.

Skaičiuojama, kad lengvatiniu autobuso bilietu Klaipėdoje naudojasi 673 pradinukai. Jei skaičius nesikeistų, savivaldybei biudžete reikėtų numatyti beveik 25 tūkst. eurų kompensacijoms.

Pasak miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto, kuriame buvo svarstomas klausimas, nario Sauliaus Liekio, gerai, kad suteikta lengvata mėnesiniam bilietui.

„Yra visokių situacijų. Dabar vaikas – ketvirtokas, o nuo rugsėjo bus penktokas, ne pradinukas. Tėvams neapsimokėtų pirkti metinio bilieto“, – tvirtino tarybos narys.

Į oro uostą – brangiau

S.Liekis atkreipė dėmesį, kad Klaipėdoje, kalbant apie transporto sritį, pamiršti senjorai.

„Žmonės sulaukia pensijos, bet negauna jokios nuolaidos. Žinau, kad meras yra pavedęs suskaičiuoti, kiek atsieitų lengvatą suteikti ir jiems. Ateityje bus ir toks siūlymas“, – tvirtino tarybos narys.

Nebrangs ir kelionės maršrutiniais taksi į Kretingą, Palangą.

Didesnę kainą siūloma nustatyti tik šiemet pradėto organizuoti maršruto Klaipėdos autobusų stotis–Palangos oro uostas bilieto kainą. Dabar jis kainuoja 1,10 euro. Siūloma padidinti iki 2 eurų.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda atkreipė dėmesį, kad šiuo maršrutu vežančiu autobusu keliauja nedaug žmonių. Jis yra nuostolingas.

Tačiau akcentuojama, kad nenorima palikti žmonių be susisiekimo su Palangos oro uostu, nes važiuojančiųjų yra.

„Taupome ir leisdami šiuo maršrutu keleivius vežti mažam autobusui vietoje didelio. Jei už bilietą prašysime 2 eurų, tai vis tiek neatpirks maršruto organizavimo išlaidų“, – teigė direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne dūdorius

Ne dūdorius portretas
Ar ne laikas valdantiems liberastama pagalvoti apie nemokamą važiavimą klaipėdiečiams miesto visuomeniniu transportu? Talinas jau kiek metų tą daro.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių