Kiek gatvėse nestabilios psichikos vairuotojų? (papildyta)

"Psichas! Daunas! Debilas!" – vairuotojai nešykšti vienas kitam diagnozių kelyje. Tačiau šie pykčio protrūkyje išsiveržę epitetai vis dažniau atspindi realybę. Prie vairo gali sėdėti ir neprognozuojamas ligonis.

Patenka į juodąjį sąrašą

Sovietinių laikų atgyvena laikyta įskaita dėl priklausomybės ar psichinių ligų neišnyko iki šiol – kiekvienas gydytojų akiratyje atsidūręs ligonis įrašomas į tam tikrą juodąjį sąrašą.

Būtent šis faktas kai kuriuos pacientus verčia uždaryti gydymo įstaigos duris ir atsisakyti profesionalo pagalbos dėl potraukio kvaišalams ar svaigalams.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat prailgino terminą vairuotojo pažymėjimui gauti, jei žmogus nors kartą gydėsi nuo alkoholizmo.

Tokia diagnozė užkerta kelią trejus metus gauti vairuotojo pažymėjimą.

Taip tikimasi sutramdyti prie vairo sėdančius girtus vairuotojus.

Anksčiau medikų akiratyje dėl priklausomybės alkoholiui atsidūręs žmogus vairuotojo pažymėjimą galėjo gauti praėjus metams po individualios gydytojo konsultacijos.

Trejų metų terminas galioja ir anksčiau nuo narkotikų priklausiusiems žmonėms.

Bausmės kelias – sunkus

Specialistai pastebi – norinčiųjų gydytis nuo alkoholizmo pastaruoju metu sumažėjo.

Tarp to mažėjimo galimų priežasčių minimas ir pernai Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymas, iki trejų metų prailginęs terminą gauti pažymėjimą.

Pasak Klaipėdos priklausomybės ligų centro 1-ojo skyriaus ir ambulatorijos vedėjo Sergejaus Michalcovo, šiuo įsakymu kertama šaka, ant kurios visi sėdime.

Gydytojai taip pat statomi į nepatogią padėtį – jie pacientui turėtų padėti, tačiau užkerta kelią ateityje kuo greičiau grįžti į normalų gyvenimą.

"Drastiškos priemonės nieko gero neduoda. Turėtume ieškoti, kaip padėti priklausomam žmogui, o ne jį bausti. Mes einame baudimo keliu", – mano su priklausomais nuo alkoholio žmonėmis dirbantis S.Michalcovas.

Apie įskaitą sužino netikėtai

"Trejų metų terminas – labai ilgas. Tai atgraso norinčiuosius gydytis", – antrino Klaipėdos priklausomybės ligų centro vyriausioji gydytoja Svetlana Zamkovaja.

Pasak vadovės, ne visada priklausomas nuo alkoholio žmogus sėda prie vairo išgėręs.

S.Zamkovaja abejoja, ar sugriežtinta vairuotojo pažymėjimo išdavimo tvarka pagerintų situaciją keliuose.

Jaunas žmogus, dažnai pažeidžiantis kelio eismo taisykles, kelia ne mažesnę riziką, tad ir atsakomybė už pažeidimus turėtų būti vienoda, mano gydytoja.

Kartais pacientas net nežino esąs įrašytas atitinkamoje gydymo įstaigos įskaitoje.

Jei žmogus dėl alkoholinės psichozės atsidūrė Psichiatrijos ligoninėje, duomenys apie jį atsiduria Priklausomybės ligų centre.

Šis faktas netikėtai paaiškėja prireikus gauti vairuotojo pažymėjimą arba leidimą ginklui.

Įstatymas dėl įskaitų priimtas beveik prieš 15 metų. Tad, pasak centro vadovės, daug metų kalbama apie šios tvarkos pakeitimą.

Tačiau S.Zamkovaja negali vienareikšmiškai atsakyti, ar įskaita – tarybinių laikų atgyvena.

Ne taip retai pasitaiko, kad priklausomas nuo alkoholio žmogus vėl iš naujo atsiduria gydytojų akiratyje.

Vyriausiosios gydytojos manymu, šiems žmonėms tiesiog reikėtų suteikti galimybę gydytis anonimiškai.

Tačiau nuo praėjusių metų panaikintas anoniminis gydymas nuo priklausomybės ligų.

Atgailauti ateina ir neblaivūs

Klaipėdos darbo rinkos mokymo centro direktorė Birutė Dirmotienė siūlo dar labiau griežtinti vairuotojams keliamus reikalavimus. Ji veda paskaitas prasižengusiems ir laikinai pažymėjimo netekusiems vairuotojams.

Pasak B.Dirmotienės, dažniausiai laikinai vairuotojo pažymėjimą praranda greičio mėgėjai ir vairavę neblaivūs.

Apie 15 proc. kursų lankytojų teisę vairuoti būna praradę dėl sunkaus girtumo laipsnio.

Vadovė prasitarė, kad apie kai kurių jų polinkį alkoholiui išduoda elgesys, veido išraiška, bruožai.

Ne toks jau retas atvejis, kai dėl girtumo praradę teisę vairuoti klausytojai net į kursus ateina būdami neblaivūs.

"Tokiems neturime jokių poveikio priemonių. Tik tyliai, į ausį, kad negirdėtų kiti, paprašome išeiti", – teigė direktorė.

Į kursus – su mama

Pasak B.Dirmotienės, teisę vairuoti suteikia medicininės komisijos pažyma, tad jos išdavimą reikėtų gerokai sugriežtinti ne tik dėl potraukio alkoholiui, bet ir psichinės sveikatos.

Kai kurių vairuotojų psichinė būklė kelia labai rimtų įtarimų. Tad įskaita tik padeda geriau juos kontroliuoti.

Direktorė prisiminė kursus prasižengusiems vairuotojams panorusį lankyti vaikiną. Kelis kartus sukėlęs skandalą, į vieną paskaitą jis atėjo kartu su mama.

"Tada sėdėjo klusniai, tik mandagiai uždavinėjo keistus klausimus. Buvo matyti, kad jis – psichiškai neįgalus. Bet vis tiek gavo medicininės komisijos pažymą. Toks žmogus kelyje gali būti nevaldomas", – baisėjosi pašnekovė.

B.Dirmotienė taip pat siūlytų griežtinti baudas už kelių eismo taisyklių pažeidimus, nes kol kas nesame visiškai sąmoningi ir atsakingi.

Trikdo nestabili psichika

Klaipėdos psichikos sveikatos centro psichiatrė Lilia Slatvickaja įspėjo, kad žmonės kartais ne taip supranta įskaitos egzistavimą – pacientui tiesiog užvedama ligos kortelė.

"Žmonės norėtų, esą "atėjau, pasigydžiau" ir nelieka jokių duomenų. Taip nebūna", – paaiškino gydytoja.

Psichiatrė neslėpė – apsilankymas pas juos kartais gali pakišti koją.

Tačiau jei nėra rimtų sutrikimų – šis faktas bus pamirštas arba gal pakaks kartą apsilankyti pas psichologą.

Užkirsti kelią vairuoti gali tik rimtas psichikos sutrikimas.

L.Slatvickaja taip pat pasisako už griežtesnį būsimų vairuotojų sveikatos įvertinimą.

"Kiek gatvėse yra vairuotojų, kurie neturėtų vairuoti dėl nestabilios psichikos! Bet net jei neleisime, jie vis tiek vairuos", – mano psichiatrė.

Viltis – kovo 1-oji

Tikimasi, kad problemą dėl galimybės gydytis anonimiškai pakoreguos nuo kovo 1 dienos įsigaliosiantis Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimas.

Jis numatys anoniminį gydymą tam tikromis ligomis sergantiems pacientams. Tikimasi, kad į jų sąrašą bus įtrauktos priklausomybės ligos, potraukis azartiniams lošimams.

PAPILDYTA

Danguolė Vitkienė, medicinos centro “Salgymeda” vyriausioji gydytoja

Griežtinti būsimų vairuotojų sveikatos patikrinimo nereikėtų - tik dar labiau juos apsunkintume ir žmonės nuslėptų tikrąją situaciją. Vairuotojus tikriname pagal sveikatos apsaugos  ministro nustatytą tvarką. Prireikus šeimos gydytojas pacientą siunčia pas reikalingą specialistą. Nebereikia tik narkologo konsultacijos.

Būtų gerai, kad būsimi vairuotojai lankytųsi būtent pas savo šeimos gydytoją, kad pro akis nepraslystų rimtos sveikatos bėdos. Atsakomybė už vairuotojų sveikatą turėtų gulti ne ant gydytojų pečių, o pačių vairuotojų. Kai kurie jų pasirenka kitą gydymo įstaigą, kad galėtų nuslėpti rimtus sveikatos sutrikimus arba vengia aspilankyti pas gydytoją, pablogėjus sveikatai.                 

Alvydas Katkauskas, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas

Jei kiekvienas vairuotojas nesidraskytų, nesiblaškytų iš vienos eismo juostos į kitą, gerbtų aplinkinius vairuotojus ir pėsčiuosius, nekiltų kalbų apie vairuotojų pažymėjimo išdavimo griežtinimą ar kitas papildomas priemones. Daug kas priklauso nuo mūsų vairavimo kultūros. Gydytojai turėtų griežčiau vertinti būsimus vairuotojus. Dabar teisę vairuoti įgyja ir nestabilios psichikos žmonės. Negalime uždrausti vairuoti, nes jie turi medikų pažymą. Nemažai eismo įvykių kyla ir dėl epilepsijos priepuolių prie vairo, ir dėl senyvo amžiaus. Bet nėra nustatytos tvarkos, kad tokie vairuotojai būtų pakartotinai tikrinami gydytojų.


Šiame straipsnyje: vairuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesa

Tiesa portretas
Jau keli metaidaug vazineju su VW autobusiuku.tai zymiai saugesne transporto priemone,ypac mieste.Zymiai toliau matai per kitu eismo dalyviu "galvas",geriau manevruoti grustyse ir t.t..Taciau pastebiu ir dar viena savybe,tai eismo "kvailius" kurie makaluojasi ir draskosi priekyje ir uzpakalyje,nezinia kur skubedami.Ypac krinta didesni auto,BMV,Audi.Daznai tai jauni vaikinai,raunantys ir staigiai stabdantys pries sviesofora,skrendantys per perejas.Agresyvumas ir kvailumas neispasakytas,nes intensyvaus eismo salygomis jie toli nepabega.Nezinau,bet gal "vairuotoju mokyklos" turetu geriau mokyti,kulturos ir "logikos"?.O siaip tai tiesa,kad kvailiu,isisgimusiu ir "nervininku" pas mus daugeja,tame tarpe ir gatvese...?

Jo

Jo  portretas
Marsrutiniu taksi vairuotojai vieni is ligoniu....

psichas.

psichas. portretas
Labai nesunku ir nebrangu Klaipedos med.istaigose nusipirkti med.pazyma,ir gali vairuoti,net pabeges is ''durdomo''.
VISI KOMENTARAI 28

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių