Klaipėdoje baigiama įrengti 7 mln. eurų kainavusi alaus darykla

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje baiginėjama 7 mln. Eur kainuojanti „Švyturio“ daryklos rekonstrukcija – naujai iškilusiame korpuse, po vienu stogu telpa nauja kraft alaus linija, gastrobaras, parduotuvė, konferencijų bei degustacijų salės. Naujasis kompleksas turėtų tapti šalies ir viso regiono alaus kultūros centru.

Naujas alaus kultūros centras

Šis projektas išskirtinis – nei Lietuvoje, nei Baltijos šalyse nėra panašaus mąsto objekto, kuriame būtų jungiamos gamybinės, edukacinės bei laisvalaikio erdvės.

„Alaus rinka Lietuvoje sparčiai keičiasi. Ne tik dėl suvaržymų. Keičiasi žmonių požiūris į alų – lietuviai vis dažniau nori kokybiško, išskirtinio, įdomaus alaus. Mūsų kompleksas, čia sutelktos technologinės galimybės bei aludarių talentai, šią vietą pavers vienu svarbiausių alaus kultūros centrų Lietuvoje bei visame regione. Esu tikras – šios vietos atsiradimas lems, kad Lietuvoje verdamas alus pasaulyje bus žinomas kur kas geriau“, – sako „Švyturys–Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Planas – būti konkurencingais visoje Europoje

Naujojoje darykloje alus bus verdamas bendradarbiaujant su garsios JAV kraft daryklos „Brooklyn Brewery“ aludariais ir jis bus skirtas ne tik Lietuvos alaus mėgėjams.

„Bendras darbas su „Brooklyn Brewery“ įpareigoja atsiverti pasauliui – mūsų verdamos išskirtinės alaus rūšys bus konkurencingos mažiausiai visos Europos mastu. Jau dabar aludariai profesionalai iš kaimyninių valstybių rodo didelį susidomėjimą mūsų darykla – jie nori atvažiuoti pas mus ir kurti projektus savo šalims. Norime, kad šioje darykloje esminis žodis būtų „atvirumas“: lankytojams detaliai rodysime visus procesus, daug pasakosime apie alų, jo derinimą su maistu, rengsime degustacijas. Tai bus sociali vieta, kurioje vyks alaus ir kultūros renginiai, todėl viskas čia suprojektuota taip, kad svečiui būtų kuo patogiau. Norėčiau, kad per pirmus veiklos metus čia išvirtume mažiausiai 10 naujų alaus rūšių“, – ambicingais planais dalinasi „Švyturio“ prekės ženklo vadovas Andrius Bagdzevičius.

Alaus rinka Lietuvoje sparčiai keičiasi. Ne tik dėl suvaržymų. Keičiasi žmonių požiūris į alų – lietuviai vis dažniau nori kokybiško, išskirtinio, įdomaus alaus.

Eksperimentavimo ir naujų skonių kūrybos erdvė

Anot A. Bagdzevičiaus, naujoji linija aludariams suteikia sąlygas drąsiai eksperimentuoti – minimalus čia verdamo alaus kiekis – 3 tūkst. litrų, be to, į pastatą persikels ir „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvės, kurių minimalus partijos dydis – 100 litrų. Tad čia bus paprasta virti alų specialiomis progomis, atskiriems projektams ar tokį, kurio bus galima paragauti tik daryklos gastrobare. Naujoji įranga leis vienu metu brandinti net 18 skirtingų alaus rūšių.

Be naujų, specialiai sukurtų produktų, čia bus verdamos „Švyturio“ Tradicinės kolekcijos bei „Raudonų plytų“ alaus rūšys. „Taip pat čia turėsime rūsį alaus brandinimui statinėse – esame šios srities pradininkai Lietuvoje ir savo eksperimentus plėsime. Tokių plačių galimybių po vienu stogu neturi nei viena darykla Lietuvoje“, – teigia pašnekovas.

Įranga gaminta ir Lietuvoje

Naujosios alaus linijos įrenginiai jau baigiami montuoti. Vėliau bus pradėtas jų testavimas ir derinimas. Įrenginiai atkeliavo iš Vokietijoje įsikūrusios kompanijos „Essau&Hueber“. Pašnekovas pabrėžė, kad fermentavimo ir kitas talpas ši Vokietijos kompanija užsakė pagaminti Lietuvos įmonei „Astra“.

„Mes tikrai patenkinti tokiu sprendimu – statydami bei įrengdami kompleksą, kuo daugiau darbų stengiamės pavesti Lietuvos įmonėms“, – teigia „Švyturio“ prekės ženklo vadovas.

Rekonstruota alaus darykla oficialiai bus atidarytas antrąjį 2018 m. ketvirtį, tačiau įrangos bandymai bei bandomosios alaus partijos bus paruoštos jau anksčiau.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar

Ar portretas
7 mln. kainavo savivaldybes irengta auto stovejimo aikstele?

Sušiko

Sušiko portretas
paveldą(negamina tikro alaus, bet supilsto koncentratus)ir dar giriasi lyg kažką reikšmingo padarę.Nafik jūsų tos statybos- nuo to alus nepataps toks kaip anksčiau

Gintare

Gintare portretas
Dabar beliko tik ir toliau skanų alų gaminti :)
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių