Klaipėdoje – dėmesys išskirtiniams mokiniams

Klaipėdoje veikiančiame Profesinio mokymo ir reabilitacijos centre išskirtinio dėmesio sulaukia specialiųjų poreikių turintys mokiniai bei dėl sveikatos problemų profesijas keisti priversti žmonės. Čia besimokantiesiems suteikiama galimybė ne tik atrasti jiems tinkamiausią profesinį kelią, bet ir kuo sėkmingiau integruotis į darbo rinką.

Išskirtinis visame regione

Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centras šiuo metu yra vienintelė įstaiga Klaipėdos regione, ugdanti asmenis, turinčius specialiųjų poreikių.

Įvairių negalių turintys mokiniai yra ugdomi pagal tris mokymo programas – viešbučio darbuotojo, floristo bei želdinių tvarkytojo. Pastaroji mokymo programa pradėta vykdyti tik nuo šių metų.

Į šias specialybes kasmet organizuojamas bendrasis priėmimas, kurio metu sukomplektuojamos būsimų moksleivių su specialiaisiais poreikiais grupės.

Šiame centre mokytis priimami bet kokio amžiaus žmonės, turintys specialiųjų poreikių, nuo 14 metų. Jiems netaikomi jokio prieš tai buvusio išsilavinimo reikalavimai.

„Gali būti įgiję ir tik pradinį išsilavinimą. Priimame su tokiais gebėjimais, kokius žmogus turi. Tačiau jie čia neįgyja bendrojo išsilavinimo, o tik specialybę“, – paaiškino Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centro Sveikatos priežiūros paslaugų ir profesinės reabilitacijos skyriaus vedėja Danguolė Kisielienė.

Sulaukia didesnės pagalbos

„Mūsų auklėtiniai dažniausiai yra su dideliais ir labai dideliais specialiaisiais poreikiais. Tai reiškia, kad jiems reikia didesnės tiek psichologinės, tiek socialinės pagalbos“, – dėstė skyriaus vedėja.

Būtent todėl su įvairias negalias turinčiais mokiniais dar dirba ne tik profesijos mokytojai, bet ir psichologas, socialinis pedagogas, socialinis darbuotojas, kurie padeda įveikti kai kurias ugdymo proceso metu iškylančias kliūtis ir greičiau tobulėti neįgaliems mokiniams.

Todėl minėtame centre neįgalieji, įgiję vieną minėtų specialybių, yra visiškai pasirengę įsilieti į darbo rinką.

Pritaikytas silpnaregiams

Lelijų gatvėje įsikūręs skyrius puikiai pritaikytas ir regėjimo negalią turintiems žmonėms – čia visur įrengti skiriamieji ženklai, nestinga neregiams reikalingos mokymo technikos.

Pastebima, kad silpnaregiai ir neregiai čia dažniausiai renkasi masažuotojo specialybę ir gana sėkmingai randa darbo.

Tiesa, norint mokytis šios profesijos, būtinas vidurinis išsilavinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių