Klaipėdoje – ikimokyklinių įstaigų pertvarka

Uostamiesčio valdininkai tikina pasirengę ikimokyklinio švietimo įstaigų reformai. Planuojama, kad jau nuo šio rugsėjo pavyks smarkiai sutrumpinti darželių laukiančiųjų eilę. Savivaldybės planuose – ne tik papildomų dviejų dešimčių grupių steigimas, bet ir naujo pastato šiaurinėje miesto dalyje statyba.


 

Uostamiesčio valdininkai tikina pasirengę ikimokyklinio švietimo įstaigų reformai. Planuojama, kad jau nuo šio rugsėjo pavyks smarkiai sutrumpinti darželių laukiančiųjų eilę. Savivaldybės planuose – ne tik papildomų dviejų dešimčių grupių steigimas, bet ir naujo pastato šiaurinėje miesto dalyje statyba.

Planuoja pokyčius

Klaipėda subrendo priešmokyklinių įstaigų pertvarkai. Per keletą mėnesių uostamiestyje buvo atlikta išsami priešmokyklinių įstaigų analizė.

Ją nuspręsta atlikti todėl, jog šiuo metu vietos ikimokyklinio ugdymo įstaigoje laukia apie 600 mažųjų klaipėdiečių.

Šiuo metu minėtose įstaigose ugdomi 8 773 vaikai. Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė pastebėjo, jog šis skaičius – didžiausias per dešimt metų.

Tai esą lemia 2009-aisiais smarkiai išaugęs gimstamumas, vėliau naujagimių skaičius mažėjo, o 2014-aisiais vėl pastebimas augimas.

„Tačiau, kalbant apie artimiausius metus ikimokyklinėse įstaigose – 2015, 2016 ir 2017 metus, pastebimas, kad vaikų nuo 0 iki 6 metų mažėja“, – pastebėjo N.Laužikienė.

Rado patalpų

Analizuojant miestą dalimis, konstatuota, kad didžiausia problema – šiaurinėje miesto dalyje, čia labiausiai trūksta ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Be to, įvertinta tai, jog planuojama įvesti privalomą priešmokyklinį ugdymą, kuris taip pat padidintų vietų trūkumo problemą.

Sudarytoje darbo grupėje darbavosi ne tik savivaldybės bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojai, bet ir tėvų forumo ir profesinių sąjungų atstovai.

Darbo grupė parengė priemonių, padėsiančių išspręsti minėtas problemas, planą.

Šiemet siūloma įrengti 10 grupių ikimokyklinėse įstaigose, kuriose ugdymo grupės pritaikytos kitoms reikmėms – įrengti metodinio darbo, užsienio kalbų kabinetai, sporto salės ar virtuvės.

Išaugins mokyklas

Dar dvi grupės būtų iškeltos iš lopšelio-darželio „Obelėlė“, keturios grupės bus įkurtos reorganizuojant mokyklas-darželius į darželius.

„Šios priemonės nebus taikomos drastiškai. Mokyklos bus išauginamos, tai reiškia, kad nebus formuojamos klasės. Atsilaisvinusiose patalpose bus galima įkurti grupes“, – reorganizacijos modelį paaiškino departamento direktorė.

Taip pat planuojamos apie šešios grupės privačiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Taigi jau šių metų rugsėjį planuojama įsteigti apie dvi dešimtis naujų grupių.

Laukiančiųjų – per pusę mažiau

Vykdant šias priemones tikimasi, jog bus sukurtos 445 naujos vietos. Kartu su privačiomis ikimokyklinio ugdymo įstaigomis iš viso uostamiestyje atsirastų 545 laisvos vietos darželinukams.

„Tačiau, mes turime kitą problemą. Šiais metais planuojame pradėti darželio „Puriena“ rekonstrukciją, todėl turėsime jį atlaisvinti ir 150 vietų turėsime suteikti darželyje „Puriena“ ugdomiems vaikams“, – pabrėžė savivaldybės darbuotoja.

Taigi, N.Laužikienės teigimu, 2015 m. atsiras apie 300 naujų vietų daželiuose. Tai esą geras rezultatas, nes vietą gautų maždaug pusė visų šiuo metu laukiančių eilėje.

Iš viso šiais metais numatytiems pertvarkos darbams reikėtų apie 445 tūkst. eurų. 184 tūkst. eurų jau suplanuoti savivaldybės biudžete, o likusios dalies dar reikėtų prašyti papildomai.

„Šios lėšos būtų skirtos ir patalų pritaikymui, ir papildomiems etatams“, – paaiškino direktorė.

Planuoja ir naują statinį

Ateinančiais metais planuojama numatytas priemones vykdyti didesniu pajėgumu – kitos paskirties kabinetuose būtų įrengta dar 11 naujų grupių ir pan.

N.Laužikienės teigimu, jeigu būtų poreikis, priešmokyklinio ugdymo įstaigos būtų iškeltos į bendrojo ugdymo įstaigas.

Ateinančiais metais Tauralaukyje planuojama pradėti projektuoti progimnazijos rekonstrukciją, kurios metu būtų įrengta priešmokyklinio ugdymo grupių.

Sudarytame plane įtraukta užduotis nuo 2016 m. pradėti projektuoti ir naują ikimokyklinio ugdymo įstaigos pastatą. Jis iškiltų šiaurinėje miesto dalyje.

2016-aisiais būtų įkurtos 755 vietos, tai yra daugiau nei šiuo metu reikia, todėl kitais metais planuojama priemonių planą dar peržiūrėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mamukas

mamukas portretas
tai kur dėsit "purienos"vaikučius?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių