Klaipėdoje sėkmingai atnaujinti dar trys daugiabučiai

Klaipėda išlieka viena iš renovacijos lyderių šalyje. Pagal modernizuotų namų skaičių uostamiestis su Ignalina dalijasi trečiąją vietą. Vien šiemet Klaipėdoje buvo renovuota 14 namų.

Baigė dar tris namus

Pastaraisiais metais uostamiestyje buvo atnaujinti 77 namai. Iš jų šeši modernizacijos programoje dalyvavo per savivaldybę. Trijuose daugiabučiuose namuose – Nidos g. 40, Taikos pr. 33 bei Sportininkų g. 28 darbai baigti visai neseniai.

„Šių pastatų gyventojai renovacijos naudą pajus jau šį šildymo sezoną“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Šie namai modernizacijai buvo pakviesti pirmojo ir antrojo etapo, kai renovacijos programoje pradėjo dalyvauti ir savivaldybė.

Pirmojo etapo metu renovuoti buvo kviečiami patys „kiauriausi“ namai,. Tokių buvo 24. Antrajame dalyvauti galėjo visi norintys, svarbiausia, kad namas būtų statytas iki 1993 metų. Šiame etape dalyvavo šeši namai.

Įrengė saulės kolektorių

Nidos g. 40 namas – pirmasis renovuotas namas antrajame etape. Imtis modernizacijos gyventojai buvo apsisprendę prieš dvejus metus.

Patys darbai truko aštuonis mėnesius. Investicijos siekė apie 870 tūkst. eurų.

L.Dūda atkreipė dėmesį, kad šio namo gyventojai buvo labai iniciatyvūs, tačiau trukdžių išvengti nepavyko. Pirmasis rangovas, kuris buvo išrinktas iki praėjusių metų kovo 30-osios, iki kada valstybės parama dar siekė 40 proc., paskelbė bankrotą.

„Tai buvo neeilinės situacija. Po nesėkmės atnaujinti namo ėmėsi kita įmonė. Ji darbus atliko operatyviai. Namas dar spėjo gauti 40 proc. valstybės paramą“, – teigė direktorius.

Nidos g. 40 namas iš kitų išsiskiria, kad gyventojai pasirinko ne tik tradicines, bet ir alternatyvias energiją taupančias priemones. Ant stogo įrengtas saulės kolektorius. Jis naudojamas karšto vandens gamybai. Tai leidžia išlaidas pastarojo paruošimui sumažinti iki 70 proc.

„Smagu, kas gyventojai supranta, jog kompleksiniai sprendimai leidžia išgauti daugiau naudos iš renovacijos proceso, renkasi alternatyvias energiją taupančias priemones“, – komentavo vadovas.

Problemas pavyko išspręsti

Metų pabaigoje baigta atnaujinti ir Taikos pr. 33 namas. Darbai čia buvo pradėti balandį.

Pasak L.Dūdos, problemų šiame name kilo parengiamajame renovacijos etape. Užsitęsus procesams, išaugo statybų kainos ir teko koreguoti investicijų planą, o būstų ir kitų patalpų savininkai juos turėjo iš naujo patvirtinti. Tokių pat rūpesčių kilo ir Sportininkų g. 28 name.

Pirmojo namo renovacija atsiėjo 457 tūkst., antrojo – 318 tūkst. eurų. Šiems namams bus skiriama 35 proc. dydžio valstybės parama energinį efektyvumą didinančioms priemonėms.

Šiuo metu renovuojami yra Sportininkų g. 8 ir 16, Pušyno g. 29, Tiltų g. 4, Sulupės g. 7, Taikos pr. 35C, Sausio 15-osios g. 3 ir 24 namai.

Modernizacijos programoje jie taip pat dalyvauja per savivaldybę. Planuojama, kad darbai juose bus baigti iki vasaros. Šie namai pretenduoja į 35 proc. valstybės paramą.

Dirba su naujais namais

Nuo šių metų visi nauji daugiabučių namų renovacijos projektai bus įgyvendinami, dalyvaujant savivaldybei. Klaipėdai Aplinkos ministerija lėšų skyrė 19 pastatų atnaujinimui.

Uostamiesčio savivaldybė jau yra priėmusi 14 daugiabučių namų modernizavimo investicijų planus. Iš jų penkiems yra pritarusi Būsto energijos taupymo agentūra.

„Šiuose daugiabučiuose namuose jau organizuojami butų ir kitų patalpų savininkų susirinkimai dėl pritarimo investicijų planams. Vienas jau organizuoja konkursą rangovui išrinkti. Jei darbai bus baigti iki kitų metų gruodžio 31-osios, šie namai pretenduos į 35 proc. valstybės paramą“, tvirtino direktorius.

L.Dūda džiaugėsi, kad Klaipėda yra viena iš lyderių renovacijos srityje šalyje. Ji yra trečioje vietoje kartu su Ignalinos savivaldybe. Uostamiestį lenkia Vilnius ir Kaunas.

„Dabar naujoji Vyriausybė rengia naują šaukimą kitiems metams. Žiūrėsime, kokį paketą paruoš“, – teigė direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to>> VALIO zasinu lietuvai

to>> VALIO zasinu lietuvai portretas
LIETUVAI ES SKIRTA PARAMA 2,3 MILIJARDŲ DAUGIABUČIŲ RENOVACIJAI, KURIA TURIM SUGRĄŽINTI .

tam paskutiniam zasinui

tam paskutiniam zasinui portretas
Ka komunistine isgama patrijote supistas sakai meluosit tautai ir vogsit o kas NENORI KAD VOGTU tokie svolociai tai apvadini rusu agentais TAI tu svolociau kai tiktai uzeis rusai ore pakeisi kailiuka ir staugsi kaip myli Kremliu Tavo tevas buves komunistinis isgama isvertes skura i trispalve

Paskutiniam zasinui

Paskutiniam zasinui portretas
Geriau tu kremliaus troli bek po ruskiu straipsniais komentuok, mes lietuviai ir be jusu patarimu savo salyje susitvarkysim, pas jus ruskijoj per daug problemu, kad jus mysu sprestumet.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių