Klaipėdoje – šilumos pigimo rekordas

Uostamiesčio gyventojai artimiausiomis dienomis sulauks paskutinių sąskaitų už patalpų šildymą šį sezoną. Jos bus mažesnės nei ankstesnį mėnesį. Pabrėžiama, kad šis šildymo sezonas buvo pigiausias pastaraisiais metais, o nuo gegužės įsigaliojusi šilumos kaina tapo rekordiškai maža.


 

Uostamiesčio gyventojai artimiausiomis dienomis sulauks paskutinių sąskaitų už patalpų šildymą šį sezoną. Jos bus mažesnės nei ankstesnį mėnesį. Pabrėžiama, kad šis šildymo sezonas buvo pigiausias pastaraisiais metais, o nuo gegužės įsigaliojusi šilumos kaina tapo rekordiškai maža.

Įtakos turėjo konkurencija

Sąskaitos už šildymą klaipėdiečius paprastai pasiekia mėnesio viduryje. Mokėti už šią paslaugą, suteiktą balandį, reikės mažiau nei už kovą.

Viena priežasčių – trumpesnis šildymo laikotarpis. Šildymo sezonas uostamiestyje buvo baigtas balandžio 24-ąją. Įtakos mažesnėms sąskaitoms turėjo ir pigesnė šiluma. Balandį jos kaina, palyginti su kovu, buvo mažesnė 14 proc.

Įmonės "Klaipėdos energija" finansų direktorius Kęstutis Jonkus pabrėžė, kad finišavęs šildymo sezonas buvo pats pigiausias pastaraisiais metais.

Per metus centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje vidutiniškai sumažėjo 11 proc., o Klaipėdoje – 19 proc.

Pasak K.Jonkaus, tam įtakos turėjo ne tik beveik penktadaliu sumažėjusi gamtinių dujų kaina, bet ir atkaklesnė konkurencija tarp nepriklausomų šilumos gamintojų.

Be to, įmonė "Klaipėdos energija" pati pradėjo gaminti dalį šilumos naudodama biokurą.

"Praėjusių metų pabaigoje pradėjo veikti biokuro katilas. Tai atpigino šilumą apie 10 proc. Mažesnėms sąskaitoms įtakos turėjo ir šilta žiema", – komentavo direktorius.

Kaina sumažėjo penktadaliu

Nuo gegužės klaipėdiečiai už šilumą mokės dar mažiau. Ji atpigo beveik 23 proc. – 1,24 euro cento už kilovatvalandę ir siekia 4,20 euro cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio.

Tad klaipėdiečiai pigiau mokės už šilumą karštam vandeniui paruošti, temperatūros palaikymą.

Pasak K.Jonkaus, pagrindinė to priežastis beveik 45 proc. sumažėjusi šilumos, kuri perkama iš nepriklausomų gamintojų, kaina.

Dabar pagrindinai energija superkama iš atliekomis kūrenamos termofikacinės jėgainės "Fortum Klaipėda". Jos kaina rekordiškai maža ir siekia 1,12 euro cento už kilovatvalandę.

"Tai mažiausia šilumos kaina, kurią pasiūlė "Fortum Klaipėda" per savo gyvavimo istoriją", – pabrėžė direktorius.

13 proc. klaipėdiečiams, kurių šios paslaugos teikėja yra įmonė "Klaipėdos energija", atpigo ir karštas vanduo. Jo kaina siekia 4,62 euro už kub. metrą.

Nekils iki kito sezono

Nuo gegužės Klaipėdoje įsigaliojusi šilumos kaina yra mažiausia tarp  didžiųjų šalies miestų. Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ji kainuoja daugiau.

"Gegužę centralizuotai tiekiama šiluma šalyje atpigo vidutiniškai 1 proc. Klaipėdoje jos kaina mažėjo greičiausiai – beveik 23 proc.", – atkreipė dėmesį direktorius.

Prognozuojama, kad vasaros sezono metu šilumos kaina uostamiestyje neturėtų didėti. Tokia ji turėtų išsilaikyti iki šildymo sezono pradžios.

"Vasarą šilumos kainas riboja konkurencija. Manome, kad jos nekils. Šildymo sezono metu jos gali truputį didėti. Viskas priklauso nuo nepriklausomų šilumos gamintojų", – pabrėžė direktorius.

Nuo pasibaigusio šildymo sezono pradžios – lapkričio – iki jo finišo – gegužės – centralizuotai tiekiama šiluma uostamiestyje atpigo 33 proc.


Šiame straipsnyje: Klaipėdašilumašilumos kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

nesamones rašo

nesamones rašo portretas
ir tiek

tikrai pigiau

tikrai pigiau portretas
si menesi saskaita uz sildyma su k. vandeniu ir gyvatuku 2 kambariu butui tik 16 eurai!

petras1

petras1 portretas
Juokas per asaras nuo geguzes sumazinom kaina iki 23% kai naxui tas sildymas nebereikalingas! O nuo spalio pries sezona vel pakelsim 50% Tad asilai ruoskites kitam sildymo sezonui!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių