Klaipėdos rajone laukiama atliekų rūšiavimo tvarkos

Klaipėdos rajono gyventojai pasigedo senosios tvarkos, kai rūšiuodami atliekas prie savo konteinerių galėdavo palikti geltonus maišelius su plastiko ir stiklo pakuotėmis.

Indelius išplaudavo

Ginduliuose gyvenanti pensininkė Petronėlė tikino, kad anksčiau atliekų vežėjai prie kiekvieno namo konteinerio palikdavo geltonus maišus šiukšlėms. Į juos gyventojai sudėdavo išrūšiuotas atliekas, o išvežamos jos buvo kartą per mėnesį.

„Man rūpi, kaip gyvens mūsų vaikai ir anūkai. Net mažiausią plastiko indelį išplaunu ir dedu atskirai. Tai buvo labai patogi tvarka. Sudėdavome išrūšiuotas atliekas į šiuos specialius maišelius ir palikdavome prie konteinerio“, – pasakojo Petronėlė.

Moteris tikino, kad gyventojams niekas neaiškino, kodėl senoji tvarka yra panaikinta.

Darys kaip Alytuje

Klaipėdos rajone komunalines atliekas surenkančios įmonės "Ekonovus" Klaipėdos regiono vadovas Antanas Gudelis tikino, kad rajone tvarką, kaip turi būti surenkamos atliekos, nustatė savivaldybė.
„Klaipėdos mieste mes turime 100 tokių adresų, kur žmonės pageidavo taip rūšiuoti atliekas. Mes esame tik vežėjai, nenustatome tvarkos. Jei bus toks nurodymas, išvešime“, – aiškino A.Gudelis.

Komunalinių atliekų rinkliavą rajone administruojančios savivaldybės įmonės „Gargždų švara“ vadovas Rimantas Martinkus aiškino, kad tvarkos, kaip turi būti sutvarkomos atliekos po pirminio rūšiavimo, rajono politikai dar nepatvirtino.

„Linkstama į tai, kad rajone gali būti įvesta tokia tvarka, kaip Alytuje. Tai vienintelė savivaldybė, kurioje iš pradžių gyventojams buvo išdalyta po vieną konteinerį, po to – dar po du: stiklui ir visai kitai pakuotei. Ir mes einame šia linkme, nes toks yra Vyriausybės nutarimas“, – pasakojo R.Martinkus.

Maišeliai – neefektyvu

Anksčiau buvusi tvarka, kai žmonės prie konteinerių palikdavo išrūšiuotas atliekas, esą buvo tik metus galiojusi iniciatyva. Ir tokių paslaugų galėjo tikėtis tik priemiestinių gyvenviečių žmonės.

„Paaiškėjo, kad niekas tų maišelių atskirai nevežiojo. Vairuotojai juos tiesiog sumesdavo kartu su mišriomis atliekomis. Pasitaiko ir taip, kad paliktus maišelius išdrasko katės, laukiniai gyvūnai. O kas rinks prie kelio išbarstytas šiukšles? Taip, žmonės buvo skatinami rūšiuoti, bet tokia tvarka – ne išeitis. Reikia tokios tvarkos, kuri būtų patogi ir naudinga visiems gyventojams“, – kalbėjo R.Martinkus.

Rajone kol kas ruošiama tvarka dėl rūšiuotų atliekų išvežimo. Bus sudaryta trišalė sutartis tarp savivaldybės, atliekų vežėjo ir atliekų surinkėjo.

„Pirminis rūšiavimas turi vykti gyventojų namuose. Tik neperdirbamos atliekos turi būti panaudojamos energijai išgauti. O tai, ką galima panaudoti antrą kartą, turi būti tinkamai išrūšiuota", – pastebėjo R.Martinkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Už šiukšlių ūkio tvarkymą susimokame jas pirkdami, visos kitos rinkliavos susietos su šiukšlių ūkio tvarkymu yra nepagrįstos/neteisėtos/nusikalstamos. youtube: vDHuh-tbp8g
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių