Klaipėdos žalieji dėl medžių kirtimo tikisi susitikti su S. Skverneliu

Iniciatyvinės grupės „Už Klaipėdos medžius“ atstovai su plakatais ir garsiakalbiais rankose trečiadienį rinkosi prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“. Maždaug pusšimtis žmonių teigė siekiantys užkirsti kelią „beatodairiškam medžių kirtimų vajui“. Šiuo klausimu jie tikisi susitikti su premjeru Sauliumi Skverneliu, kuris penktadienį viešės Klaipėdoje.

Medžiai kiršina miesto bendruomenę. Gynėjų teigimu, norint nukirsti nevertingą medį turi būti nueinami kryžiaus keliai. Priešinamasi ir Bastionų, žaliųjų dar vadinamo „bestijonu“, tilto statyboms.

Nepasitenkinimą klaipėdiečiai išreiškė ne tik garsiai protestuodami, bet ir kurdami peticijas.

Peticija „Išsaugokime Klaipėdos medžius“ reikalaujama stabdyti beatodairišką medžių kirtimą mieste.

„Miestas yra mūsų namai, o medžiai – svarbi daugiafunkcinė jo dalis. Dažnam miesto gyventojui parkai ir skverai yra vienintelės miesto vietos, kuriose galima atkurti fizinę ir emocinę sveikatą, pagerinti savijautą. Mes prieštaraujame, kad būtų iškirsti suaugę sveiki medžiai. Mes palaikome žalio miesto idėją, kurios dabar brutaliai nesilaikoma, o mūsų pinigai eikvojami miesto gamtai niokoti. Mes giname ne atvežtinius ir „miestui pritaikytus“ medelius, bet genetiškai Lietuvai artimus ir brandžius medžius, kurie dar gali augti metų metus“, – rašoma joje.

Mitinguotojai nori, kad visi projektai, kurie susiję su viešųjų erdvių rekonstrukcija bei medžių kirtimu, nuo idėjos pristatymo būtų pateikti derinant su visuomene – tiesiogiai informuojant bei įtraukiant į sprendimų priėmimą.

Taip pat reikalauja prieš vykdant viešųjų miesto erdvių rekonstrukcijas įvertinti ir pateikti kiekvieno medžio būklę ir jos analizę, kuri būtų kruopščiai patikrinta prieš išduodant leidimus kirsti medžius. Esą sergantys medžiai užsienio valstybėse nėra šalinami, bet gydomi – prašoma taikyti šią praktiką Klaipėdoje.

Tuo metu, kai dalis klaipėdiečių viešai mitinguoja prieš senų medžių pjovimą mieste ir rengia peticijas Lietuvos Seimui bei Klaipėdos savivaldybei, kiti uostamiesčio gyventojai reikalauja kuo greičiau išpjauti visus sutrešusius ir pavojų keliančius medžius.

Ir ne be reikalo – gyventojų dėl senų medžių patiriami nuostoliai verčia aikčioti. Sumos kalba pačios už save.

Praėjusią savaitę Gedminų gatvėje stipraus vėjo išverstas gluosnis sugadino brangų BMW automobilį. Jo savininkas teigė už pirkinį prieš kelis mėnesius suplojęs apie 22 tūkst. eurų. Mašina, ant jos užvirtus medžiui, buvo stipriai suniokota ir, ko gero, yra neremontuojama. Tai – tik vienas pavyzdys iš daugelio.

Vis dėlto medžių gynėjams tokie argumentai neatrodo svarūs. Dar viena žaliųjų akcija vyks artėjantį penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipėdietė

klaipėdietė portretas
o kaip jaustis autobusų stotelėse? Juk tos gražios stotelės, tai - tikros dujų kameros.Karsštis jose nežmoniškas. Gali apalpti laukdamas autobuso. Tik medžiai gelbsti. Ir didžiulis nusikaltimas juos kirsti. O laikraščiui gėda nuolat pūsti į liberalų dūdą.

D.

D. portretas
Kai pamačiau į ką dabar panašios Joniškės kapinės, vos ne apsiverkiau. Visa alėja nurėžta. Markurtai prakeikti, Jums tik pinigai Jūsų makaulėse

we shall overcome!

we shall overcome! portretas
Atimkit iš visų PEILIUS. Nes juk peilis, būna, ir papjauna. O tas su BMW - kokio velnio jį po medžiu pasistatė? Aš taip pat važinėju automobiliu, bet nebūtinai statau po medžiu. Iš kur liberalų roporo neapykanta medžiams?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių