Labrenciškėms – pirmieji rūšiavimo konteineriai

Šiemet uostamiesčio individualių namų gyventojams bus pradėta dalyti atliekų rūšiavimo konteinerius. Pirmieji savo sodybų kiemuose juos pasistatys Labrenciškėse gyvenantys žmonės.

200 šio kvartalo gyventojų balandį gaus naujus konteinerius ir turės išrūšiuotas pakuočių atliekas – stiklą, popierių, plastiką, metalą – sudėti į vieną dėžę.

Kol kas Klaipėdoje atliekų rūšiavimo patirtis yra karti.
Ten, kur atliekų vežėjai dalijo šiukšlėms rūšiuoti skirtus maišus, iš 2,5 tūkst. gyventojų, kuriems buvo pasiūlyti specialūs maišai antrinėms žaliavoms, tik 600 parodė susidomėjimą rūšiuoti, visi kiti į tai numojo ranka.

Būtent todėl šiemet ketinama pradėti pratinti gyventojus rūšiuoti pakuočių atliekas ne iškart visame mieste, o viename privačių namų kvartale.

Viename – visos pakuotės

Konteinerius administruos ir prižiūrės Klaipėdos rajono atliekų tvarkymo centras (KRATC) bei atliekų vežėjai. Tokiu būdu bus stebima, ar žmonės teisingai rūšiuoja atliekas.

Miesto daugiabučių namų kiemuose žmonės rūšiuoja antrines žaliavas į tris konteinerius. O individualių namų gyventojai į vieną konteinerį turės išrūšiuoti visas pakuočių atliekas.

Į naujo konteinerio apačią reikės mesti stiklą, o į maišą, kuris bus duodamas kartu su konteineriu, sudėti pakuočių atliekas: plastiką, kartoną, metalines skardines. Toks maišas bus dedamas į tą patį konteinerį.

Jei šis eksperimentas pasitvirtins, ketinama tartis su Pakuočių tvarkytojų asociacija, jog kitais metais Klaipėda gautų dar daugiau konteinerių, skirtų antrinių žaliavų rūšiavimui.

Konteinerius turės visi

Viena iš paskatų rūšiuoti šiukšles tapo sprendimas rečiau išvežti nuosavų namų gyventojų atliekas. Dalis individualiuose namuose gyvenančių klaipėdiečių patys prašė konteinerio rūšiavimui, tačiau atliekų tvarkytojai šio noro išpildyti kol kas negali.

"Pavienių rūšiavimo konteinerių aptarnavimas yra brangus. Ekonomiškai nenaudinga siųsti atliekų vežėją į kitą miesto dalį ištuštinti vieno ar dviejų konteinerių. Todėl rūšiavimas mieste bus diegiamas kvartalais. Be to, už pakuočių atliekų surinkimą ir rūšiavimo infrastruktūros sukūrimą yra atsakingos Pakuočių tvarkymo organizacija ir "Žaliasis taškas". Planuojama, kad iki 2016 m. pakuočių rūšiavimo konteineriai bus išdalyti visiems Klaipėdos miesto individualių namų gyventojams" – sakė KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė Ramunė Šličienė.

Rūšiuojant taupoma

Pasak atliekų tvarkytojų, nuo 2008 m. mieste įteisinta nuostata, kad kiekvienas klaipėdietis privalo rūšiuoti atliekas. Ir nors dauguma pasisako už ekologiją, tačiau prisidėti prie to darbais – rūšiuodami atliekas – vengia.

"Matyt, turi praeiti kažkiek laiko, jog žmonės suvoktų rūšiavimo naudą ir išmoktų tai daryti. Kiekvienas mūsų turime suprasti labai paprastą dalyką – jeigu išrūšiuojame tai, kas mums nebereikalinga, į sąvartyną pateks mažiau atliekų. Kuo mažiau šiukšlių ten patenka, tuo mažiau pinigų reikės joms rūšiuoti, o po to – sudeginti. Taip pat bus taupoma atliekoms į sąvartyną nuvežti bei sąvartyno išlaikymui. Tad mes visi esame surišti viena virvele ir kiekvienas turime rūšiuoti, kad atliekų tvarkymas ateityje nebrangtų", – teigė KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė R.Šličienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
Luizės kvartalo nuomonei......

Luizės kvatralas

Luizės kvatralas portretas
Prie spalvotų maišų rūšiavimui gavome ,, popierėlį - taisykles " kaip ir ką rūšiuoti, o ten parašyta, jog būtina išplauti aliejaus, jogurto, grietinės ir kitus indus... atsiprašau, o kai mums bus kompensuota už ploviklio ir karšto vandens kainą. Sutinkame, jeigu už šiukšles būtų mokama nuo gyventojų skaičiaus, o dabar du žmones pensininkai, vaikai išvyko , moka 300 Lt per metus.Šitaip šiukšlininkų biznio neremsim. Duokit lengvatų, tai ir mes paremsime, parūšiuosime.

Giruliškė

Giruliškė portretas
Kodėl rašote, kad iš 2,5 tūkst. tik 600 susidomėjo rūšiavimu. man, pavyzdžiui, labiau ekologiškas atrodo rūšiavimas, kai aš savo namie į plonus juodus šiukšlių maišelius surūšiuotas šiukšles nunešu į netoli esančius varpelius ir taip man nereikia tų didelių spalvotų maišų išmesti ir galima būtų sutaupyti ir transporto išlaidas, bet antrines šiukšles spalvotuose maišuose vistiek važiuoja ir surinkinėja, tai čia sutaupyti nepavyksta, nebent žmogaus darbo sąnaudas.Todėl labai sveikinu planus dalinti konteinerius antrinių šiukšlių surinkimui ir lauksiu, kada jie pasirodys ir Giruliuose
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių