Prezidentė: „Mintis“ padės įsitvirtinti Europos jūrinių tyrimų erdvėje

Naujas mokslinių tyrimų laivas padės Lietuvai įsitvirtinti Europos jūrinių tyrimų ir inovacijų erdvėje, sako Dalia Grybauskaitė, antradienį dalyvavusi Klaipėdos universiteto mokslinių jūros tyrimų laivo „Mintis“ vardo suteikimo ceremonijoje.

„Šiandien į gyvenimą išleidžiamas modernus laivas „Mintis“ užtikrins laisvę mokslinei veiklai ir padės mums įsitvirtinti Europos jūrinių tyrimų ir inovacijų erdvėje", - pranešime cituojama šalies vadovė.

Pasak D.Grybauskaitės, „Mintis" ne tik praplės jūrinių tyrimų ribas, bet ir suteiks mokslininkams galimybę glaudžiau bendradarbiauti su verslu vykdant stambius atsinaujinančiosios energetikos, inžinerinių komunikacijų projektus.

Kaip pabrėžė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, mokslinių tyrimų laivas atneš neabejotiną naudą Baltijos jūrai, jo galimybės leis įgyvendinti siekį skatinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą, mokslo pritaikymą šalies ūkio poreikiams, leis Lietuvai aktyviai dalyvauti tarptautiniuose jūrinių tyrimų projektuose.

„Simboliška, kad pirmasis per beveik du dešimtmečius lietuvių Lietuvai pastatytas laivas yra mokslinių tyrimų laivas – pastaruoju metu skiriame didelį dėmesį Lietuvos siekiui tapti aukštųjų technologijų valstybe“, - per iškilmes sakė D.Pavalkis.

Laivu galės naudotis ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių mokslininkai. Prezidentės teigimu, Lietuva privalo išnaudoti kaip įmanoma daugiau jūros teikiamų galimybių.

Laive įrengtos dvi stacionarios laboratorijos geologiniams, biologiniams ir fizikiniams bei cheminiams tyrimams atlikti. Laivo vertė siekia 33,5 mln. litų.

„Minties“ įgulą sudarys šeši nariai. Į mokslines ekspedicijas taip pat galės plaukti 12 mokslininkų.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pranešė, kad laivas pasižymi daugiafunkcinėmis jūrinių tyrimų galimybėmis. Klaipėdos universiteto mokslininkai juo galės tirti visus jūros komponentus: tėkmes, vandens fizines ir chemines savybes, biologinius objektus, jūros dugną.

Taip pat laivas bus naudojamas moksliniams tikslams ir įvairių jūrinio sektoriaus veiklų poreikiams tenkinti: vykdyti jūrinės aplinkos monitoringą, žuvų išteklių tyrimus, reaguoti į taršos incidentus, vykdyti palaidoto cheminio ginklo rajonų taršos monitoringą ir kita. Šis laivas prisidės prie jūrų ūkyje planuojamų stambių infrastruktūros projektų bei padės įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) jūrų politikos siekius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

leta

leta portretas
Kodėl niekas nekalba apie tai, kad jau yra vienas mokslinių tyrimų laivas "Vėjūnas", kuris priklauso aplinkos ministerijai. Jis tokio pat tipo kaip ir "Mintis", tik šiek tiek mažesnis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių