Pasukamas tiltelis vyrų nebeklauso

Po rekonstrukcijos 2009-2010 metais gyvavęs vos penkis metus pasukamas tiltelis vėl prašosi miesto paramos. 

Po rekonstrukcijos 2009-2010 metais gyvavęs vos penkis metus pasukamas tiltelis vėl prašosi miesto paramos.

Nuolat stringa mechanizmas

Įplaukimo į Pilies uostą pasukamas tiltelis vėl gali būti remontuojamas. Klaipėdos miesto savivaldybė rengiasi atlikti šio tiltelio ekspertizę. Bus bandoma išsiaiškinti, kodėl taip sunkiai sukiojasi tiltelio mechanizmas. Kartais jam pasukti nebeužtenka dviejų vyrų jėgos.

Po tiltelio rekonstrukcijos pirmosios bėdos dėl jo iškilo 2014 metų pavasarį. Jo mechanizmas sunkiai sukinėjosi. Tiltelį eksploatuojanti bendrovė „Klaipėdos laivų remontas“ pašlifavo ir patepė tiltelio mechanizmą. Jis kurį laiką nebestrigo. Vėliau vėl prasidėjo problemos. Problemos dėl tiltelio prasideda vasarą. Dėl karščio metalas plečiasi, žmonų jėga ir klumpliaračio pagalba sukamo tiltelio mechanizmas ima strigti.

Elektra pakeis žmones

Galbūt po atliktos ekspertizės bus bandoma tiltelio mechanizmą vėl ne tik remontuoti, bet ir elektrifikuoti. Tokie planai jau buvo pateikti 2010 metais. Tačiau tuomet tam pasipriešino paveldosaugininkai. Klaipėdos pilies tiltas įrengtas 1855 metais. Tai vienintelis tokio tipo Baltijos pajūryje iki šių dienų išlikęs pasukamas tiltas, kuris yra įrašytas į valstybės saugomų kultūros vertybių registrą. Tiltelis autentiškas prieškario statinys, todėl siekiama jį išlaikyti tokį, koks buvo pastatytas.
Po tiltelio rekonstrukcijos „Klaipėdos laivų remontas“ bandė gauti lėšų pagal ES paramą, kad elektrifikuotų tiltelio sukinėjimą. Mat nuolat išlaikyti du žmones yra per brangu. To padaryti nepavyko, nes tiltelis priklauso savivaldybei. Jį tvarkyti ir turėtų savivaldybė. Kol tarsi nebuvo didelių vargų savivaldybė nesistengė tvarkyti tiltelio – eksploatuoja jį „Klaipėdos laivų remontas“ ir tegul tai daro toliau.

Kas trikdo tiltelį?

Dabar jau prasidėjo problemos dėl jo sukinėjimo. Savivaldybė sukruto, užsakys ekspertizę dėl tiltelio.

Ekspertai turės įvertinti tiltelio sukimo pavaros būklę, surasti jo sukimo trikdžius, nustatyti, kodėl jie vėl ir vėl kartojasi ir ką reikia daryti, kad tiltelis nebekeltų rūpesčių ilgesnį laiką.

Unikalaus pasukamo tiltelio ilgis yra 21 metras, plotis 4,5 metrų. Jo leistina apkrova numatyta 41 tona. Laikoma, kad vienu metu ant tiltelio kvadratinio metro gali būti ne daugiau kaip du žmonės. Kartais vasarą, kai vyksta renginiai pasukamu tilteliu eina didesnė masė žmonių ir tiltelis atlaiko juos.       



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių