Pažadai virto apgaule?

Renovuoti daugiabutį namą apsisprendę palangiškiai pasijuto apgauti. Gyventojai paskaičiavo, kad po renovacijos išlaidos šildymui ir darbams būtų apie 60 proc. didesnės nei dabartinės šildymo sąskaitos. Palyginus skaičius, palangiškių noras imtis modernizacijos išblėso.

Renovuoti daugiabutį namą apsisprendę palangiškiai pasijuto apgauti. Gyventojai paskaičiavo, kad po renovacijos išlaidos šildymui ir darbams būtų apie 60 proc. didesnės nei dabartinės šildymo sąskaitos. Palyginus skaičius, palangiškių noras imtis modernizacijos išblėso.

Gyventojus pribloškė skaičiai

Viename kurorto naujo rajono sovietmečiu statytame dviejų aukštų daugiabučiame name gyvenantis palangiškis (redakcijai vardas ir pavardė žinomi) ypač buvo susižavėjęs renovacijos idėja. Vyras pats rinko parašus ir kvietė kaimynus imtis namo modernizacijos.

Gyventojus atsinaujinti paskatino akcentavimas, kad išlaidos po modernizacijos šildymui ir paskolai, kurios pinigais vykdomi darbai, padengti bus mažesnės nei sąskaitos už šildymą iki renovacijos, jei šilumos kaina išliks ta pati. Tačiau gavus investicinį planą palangiškiams teko nusivilti.

Kurorte gyvenantis vyras paskaičiavo, kad vien už renovacijos darbus jam teks pakloti apie 288 litus per mėnesį. Tokia suma apskaičiuota, įvertinus 40 proc. valstybės paramą. Vyras atkreipė dėmesį, kad už renovaciją gyventojai turės mokėti visus metus, ne tik per šildymo sezoną.

Gyventojas iš šilumos tiekėjo pasiėmė ataskaitą, kiek per trejus metus sumokėjo už šildymą. 2013–2014 metų sezono metu ši suma siekė 2 330 litų, 2012–2013 m. – 2 958, 2011–2012 m.– 2 609 litus.

"Nė vienais metais suma nesiekė 3 tūkst. litų", – atkreipė dėmesį palangiškis.

Po 20 metų – viskas iš naujo

Vyras, įvertinęs trejų metų išlaidas šildymui, suskaičiavo, kad vidutiniškai per metus už šildymą jis sumokėtų 2 632 litus. Metinės išlaidos renovacijos darbams siektų 3 456 litus.

"Įvertinau, kad šilumos ekonomija po renovacijos mūsų name būtų 70 proc. Tai išlaidos šildymui būtų labai mažos – apie 789 litus. Prie šios sumos pridėjau išlaidas renovacijos darbams. Išeina 4 245 litai. Suma 61 proc. didesnė nei trejų metų sąskaitų už šildymą vidurkis", – dėstė palangiškis.

Kurorto gyventojas atkreipė dėmesį, kad paskolą, už kurią būtų vykdyti renovacijos darbai, numatyta imti 20 metų. Vyras pabrėžė, kad po tiek laiko namą gali reikėti renovuoti iš naujo.

Įtraukė nebūtinų darbų

Palangiškio nuomone, namo, kuriame gyvena, investicinis planas parengtas taip, kad žmonės nenorėtų imtis renovacijos. Į jį įtraukta darbų, kurie nėra susiję su šilumos taupymu.

Pasak vyro, tai – laiptinių remontas, turėklų keitimas. Vyrui nesuprantama ir tai, kodėl reikia keisti visų balkonų langus, geros būklės laiptinės kodines duris, kurios įrengtos prieš penkerius metus.

"Savo balkoną įstiklinau prieš trejus metus. Sumontavau medinius stiklo paketus. Jie man kainavo apie 12 tūkst. litų. Kodėl juos reikia draskyti? Išims mano langus ir sudės plastikinius, kurie visiškai neekologiški. Nemanau, kad tokie darbai būtini. Daugumos kaimynų balkonai yra įstiklinti. Kam keisti langus? Na ir kas, kad jie nėra vienodi. Juk ne tai svarbiausia", – pabrėžė palangiškis.

Gyventojo nuomone, nėra būtina šiltinti ir namo pamato. Jį užtektų nudažyti.

"Suprantu, kad reikia šiltinti rūsio lubas. Jei šie darbai bus padaryti, namo pamato šiltinti nebereikėtų. Rūsyje juk niekas negyvena. Be to, šioje patalpoje pilna vamzdžių. Ir taip būna šilta", – pasakojo palangiškis.

Vyro nuomone, be šių darbų išlaidos renovacijai sumažėtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal jau pradedate atsibusti

gal jau pradedate atsibusti portretas
Gal jau pradejote skaiciuoti savo pinigus? Jeigu taip tai turite suprasti kad sitos "renovacijos" tai zmoniu apiplesimas su valdzios palaiminimu. Tai tiesiog valstybinis banditizmas.

Broliai

Broliai portretas
Musu Tevyne - sirdziu visuma, Musu valstybe - vagiu dauguma..... va tep tesigauna po ruskeliu isejimo.

raktas

raktas portretas
renovacija -tai pinigų plovimas visa ta žodžio prasme...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių