„VIP“ cirkas išsikrausto iš Klaipėdos, skirta juokinga bauda

Po skandalingo „VIP“ cirko pasirodymo, kai žiūrovams pagailo nustekentos ir pavargusios meškutės, daugybė žmonių tarsi praregėjo. Sukurtą elektroninę peticiją „Už cirką be kankinamų gyvūnų“ jau pasirašė tūkstančiai lietuvių. Galiausiai įstaiga buvo priversta nutraukti gastroles Klaipėdoje.

„Meškučių kankintojas“

Mykolo Zobovo vadovaujamas „VIP“ cirkas toliau kursto žmonių aistras. Aktyvūs piliečiai sukūrė peticiją, adresuotą Seimui ir Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijai.

Trečiadienį savo parašus ant dokumento jau buvo padėję per 21 tūkst. žmonių, ir šis skaičius nuolat auga.

Peticija siekiama „sustabdyti meškų ir kitų gyvūnėlių išnaudojimą „VIP“ cirke“.

„Cirkas turi skleisti džiaugsmą, ne agresiją“.

„Manau, civilizuotame pasaulyje vergovė jau seniai turėjo būti uždrausta, tiek gyvūnų, tiek žmonių“, – komentavo pasirašiusieji.

Mirė vos pradėjusi karjerą

Šurmulys kilo po praėjusią savaitę klaipėdiečio išplatintos video medžiagos. Pastarojoje matyti, kaip pasirodymo metu uostamiestyje akivaizdžiai nualintas žvėrelis buvo verčiamas linksminti žiūrovus.

Netrukus po įrašu feisbuke pasipylė neigiami žmonių atsiliepimai. Dauguma komentatorių sutiko, kad būtina uždrausti tokią gyvūnų kankinimo formą.

Pats M.Zobovas su žmonių priekaištais nesutiko, esą visus savo gyvūnus myli ir jais rūpinasi.


Cirko vadovo manymu, tai puolimas be jokių pagrįstų įrodymų.

Maža to, šią savaitę direktoriui teko atlaikyti dar vieną pykčio bangą – M.Zobovo cirke mirė vos šešių mėnesių, tik karjerą pradėjusi meškutė.

Žmonės suskubo kaltinti šeimininką, esą gyvūno laikymo šiame cirke sąlygos buvo tragiškos. Tačiau įstaigos vadovas M.Zobovas aiškino, kad mirusi meškutė Lialia nuo gimimo turėjo širdies ydą. Tikėtasi, kad gyvūnas išgyvens, tačiau vieną dieną meškutės gyvybė užgeso.

Laiko transportiniuose narvuose

M.Zobovo veikla jau kuris laikas domisi Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Inspektoriams apsilankius cirke abejonių sukėlė gyvūnų – dviejų meškų ir keturių Kaukazo aviganių sveikatos būklė.

Cirko vadovo praėjusį penktadienį buvo paprašyta kreiptis į veterinarijos gydytoją, kad šis įvertintų, ar gyvūnai gali tęsti pasirodymus. Jų sveikatą tikrinę nepriklausomi specialistai preliminariai nustatė, kad jų sveikata yra gera. Esą meškos atrodo liesesnės, nes yra išsišėrusios, o rudeniop jų išvaizda pasikeis.

Tačiau pareigūnai skyrė baudą dėl netinkamo gyvūnų laikymo, o ateityje dar turėtų būti sprendžiama, ar šis cirkas apskritai galės gastroliuoti Lietuvoje.

Elijaus Kniežausko, "Facebook" nuotr./Redakcijos montažas

Pasak Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Antano Baužos, gyvūnai tūno faktiškai transportiniuose narvuose, juose per mažai vietos.

Nors iš pradžių „VIP“ cirko vadovas žadėjo pratęsti gastroles Klaipėdoje, šių savo planų atsisakė ir, anot A.Baužos, netrukus išsikels ir miesto.

Tikino, kad išvažiuoja

Pareigūnai trečiadienį skyrė 15 eurų baudą „Ąžuolyno meškučių cirko“ direktoriui M. Zobovui dėl netinkamo gyvūnų laikymo.

M. Zobovas turės susimokėti pusę minimalios baudos, nes jis šiemet nusižengė pirmą kartą.

Gyvūnų laikymo sąlygas veterinarijos specialistai tikrino kartu su aplinkosaugininkais.

Specialistai nustatė, kad dvi meškos, kurių kiekvienai turėtų būti skiriama po 6 kvadratinius metrus ploto, buvo laikomos voljeruose po 1,34 kvadratinio metro.

Keturiems šunims, kaip ir balandžiams, taip pat teko spaustis itin ankštuose garduose. Tarnyba įpareigojo direktorių pašalinti šiuos trūkumus ir išsikraustyti.

Informuosiu centrinę tarnybą ir Rokiškį, kad jis negali taip gastroliuoti.

„Šiandien telefonu M.Zobovas pranešė, kad išvažiuoja. Taip pat informuosiu centrinę tarnybą ir Rokiškį, kad jis negali taip gastroliuoti“, – trečiadienį dienraščiui sakė A.Bauža.

Rokiškio, kur įsikūrusi cirko būstinė, veterinarai irgi turės įvertinti, ar šis cirkas gali gastroliuoti Lietuvoje, jeigu nesudaro tinkamų laikymo sąlygų gyvūnams.

Anot Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės Brigitos Kymantaitės, „VIP“ cirkas akivaizdžiai išnaudoja gyvūnus, tačiau konkrečių veiksmų, kad šis košmaras baigtųsi, turi imtis Aplinkos ministerija.

Seimas rudens sesijoje turėtų svarstyti pasiūlymus uždrausti laukinių gyvūnų cirko pasirodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Maryte

Maryte portretas
Kas per kvaila apklausa po straipsniu "Kaip dažnai lankotės cirke". Cirkas cirkui nelygu. Visad einame į Cirque du Soleil pasirodymus, kur nėra, nebuvo ir nebus pasirodymų su gyvūnais. O cirkas garsiausias pasaulyje. Taip kad, ką jum sako tokia apklausa? Juk pilna cirkų be gyvūnų. Tik jie brangesni, nes žmonės nevaidina už kąsnį prieš tai badu marinti. Čia tik prasčiausi cirkai gali bandyti siekti tokio uždarbio is kokybės nereikalaujanciu žiūrovų... Tokiems bile pramoga, o kokiom sąlygom ji sukuriama - tiek nemasto.

Fufaikei

Fufaikei portretas
Eik gaudyt pakeliuose išmestų šuniukų ir kačiukų , ypač kaimuose pamiškėse , važiuoja su mašinom ir išmeta . Maži įdomūs , pasidžiaugt vaikams , o kai užauga atsikrato , prieglaudos perpildytos.Ir nemėgink fufaikini uždaryt į narvą jų ir gerai pašerk kad kailiukai blizgėtų.

///???

///??? portretas
o gal čia kokio klp. teatro, dirbančio su vaikais, kerštas. Klaipėdoje madinga suėsti kitą,kad pačiam liktų daugiau euriukų. yra tokių "veikėjų", kurie daug ką geba (vardan savojo meno)
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių