Plastikinės taros kaupėjams – šnipštas

Klaipėdiečiai jau rengiasi nuo kitų metų veikiausiai įsigaliosiančiai užstato už plastikinę bei metalinę tarą sistemai. Kai kurie miestiečiai pradėjo kaupti plastikinius butelius, tačiau sykiu ir nuogąstauja, kad tara, įsigyta anksčiau nei pradės veikti jos užstato sistema, gali būti nesuperkama.

Klaipėdiečiai jau rengiasi nuo kitų metų veikiausiai įsigaliosiančiai užstato už plastikinę bei metalinę tarą sistemai. Kai kurie miestiečiai pradėjo kaupti plastikinius butelius, tačiau sykiu ir nuogąstauja, kad tara, įsigyta anksčiau nei pradės veikti jos užstato sistema, gali būti nesuperkama.

Aplinkos ministerija jau pernai prakalbo apie planus įvesti užstato sistemą už plastikinę bei metalinę tarą.
Tokia idėja vertinta prieštaringai, todėl ministerija inicijavo gyventojų apklausą. Paaiškėjo, kad daugelis žmonių pritaria užstato sistemai.

„Yra įstatymas ir yra įsakymas. Viskas nuspręsta ir reikės laikytis“, – apie nuo kitų metų įsigaliosiančias naujoves nedaugžodžiavo Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros vedėjas Romualdas Dužinas.

Vasarį Vyriausybė pritarė, kad nuo 2015 metų Lietuvoje būtų pradėta taikyti pakuočių užstato sistema vienkartinei metalinei, plastikinei ir stiklinei tarai.

Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisos dėl vienkartinių pakuočių užstato sistemos pateiktos svarstyti Seimui.

Specialistų teigimu, naujovė turėtų tapti alternatyva šiuo metu veikiančiai atliekų rūšiavimo konteinerių sistemai, kuri nėra pakankamai efektyvi.

Kai pradės veikti naujoji tvarka, uostamiestyje naujų taros supirkimo taškų atsirasti neturėtų, nes ją privalės supirkti visi didieji prekybos centrai.

„Juose turėtų atsirasti specialūs automatiniai įrenginiai, kur gyventojai galės dėti sukauptą tarą“, – numatomus ateinančių metų planus dėstė R.Dužinas.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Andrius Kairys paaiškino, kad pardavėjai, prekiaujantys parduotuvėse, kurių prekybinis plotas didesnis nei 200 kv. m, privalės organizuoti vienkartinių pakuočių atliekų priėmimą ir užstato grąžinimą prekybos vietose arba ne didesniu nei 150 m atstumu nuo jos, užtikrinant tokias pačias darbo valandas.

Nauja pakuočių užstato sistema būtų analogiška stiklinės taros supirkimui. Pastaroji tvarka Lietuvoje galioja nuo 2006 metų.

Stiklo taros supirkimas parodė, jog finansiškai skatinami žmonės itin aktyviai rūšiuoja atliekas – superkama apie 90 proc. į rinką išleistų įvairių gėrimų stiklo pakuočių.

Planuojama, kad grąžinę bet kokio gėrimo plastikinę ar metalinę pakuotę gyventojai atgaus kelias dešimtis centų.
Už pakuotes, sukauptas iki įsigaliojant naujai tvarkai, pinigai mokami nebus, nes tara nebus specialiai pažymėta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RK..

RK.. portretas
Sukaupta tara nebus superkama, nes už ją nebuvo sumokėtas užstatas. Nejaugi jūs manote, kad produktai plastikinėse ir metalinėse pakuotėse kainuos tiek pat, o gražinant pakuotę jūs gausite pinigų? Ne, iš pradžių jūs tuos pinigus sumokėsite, vėliau atgausite. Kadangi dabar užstato nepaliekate, tai ir pinigų neatgausite. Viskas paprasta.

koko

koko portretas
man "patiko" atsakymai i klausyma "Ar rusiuojate atliekas?" - puse nerusiuoja. Mat tokiem patinka, kai visas Pasaulis apkrautas plastikinem ir stiklinem siukslem. Po uzstato mokescio ivedimo nors bomzai truputi apsivalys krumus ir patvores. Visur pilna siuksliu. Stikliniu alaus buteliu tai nesimeto.

visa tara

visa tara portretas
nuo 2015m.ir be žymelio turi būti apmokestinama ir gražinami pinigai už tarą.......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių