Uostamiesčio gatvėse – išskirtinis sujudimas

Trečiadienį priešpiet pietinėje miesto dalyje leidosi karinis sraigtasparnis, juo į ligoninę transportuotas sužeistas karys, greta daugiabučių buvo galima pastebėti ginkluotus karius. Popiet veiksmas persikėlė arčiau uosto. Vis dėlto, baimintis neverta, mat visos šios veiklos – iš anksto suplanuoti karinių pratybų „Žaibo kirtis 2016“ veiksmai, kurie dar tęsis kelias artimiausias dienas. Tiesa, šiokių tokių nepatogumų gyventojai pajus.

Stadione – sraigtasparnis

Trečiadienį klaipėdiečiai pietinėje miesto dalyje jau galėjo pastebėti ginkluotų kariškių ir dar įspūdingesnių

Trečiadienį priešpiet dešimtys karių buriavosi Varpų g., greta P. Mašioto progimnazijos.

Gyventojų dėmesį prikaustė ne tik ginkluotų karių gausa, bet ir šalia gimnazijos esančiame stadione besileidžiantis karinis sraigtasparnis.

Dar prieš jam nusileidžiant stadione susirinko dešimtys uostamiesčio moksleivių. Jaunieji klaipėdiečiai užgniaužę kvapą stebėjo kaip vos tik nusileidus orlaiviui į stadioną atskubėjo kariniai automobiliai bei į sraigtasparnį skubiai buvo nešamas neva sužeistas karys.

Viename aplinkinių namų gyvenanti klaipėdietė Rima pasakojo bruzdesį pastebėjusi per virtuvės langą ir išvydusi besileidžiantį karinį sraigtasparnį atskubėjo į įvykio vietą. Vis dėlto, gyventoja suprato, kad toks netikėtas reginys vidurdienį – karinių pratybų veiksmai, o ne reali grėsmė.

Veikė ir laive

Trečiadienį popiet sujudimo būta Klaipėdos uosto teritorijoje. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Taikos meto užduočių operacinių pajėgų kariai veikė prieplaukoje stovinčiame bendrovės „DFDS“ kelte.

Pagal pratybų scenarijų iš plaukiančio kelto gauta informacija, kad keleiviai skundžiasi bloga savijauta, denyje jaučiasi stiprus garstyčių kvapas, galimai pasklido nežinomos kilmės cheminė medžiaga, kuri skleidžia aštrų kvapą. Visoms atsakingoms tarnyboms teko atlikti laivo švarinimą, buvo evakuojami žmonės.

Mieste aidės šūviai

Uostamiesčio gyventojai artimiausiomis dienomis miesto gatvėse pastebės ir daugiau karių, karinę techniką, virš miesto zujančius sraigtasparnius, tikėtina, kad mieste bus galima išgirsti aidint šūvius. Tiesa, pratybų metu bus naudojamos ne kovinės, o imitacinės priemonės bei pirotechnika.

Aktyviausi pratybų veiksmai numatomi šį šeštadienį ir sekmadienį.

Pratyboms vadovaujantis Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis pastebėjo, kad šiomis dienomis miestą drebinsiančios pratybos gali laikinai sutrikdyti klaipėdiečių kasdienybę. Tačiau tikimasi gyventojų supratimo ir palaikymo.

„Tai yra daroma valstybės ir mūsų visų labui“, – pabrėžė generolas.

Vis dėlto, pratybų metu bus stengiamasi gyventojams sukelti kuo mažiau nepatogumų. Dėl kai kurių suplanuotų veiksmų, neatmetama, gali tekti riboti eismą kai kuriuose gatvės ruožuose.

Karius, atliekančius įvairias užduotis, klaipėdiečiai pastebės įvairiose miesto vietose, tačiau dažniausiai bus veikiama Minijos g. ir jos apylinkėse, Klaipėdos uoste.

Pratybos Klaipėdoje – itin svarbios

V.Tamošaičio teigimu, pratybos miestuose – itin naudingos.

„Mums tai yra unikali galimybė. Veikimas miestuose yra treniravimas toje aplinkoje, kurioje mums iš tiesų gali reikėtų veikti. Kadangi dauguma dabarties konfliktų rodo, kad kariniai veiksmai vyksta tankiai apgyvendintose teritorijose. Joks poligonas mums nepakeis šios aplinkos“, – teigė V.Tamošaitis.

Generolo teigimu, praktikuotis uostamiestyje – itin svarbu, mat čia esama bene daugiausiai strateginių, visai šaliai svarbių objektų. Pratybų metu itin didelis dėmesys bus skiriamas jų apsaugai. Į pratybas bus įtraukti Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, Klaipėdos jūrų uostas.

Pratybų scenarijuje modeliuojamos įvairiausio pobūdžio grėsmės, nuo hibridinio karo iki teroristinių išpuolių.

Pratybų tikslas - treniruoti Lietuvos kariuomenės pajėgas vykdyti bendras operacijas su Vidaus reikalų ministerijai pavaldžiais vienetais ir gerinti sąveiką su valstybės civilinėmis institucijomis hibridinio karo atveju.

Prisijungia ir savivaldybė

Iš viso mokymuose dalyvaus apie 3 tūkst. karių, maždaug 500 pareigūnų ir apie 200 civilinių institucijų darbuotojų.

Pratybose dalyvauja ir Klaipėdos savivaldybė.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino teigimu, pagal pratybų scenarijų Klaipėdoje jau trečiadienį paskelbta ekstremali situacija, savivaldybėje veikia ekstremalių situacijų štabas.

Savivaldybės administracijos direktorius pastebėjo, kad šioms pratyboms pradėta ruoštis jau prieš kelis mėnesius, todėl viliamasi, kad pavyks išvengti itin didelių trukdžių. Su planuojamais pratybų veiksmai suderinti ir viešojo transporto tvarkaraščiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

??

?? portretas
Ko miega Lietuvos žvalgyba, kiek Lietuvos dergėjų čia reiškiasi, reikia visus susekti ir deportuoti į Rusiją jeigu nepatinka gyventi laisvoje Europos šalyje..

užuojauta

užuojauta portretas
tiems, kas dirba naktimis o dieną turės "miegoti" DDD

Saule

Saule portretas
Vaikučiams smagu gal o šeip greit rinkimai reikia žmonės nuo seimo skandalu nutolinti))) vakar rodė anglikų filma ir parodė scenariju tai Latvija bus užkariauta jeigu ka per 60 min)) visa pribaltika palei Nato yra šiukšlės
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių