Prie namo slenksčio - naujas kelias ir 4 metrų aukščio siena

Būsimas kelias iš Antrosios Melnragės į Labrenciškes ir šalia esančio geležinkelio atnaujinimas kelia siaubą Vasarotojų g. 2D gyventojams. Nes šių statybų centre atsidūrę žmonės liks ne tik be elektros ir geriamojo vandens, bet ir prie jų namo slenksčio iškils 4 m aukščio siena.

Būsimas kelias iš Antrosios Melnragės į Labrenciškes ir šalia esančio geležinkelio atnaujinimas kelia siaubą Vasarotojų g. 2D gyventojams. Nes šių statybų centre atsidūrę žmonės liks ne tik be elektros ir geriamojo vandens, bet ir prie jų namo slenksčio iškils 4 m aukščio siena.

Pakliuvo į statybvietės zoną

Giruliuose, kur baigiasi dviračių takas, yra vadinamieji geležinkelininkų sodai.
Šalia jų – Vasarotojų gatvė, kurioje stovi dar 1950 m. statytas kadaise buvęs žinybinis gyvenamasis namas, skirtas geležinkelio darbuotojams.

Romeo Dragūnas su dar keliais kaimynais, prasidėjus privatizacijai, čia išsipirko butus.

Sumaištis prasidėjo prieš šešerius metus, kai buvo pradėtas rengti geležinkelio infrastruktūros plėtros projektas.

"Atėjo tokie vyrai, geodezininkai, pradėjo kažką matuoti, ir jie man sako: čia namo neturėtų būti. Bet mūsų namas ir medžiai čia stovi nuo 1950 metų. Mums pasirodė labai keista. Juk kelias pagal planus bus nutiestas vos už 2 m nuo mūsų namo sienos", – pradžią prisiminė R.Dragūnas.

Per pirmąjį viešąjį šio projekto svarstymą Vasarotojų g. 2D namo gyventojai klausimą apie "namą, kurio neturi būti" pateikė savivaldybės atstovams. Jie tik susidomėjo, iš kur gyventojai apie tai žino, ir nieko daugiau nepaaiškino.

"Iškelti mūsų nežada, o pagal patvirtintą projektą, gyventi ten negalime, nes prie namo privažiavimo nelieka, kadangi bus kasama 4 m gylio duobė ir statomas keturių eilių automobilių kelias, nebeliks vandens, elektros", – vardijo R.Dragūnas.

Žmonės pradėjo "popierinę" kovą už savo teises, siuntinėjo raštus visoms įmanomoms institucijoms. Tačiau – jokių rezultatų.

Namas virto transformatorine

Paradoksaliausia, kad būsimam keliui ir atnaujinamam geležinkeliui trukdantis namas ilgą laiką oficialiai tarsi ir neegzistavo. Natūralu, kad projektuotojai jo popieriuose nepastebėjo.

Iki pernai vasaros Registrų centre nurodytu adresu – Vasarotojų g. 2D buvo galima rasti Girulių televizijos bokšto transformatorinę. Tai yra būtent tuo adresu, kuriuo gyvena R. ir D.Dragūnai.

O jų gyvenamasis namas Registrų centro dokumentuose neturėjo adreso. Nors žmonės daugybę metų žinojo, kad gyvena Vasarotojų g. 2D.

Pernai gegužę gyventojai kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorę Juditą Simonavičiūtę, kad būtų patikslintas jų namo adresas. Reikalai netrukus buvo sutvarkyti.
"Dėl adreso patikslinimo gyventojai jokių nuostolių nepatirs", – rašoma J.Simonavičiūtės atsakyme gyventojams.

Tikrieji klaidos kaltininkai nerasti. Kas ir kodėl pakeitė adresą Vasarotojų g. 2D, liko neaišku.

"Iki tol oficialiai namas kybojo ore už pusės kilometro nuo realios jo stovėjimo vietos. Dėl tos adreso klaidos prasidėjo visos kitos klaidos, taip nepastebėjo mūsų namo projektuodami geležinkelį, todėl visi darbai vyks taip arti mūsų namų", – įsitikinusi gyventoja Daiva Dragūnienė.

Už 18 metrų kals polius

Gyventojams kelia šiurpą būsimos rekonstrukcijos darbai, jie baiminasi, kad būsimo viaduko poliai bus kalami vos už 18 metrų nuo jų gyvenamojo namo.

"Kada uoste kalė polius ir statė krantines, net pas mus Giruliuose girdėjosi. Dabar jie sako, kad ne kals, o sugręš į žemę. Bet jei duosime tam sutikimą, tai nežinia dar kaip čia bus. Už 18 metrų kals, tai koks čia tas gyvenimas bus tuos 3 metus?" – baiminosi R.Dragūnas.

Nors visi statybos leidimai gauti, darbai dar neprasidėjo. Kol kas statybos pristabdytos iki kitų metų birželio, bet gyventojų tai neguodžia.

"Kol vyks statybos, net gaisro atveju ugniagesių mašinos negalėtų privažiuoti. Juk turi būti kažkoks kelias ir mums į savo namus. Trejus metus turėsime gyventi be vandens, elektros ir privažiavimo. Manyčiau, kad jie turėtų įrengti apylanką, nes tam laisvos valstybinės žemės šalia dar yra", – teigė R.Dragūnas.

Teisių neturi?

Gyventojų būsimas sklypas ribojasi su geležinkelio ribomis. Čia – valstybinė žemė, į kurią gyventojai jokių teisių neturi, todėl ir pretenzijų dėl būsimų statybų kelti esą neturėtų.
R.Dragūnas tikino, kad šiuo metu tebetvarkomi žemės nuosavybės dokumentai, nes iki 2012 m. rugsėjo gyventojams nebuvo leidžiama privatizuoti sklypo prie namo.

"Jeigu jiems tos žemės nereikia, negi valstybė suformuos sklypus ir kiš per prievartą? Žmonės turi patys tvarkyti šituos reikalus ir už žemę privalo mokėti, juk nieko nėra nemokamo", – dėstė Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų poskyrio vedėja Daiva Viktorija Grimalienė.

Gyventojai įsitikinę, kad parengtas detalusis planas gali pažeisti ir jau pažeidė jų interesus, nuosavybės neliečiamumo ir kitus esminius teisinės valstybės principus.

"Statybos leidimas yra išduotas, visų institucijų suderintas. Jeigu gyventojai nori jį panaikinti, tegul bando panaikinti", – pasiūlė Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas.

Girulių gyventojų pastabos ir pasiūlymai projektuotojams

Kelias su viaduku suprojektuotas per arti pastato Vasarotojų g. 2D.
Vykdant kelio projektą, turi būti užtikrintas privažiavimas prie namo Vasarotojų g. 2D.
Atsižvelgiant į Vasarotojų g. 2D namo gyventojų turimų šulinių vandens lygį, turi būti užtikrinta, kad nepablogėtų gyvenimo sąlygos rekonstrukcijos metu.
Detaliajame plane nerašoma, kur bus klojamas specialus vibraciją absorbuojantis paklotas, kaip bus surenkamas paviršinis vanduo nuo geležinkelio kelių.
Detaliajame plane nerašoma, koks bus atraminių sienučių aukštis. Turi būti numatyta, kad ties Girulių gyvenviete atraminių sienučių aukštis iš abiejų pusių būtų 4,5 m ir sienutės įrengimas pratęstas iki sklypo pabaigos šiaurinėje pusėje ir pietinėje pusėje 100 m, kad kempingo lankytojai būtų apsaugoti nuo triukšmo.
Paaiškinti, kaip numatoma spręsti dviračių tako ir kelio įsijungimą į numatomą viaduką su geležinkeliu.
Paaiškinti, kokioje sklypo dalyje bus vykdoma rekultivacija, kokie tai bus darbai ir kur bus atsodinamas miškas.

Komentaras
Remigijus Šimkus
Detaliojo plano projekto vadovas

Visų pirma buvo neteisingai sutvarkyti Vasarotojų g. 2D namo dokumentai, įsivėlusi Registrų centro klaida. Todėl detaliojo plano rengimo metu apie būsimą rekonstrukciją gyventojai nebuvo informuoti. Mes tą namą matėme ir žinojome, kad jis ten yra. Tačiau problema kitur. Dar prieš Pauosčio kelyno rekonstrukcijos detaliojo plano rengimą buvo suprojektuota gatvė, sujungsianti Labrenciškių gyvenvietę su Antrąja Melnrage. Ši gatvė kirs geležinkelį ir tame detaliajame plane suplanuotas geležinkelio viadukas. Realiai visos problemos prasidėjo nuo šito detaliojo plano. Šitą projektą rengėme ne mes, o kai ruošėme Pauosčio kelyno rekonstrukcijos planą, mums savivaldybė išdavė sąlygas, kuriose buvo įrašyta, kad turime vadovautis anuo detaliuoju planu. Mes tą sprendimą dėl kelio tarsi paveldėjome.Vasarotojų g. 2D namas atsiduria prie pat sankryžos, kur susikirs būsimoji gatvė ir geležinkelis. Į geležinkelio apsaugos zoną jis nepatenka. Apsauginė garso sienelė bus statoma geležinkelio sklype, toks sklypas yra registruotas. Labai abejoju, ar bus koreguojamas detalusis planas, nes yra geležinkelio keliai, nuo jų iki tvoros turi būti išlaikytas atstumas, todėl ji atsiras gana arti to namo. Nežinau, kaip šitą problemą išspręsti. Kažkada buvo padaryta klaida, kai leido gyventojams ten privatizuoti butus, nes tokiu atstumu nuo geležinkelio gyvenamasis namas negali stovėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jauniui

Jauniui portretas
Tie, anot tamstos "nuskriaustieji", savo namuose gyveno ilgus metus iki projektų pradžios . Man nesuprantama ką veikė savivaldybės "specialistai" , kad negali patikrinti ar nėra gyvenamųjų namų. Per sunku ? Neužtenka kompetencijos ? Ar laiko neturi per kavos gėrimus? Va tokių klerkų dėka , jūs gyvenantys Giruliuose, ir turite problemų . Nereikia išvedžiojimų ir ieškoti kaltų ten kur jų nėra. Padėkokit savivaldybės "specialistams".

Jaunius

Jaunius portretas
Kai tik prasideda koks rimtesnis projektas, kuris pagerins susisiekimą daugeliui mūsų, gyvenančių Giruliuose, visada atsiranda "ale nuskriaustųjų", kuriems tai kelias per arti, geležinkelis ar matai tvora per aukšta (tvora, kuri apsaugo nuo keliamo triukšmo). Jų tikslas aišku - pasipinigauti, t.y. už savo lūšną gauti 0,5 mln. litų arba užvilkinti svarbų projektą.. Ir dar kaip visada, nesusipažinęs su esmę, išlenda visų "skriaudžiamų" gyvėjas-donkichotas N.P. ir pradeda savo demagogijas...

a.v

a.v portretas
londone masiskai gyvenamieji namai randasi prie pat gelezinkeliu ir nera problemu.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių