Profesinio mokymo centrui – E. Galvanausko vardas

Iškilmingos ceremonijos metu Klaipėdos profesinio mokymo centrui suteiktas žymaus Lietuvos inžinieriaus Ernesto Galvanausko vardas. Šventės metu įstaigos bendruomenę sveikino bei sėkmės darbuose linkėjo Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, Seimo nariai, miesto ir rajono politikai, istorikai, kolegijų, profesinių mokyklų direktoriai.

Istoriškai svarbi asmenybė

Klaipėdos statybininkų mokyklą prijungus prie Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centro įstaiga gavo garsaus Lietuvos visuomenininko, politiko, talentingo inžinieriaus E.Galvanausko vardą.

Gilų pėdsaką Klaipėdos krašte palikusio šviesuolio, pirmosios amatų mokyklos uostamiestyje įkūrėjo vardas profesinio mokymo centrui suteiktas Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimu. Praėjusių metų pabaigoje šia proga įstaigą papuošė įspūdingas fotomenininko Vyto Karaciejaus sukurtas fotopanas, skirtas naujam vardui įprasminti.

Penktadienį į ceremoniją atvykusius svečius sveikinusi Klaipėdos E.Galvanausko profesinio mokymo centro direktorė dr. Dalia Martišauskienė akcentavo, kad šios asmenybės vardas pasirinktas neatsitiktinai.

"Ko gero, niekam nekyla abejonių, kad iškilaus politiko, sumanaus inžinieriaus, aktyvaus visuomenės veikėjo vardas turėjo būti dar ryškiau įprasmintas. Ypač žinant jo nuopelnus Klaipėdos kraštui. E.Galvanausko įkurta amatų mokykla ir mūsų profesinio mokymo ir reabilitacijos centras – istoriškai svarbus pažangos tiltas, jungiantis praeitį ir dabartį. Atradome daug sąsajų tarp E.Galvanausko vykdytos veiklos statybos, medžio apdirbimo sektoriuose ir švietėjiškos jo misijos Klaipėdos krašte", – sakė direktorė.

Šiuo metu Klaipėdos E.Galvanausko profesinio mokymo centre veikia penki mokymo skyriai – gimnazijos, inžinerinės pramonės ir statybos, sveikatos priežiūros paslaugų ir profesinės reabilitacijos, transporto, tęstinio mokymo. Taip pat čia įsikūręs sektorinis praktinio mokymo centras.

Minėtuose skyriuose mokosi per pusė tūkstančio mokinių.

Per abiejų susijungusių įstaigų gyvavimo istoriją sukurta stipri mokymo bazė, suformuotas pedagogų personalas, įgyta didelė bendradarbiavimo patirtis, išaugo teikiamų mokymo paslaugų spektras.

Daugėja mokinių

Renginyje dalyvavusi Švietimo ir mokslo ministerijos Regioninės politikos analizės skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Banevičienė atkreipė dėmesį, kad profesinis mokymas Klaipėdoje – vienas geriausių visoje Lietuvoje.

Šalies uostamiestyje įsikūręs didžiausias sektorinių centrų tinklas, kuriam priklauso ir E.Galvanausko profesinio mokymo centras, tapęs jaunų, savęs ieškančių žmonių traukos objektu.

"Prieš metus šioje įstaigoje įvyko tam tikrų pokyčių, buvo sukurta puiki vadybinė ir adminsitracinė komanda. Jos narių dėka padaugėjo mokinių, besirenkančių įvairias profesijas, skaičius. Tai nuteikia pozityviai", – apibendrino B.Banevičienė.

Linkėdama sėkmingų darbų, profesinio mokymo centro direktorei D.Martišauskienei ji įteikė Švietimo ir mokslo ministerijos laikrodį.

Į ceremoniją atvyko ir E.Galvanausko sūnėnas, "Danske Bank" generalinis direktorius Gintautas Galvanauskas, kuris, kaip pats sakė, yra gerai susipažinęs su senelio brolio veikla.

"Po universiteto baigimo E.Galvanauskas visą savo gyvenimą paskyrė Lietuvai. Deja, po 1940-ųjų jam teko išvažiuoti iš šalies visam gyvenimui ir blaškytis po pasaulį. Tai buvo labai plataus matymo asmenybė, pirmos ne laikinosios Vyriausybės premjeras, kuriam rūpėjo Lietuvos ateitis ir konkrečiai – švietimas, Klaipėdos pramonė ir ekonomikos augimas. Todėl džiaugiuosi, kad būtent profesinio mokymo centras įamžino jo vardą", – kalbėjo G.Galvanauskas.

Šios istorinės asmenybės adresu gerų žodžių negailėjo ir Klaipėdos miesto istorikai.

Susirinkusiesiems koncertavo styginių instrumentų ansamblis "Musica Libera", Klaipėdos muzikinio teatro solistas Rokas Spalinskas, Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro tautinės muzikos ansamblis "Ralio".

Šventės pabaigoje aidint plojimams buvo iškilmingai atidengta nauja E.Galvanausko profesinio mokymo centro iškaba.

Gali persikvalifikuoti

E.Galvanausko profesinio mokymo centre vykdomos profesinio mokymo programos apima meno, verslo ir administravimo, kompiuterijos, inžinerijos ir inžinerinių profesijų, gamybos ir perdirbimo, architektūros ir statybos, socialinių paslaugų, paslaugų asmenims, transporto paslaugų, saugos paslaugų sritis.

Pačios populiariausios mokymo programos – apdailininko, staliaus, baldžiaus, masažuotojo.

"Džiaugiamės sukurdami galimybę mokytis specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems žmonėms. Jiems parengtos atskiros mokymo programos: viešbučio darbuotojo, floristo, apželdintojo, apdailininko ir kitos. Daugiau kaip 40 metų centre plėtojama mokymosi visą gyvenimą nuostata, taip pat teikiamos tęstinio profesinio mokymo paslaugos darbo biržos, darbdavio siuntimais arba savo asmeninėmis lėšomis", – pasakojo D.Martišauskienė.

Kasdien profesinio mokymo centre kvalifikaciją tobulina, įgyja naują profesiją arba persikvalifikuoja apie 300 mokinių.

Įstaigoje veikiančiame transporto sektoriuje pageidaujantieji gali įgyti įvairių kategorijų vairuotojo pažymėjimus, o turimame autodrome tobulinti vairavimo įgūdžius, išmokti valdyti krautuvus.

Išskirtinė centre teikiama paslauga – profesinė reabilitacija. Iš darbo rinkos "iškritę" asmenys, pasirinkę šią programą, turi galimybę įgyti naują profesiją ir vėl tapti darbingi.

Mokymo kokybę centre lemia materialinės ir techninės sąlygos, kurios nuolat gerinamos orientuojantis į mokymo turinio atnaujinimą ir darbuotojų darbo sąlygų gerinimą. Siekiant įsitvirtinti konkurencingoje aplinkoje, ieškoma naujų veiklos krypčių bei galimybių, diegiamos naujovės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Papa

Papa portretas
Pompastika ir tiek. Kas nuo to pasikeitė?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių