K. Donelaičio paminklui – nauja vieta

Susivieniję aktyvūs klaipėdiečiai sumanė perkelti poeto Kristijono Donelaičio paminklą: esą dabartinė vieta jam nėra tinkama – paminklas užgožtas medžių ir per mažai matomas. Siūloma jį pergabenti į reprezentacinę Atgimimo aikštę. Tačiau tokia idėja nesužavėjo nei K.Donelaičio draugijos, nei miesto valdžios.

Susivieniję aktyvūs klaipėdiečiai sumanė perkelti poeto Kristijono Donelaičio paminklą: esą dabartinė vieta jam nėra tinkama – paminklas užgožtas medžių ir per mažai matomas. Siūloma jį pergabenti į reprezentacinę Atgimimo aikštę. Tačiau tokia idėja nesužavėjo nei K.Donelaičio draugijos, nei miesto valdžios.

Aikštė taptų patrauklesnė

Idėja perkelti K.Donelaičio paminklą į Atgimimo aikštę kilo ilgametei klaipėdietei Aldonai Stašinskienei. 75-erių moteris netruko aplink save suburti nemažą bendraminčių ratą.

"Kalbėjau ir su kaimynais, ir su į K.Donelaičio skverą ateinančiais žmonėmis. Visi palaiko iniciatyvą perkelti poeto paminklą į Atgimimo aikštę", – pasakojo iniciatorė.

A.Stašinskienė tvirtino, kad artimiausiu metu oficialus pasiūlymas bus pateiktas ir miesto valdžiai.
Klaipėdietės manymu, Atgimimo aikštė labiau tinkama K.Donelaičio paminklui nei dabar klasiko vardu pavadinta aikštė. Pastarojoje jis yra užgožtas medžių. Ne visi žmonės ir žino, kur tas paminklas stovi.

Anot A.Stašinskienės, pokyčių reikia ir Atgimimo aikštei. Dabar, moters manymu, ši erdvė atrodo pasibaisėtinai – visur pilkos, plikos plytelės.

"Kažką šioje erdvėje būtina daryti. K.Donelaičio paminklas papuoštų Atgimimo aikštę. Ji taptų iš karto gražesnė. Būtų galima aplink paminklą pasodinti ir krūmelių, gėlių. Atgimimo aikštė nebebūtų tokia tuščia, taptų šiltesnė, patrauklesnė", – tvirtino klaipėdietė.

Padėtų išgelbėti medžius?

Pasak A.Stašinskienės, perkėlus K.Donelaičio paminklą į Atgimimo aikštę, visi Klaipėdos simboliai būtų vienoje vietoje.

Šalia – burlaivis "Meridianas", paminklas "Arka", kuris pastatytas, minint Tilžės akto 85-ąsias ir Klaipėdos krašto susijungimo su Lietuva 80-ąsias metines.

"Būtų toks Klaipėdos simbolių kampelis. K.Donelaičiui būtų išreikšta didesnė pagarba nei yra dabar", – pabrėžė klaipėdietė.

A.Stašinskienės nuomone, jau sovietmečiu Atgimimo aikštė būtų buvusi geriausia vieta K.Donelaičio paminklui:
"Tačiau tada šioje vietoje riogsojo mūsų "tautų vadas".

Sovietiniais laikais šioje vietoje stūksojo Lenino skulptūra.
Klaipėdietės teigimu, jei poeto paminklas būtų perkeltas į Atgimimo aikštę, K.Donelaičio skvere nereikėtų iškirsti medžių, nes tai yra planuojama.

"Liepos yra tikrai gražios. Mes dažnai ateiname čia pastebėti. Gaila, kad jos užgožia paminklą. Tačiau jei šis būtų perkeltas, medžių nereikėtų kirsti. Aišku, mes nesame specialistai. Nežinome, ar medžiai neserga. Tačiau iš pažiūros liepos atrodo gražios ir sveikos", – dėstė moteris.

A.Stašinskienė pabrėžė, kad tikrai nereikia eiti paprasčiausiu keliu, siekiant atidengti K.Donelaičio paminklą – skubėti kirsti medžių.

"Tokie planai yra viena priežasčių, kodėl kilo idėja perkelti paminklą. Esu sena klaipėdietė. Man šis kraštas yra labai brangus. Noriu, kad jame būtų viskas kuo geriau ir gražiau", – akcentavo moteris.

Kilnojimui nepritarė

K.Donelaičio draugijos nesužavėjo idėja perkelti K.Donelaičio paminklą į Atgimimo aikštę.

"Aš nebūčiau tokios idėjos šalininkas. Erdvė prie Klaipėdos universiteto Menų fakulteto, kurioje dabar stovi K.Donelaičio paminklas, yra graži, lengvai prieinama, miesto centre", – tvirtino K.Donelaičio draugijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Aleksandras Žalys.

Be to, jis pabrėžė, kad paminklas K.Donelaičio aikštėje stovi apie 40 metų. Žmonės žino, kur jis yra, ir kilnoti jo iš vienos vietos į kitą nėra jokio reikalo.

Pasak A.Žalio, rugsėjo 1-ąją prie K.Donelaičio paminklo renkasi Klaipėdos universiteto studentai. Čia paskelbiama mokslo metų pradžia ir pagerbiamas poetas. Šia proga paminklas papuošiamas ąžuolo lapų vainiku.

Sausio 1-ąją prie paminklo minimas K.Donelaičio gimtadienis. Padedama gėlių, prisimenamas pats poetas. O šiemet dar yra minimos ir 300-osios jo gimimo metinės.

"Reikėtų atnaujinti aikštę, o ne perkelti paminklą", – tvirtino A.Žalys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam Bijūnui

tam Bijūnui portretas
na nereikia čia kvailių ieškoti.Lygtais neatsimena nieks kap pavasarį buvo nudruožiami medžiai plikai visą tą vadinant ,,genėjimu".O prie Merdiano kam tiek reikėo sveikų nupjauti?Kam jie maišė?Tam valaškinui leisk tai anas visus medžius iškirs, prakals ir sakys kad tep buvo._____________ Ir neadvokatauk čia.

p. Bijūnai

p. Bijūnai portretas
Kokie visi jus juokingi zmones. gi medis lygiai taip kaip ir mes yra gyvas organizmas. jis lygiai taip pat pasensta ir kazkas turi uzimti jo vieta. aisku visiem skaudu ir sunku ziureti i pjaunamus subrendusius medzius, zinant per kiek laiko tas medis suaugo, bet toks yra gyvenimas. visi "loja" kaip sunys bet patys ieko nedaro. O vat ponas komentaves Valašino nuomone, ka pats nuveikes klaipedos labui? ar pats paspdines bent viena medi, kruma ar gele, dar drisciau suabejoti ar isvis tamsta sugebetu teisingai ta padaryti, nes supratimo manau stoka. tai leiskim kiekvienam dirbti savo darbus. kai ikurs nauja erdve tada visiem bus gerai

fantastika

fantastika portretas
Nuostabi idėja
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių