Šaltkalvius sužlugdė noras neteisėtai gauti 2 proc. paramą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apskrities skyrius baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame deklaracijų Valstybinei mokesčių inspekcijai klastojimu, sukčiavimu kaltinami asociacijos „Ludtas“ pirmininkas E.G., vyriausiasis finansininkas A.P. ir jos narys J.G. 

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamieji pasikėsino gauti daugiau nei 75 tūkstančių litų paramą. Baigta baudžiamoji byla perduota Klaipėdos miesto apylinkės teismui.

Tyrimą FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai pradėjo gavę informacijos, kad asociacijos „Ludtas“ vadovai ir nariai E.G., A.P., J.G. naudoja įvairių asmenų anketinius duomenis ir jiems nežinant jų vardu pildo ir pasirašo deklaracijų formas FR0512 (Prašymas pervesti 2 % pajamų mokesčio sumos Lietuvos vienetams, pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti paramą). Kaip paramos gavėjas suklastotose deklaracijose buvo nurodyta asociacija „Ludtas“, kurią įkūrė E.G., A.P., J.G.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad E.G., J.G. ir A.P. asmenų, kurių vardu vėliau užpildydavo deklaracijų formas FR0512, anketinius duomenis rinko iš pažįstamų asmenų ir viename Klaipėdos autoservise, kuriame juos palikdavo remontuojamų automobilių savininkai.

Išaiškinta, kad taisant Valstybinei mokesčių inspekcijai 2006 metais pateiktas ir elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) sulaikytas formas FR0512 buvo nustatyta atvejų, kai gyventojai nebuvo teikę minėtos formos, bet sistemoje buvo jų vardu pateikti prašymai skirti paramą asociacijai „Ludtas“.

Taip pat išaiškinti atvejai, kai elektroninio deklaravimo sistemoje to paties gyventojo vardu buvo pateiktos kelios formos FR0512 su skirtingais paramos gavėjais, vienas iš kurių - asociacija „Ludtas“. Ikiteisminio tyrimo metu FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai išaiškino, kad kaltinamieji suklastojo 214 prašymų (forma FR0512), pagal kuriuos asociacijos „Ludtas“ naudai pasikėsino gauti daugiau nei 75 tūkstančių litų piniginę paramą. 

Asociacijos „Ludtas“ pirmininkui E.G. ir vyr. finansininkui A.P. už aplaidžiai tvarkytą asociacijos buhalterinę apskaitą, įplaukų ir išlaidų neregistravimą apskaitos registruose FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai inkriminavo ir aplaidų apskaitos tvarkymą. 

FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai tyrimo metu Lietuvoje tokią schemą atskleidė pirmą kartą: kaltinamieji, pasinaudoję įvairių asmenų anketiniais duomenimis, užpildydavo ir pasirašydavo deklaracijų formas FR0512, paramos gavėju nurodydami savo įkurtą asociaciją „Ludtas“. Kaltinamieji suklastotas deklaracijų formas Valstybinei mokesčių inspekcijai stengdavosi pateikti kaip galima anksčiau, nes tikėjosi, kad mokesčių inspekcijos EDS, aptikusi to paties asmens vardu užpildytas dvi deklaracijų formas FR0512 su skirtingais paramos gavėjais, automatiškai atmes tą formą, kuri buvo pateikta vėliau.

Minėtas formas FR0512 mokesčių inspekcijai galima pateikti nuo sausio mėnesio pradžios iki gegužės mėnesio 1 dienos, todėl pateikdami suklastotas deklaracijų formas FR0512 šio termino pradžioje kaltinamieji tikėjosi, kad parama pagal suklastotas deklaracijos formas FR0512 jų įsteigtai asociacijai bus pervesta net ir tuo atveju, jei asmenys, kurių anketiniais duomenimis jie pasinaudojo, pateikė ir nesuklastotas deklaracijų formas FR0512, tik tai padarė vėliau.

Kaltinamiesiems už įvykdytas nusikalstamas veikas gresia laisvės atėmimas iki trejų metų


Šiame straipsnyje: 2 procentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių