Senas uostamiesčio pūlinys atgimsta

Uostamiesčio piktžaizde ilgą laiką buvęs apleistas pastatų kompleksas netoli "Švyturio" alaus daryklos turi naują šeimininką. Apie tai byloja naujai dengiamas centrinis šio pastato stogas.

Savininkams nerūpėjo

Vyresni klaipėdiečiai šią vietą dar sovietmečiu pravardžiuodavo "triperbaru", nes čia kelis dešimtmečius veikė odos ir venerinių ligų ligoninė.

2006 m. gydymo įstaigai priklausę keturi pastatai buvo privatizuoti ir pradėjo nykti. Ištuštėjusius statinius, kaip įprasta, pirmieji nusiaubė metalų vagys, tada juose apsigyveno benamiai, kurie sudegino beveik viską, ką įmanoma. Statiniai nyko nuo šalčio, drėgmės, juose pradėjo augti medžiai.

Miesto centre tokia netvarka ilgai badė akis, paveldosaugininkai bandydavo paraginti savininką tvarkyti savo turtą, tačiau Panevėžyje gyvenantis žmogus tokių raginimų nepaisė. Vėliau jis bankrutavo ir pastatu turėjo rūpintis bankroto administratorius. Tačiau visas jo darbas – aptvarkyti vėjų ir benamių išlaužytas tvoras.

Klaipėdiečiai ne kartą reiškė nuomonę, kad tokie neprižiūrimi, tačiau teoriškai valstybės saugomi paveldo objektai turėtų būti nacionalizuojami.

Pradės nuo stogo

Spalio pradžioje Kūlių Vartų gatvės 14 numeriu pažymėtas centrinis pastatas pradėjo keistis – darbininkai nuardė dalį stogo, atsirado naujos gegnės.

Pasirodo, pastatą įsigijo klaipėdietis, gyvenantis Tilžės gatvėje. Savininkas jau yra turėjęs reikalų su valstybės saugomais objektais, tad žino, kad būtina sergėti vertingąsias statinio savybes. Buvusios ligoninės vertybė yra jos tūris.

Iki žiemos tikimasi puošniausią statinį apdengti nauju stogu.

Jau kitais metais naujai atgims arčiausiai prekybos centro "Saturnas" esantis šio komplekso statinys. Veikiausiai čia bus įrengtos biurams nuomojamos patalpos.

Pasak savo pavardės atskleisti kol kas nenorinčio pastato savininko, nepraeis nė pora metų, kai visas kompleksas bus atnaujintas, jame užvirs gyvenimas. Galutiniai planai dar nėra aiškūs, tačiau tikėtina, kad pagrindiniame pastate veiks viešbutis.

Atgis visas kvartalas

Savininkas su siaubu pasakojo, kiek narkomanų paliktų švirkštų jis yra išvežęs, kaip nugyventi šie pastatai yra viduje. Pirmasis darbas, kurį savininkas norėtų spėti iki žiemos, – uždengti stogą centriniame statinyje, čia dabar likviduojama avarinė būklė. Kitų trijų pastatų būklė yra patenkinama.

Naujasis savininkas nori daugiau sužinoti apie šių statinių istoriją, rasti nuotraukų iš to laiko, kai jis klestėjo.

"Šis miesto kampas pagaliau atgis ir sulauks daug lankytojų. Jeigu alaus gamykloje bus alaus restoranas ir muziejus, o kitapus gatvės viešbutis ir dar kokių nors pramogų, čia atsiras naujas traukos centras", – kalbėjo Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Thomas

Thomas portretas
Super , šaunuolis savininkas , sėkmės restauruojant pastatus .

tikrai

tikrai portretas
Autore Daiva, tikrai nebūtina, kad ..".pūliniai" atgimtų. Kaip medikas patariu jums tobulinti lietuvių kalbos žinias. Kalba skurdoka.

Memellander

Memellander portretas
Vis daugiau asmenų atsiranda gerbiančių Memelio paveldą , šaunu , atkurkite šiuos pastatus , tiek kieme tiek išorėje turėtu būti išlikęs senasis akmenų grindinys , galėtumėte jį atverti .
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių