SGD terminalo dujotiekį kiša po Kuršių mariomis

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybose švenčiamos dar vienos pabaigtuvės. Ketvirtadienį po Kuršių mariomis pragręžta tranšėja, kuria iki terminalo bus nutiestas dujotiekis.

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybose švenčiamos dar vienos pabaigtuvės. Ketvirtadienį po Kuršių mariomis pragręžta tranšėja, kuria iki terminalo bus nutiestas dujotiekis.

„Gręžimas buvo bene sudėtingiausia dujotiekio statybos dalis, nes gana rizikinga. Tačiau toks būdas nutiesti dujotiekį iki SGD terminalo pasirinktas, nes jis ekologiškiausias, nors gal ir brangiausias. Jei būtume kasę tranšėją Kuršių marių dugne, būtume kuriam laikui trikdę laivybą, neatmeskime taršos. O dabar niekas nieko nepajus“, - teigė SGD terminalo projektą įgyvendinančios bendrovės „Klaipėdos nafta“ SGDT terminalo direktorius Rolandas Zukas.

Dujotiekis yra SGD terminalo projekto dalis. Jis bus nutiestas nuo pat SGD terminalo pirso (krantinės) iki magistralinio dujotiekio Kiškėnų kaime, Klaipėdos rajone.

Antžeminė dujotiekio dalis – beveik 14 kilometrų ilgio jau yra nutiesta. Rangovai taip pat jau suskubo nutiesti ir apie 600 metrų ilgio dujotiekį po Kuršių marių dugnu tarp SGD terminalo pirso ir Kiaulės nugaros.

Paskutinė projekto dalis – 2,4 km ilgio dujotiekio tiesimas po Kuršių mariomis tarp Kiaulės nugaros salos ir kranto.

„Kai tik visi ruožai bus baigti, jie visi bus sujungti į vieną vientisą giją“, - aiškino R.Zukas.

Ketvirtadienį specialia technika po Kuršių mariomis buvo išgręžta tranšėja tarp Kiaulės Nugaros salos ir kranto.
Kai gręžtuvas išlindo iš po žemių, ji rangovai pasitiko plojimais, reiškiančiais, jog darbai vyksta sklandžiai.

Kol kas tranšėjos skersmuo yra apie 30 centimetrų, tačiau ji bus platinama iki metro, o tada jau į ją bus stumiamas dujotiekio vamzdis, kurio skersmuo – 70 centimetrų.
Numatoma, kad tranšėjos platinimo ir dujotiekio vamzdžio įleidimo darbai tris ar keturias savaites.

Dujotiekis, kuris drieksis po Kuršių mariomis, netrukdys nei laivybai, nei tolimesnei uosto plėtrai.

„Jei tiks bus poreikis, ir toliau bus galima gilinti uosto akvatoriją, dujotiekis tam netrukdys, nes jis yra maždaug 50 metrų nuo vandens paviršiaus“, - teigė dujotiekį tiesiančios bendrovės „PPS Pipeline Systems“ SGD terminalo projekto direktorius Mindaugas Zakaras.

Viso dujotiekio statybos projekto vertė – apie 95 mln. litų. Už šiuos pinigus bus nutiestas ne tik pats dujotiekis, bet ir įrengta dujų įranga ant prieplaukos, dujų apskaitos stotis, telekomunikacijos, inžinerijos ir kitos sistemos. Dujotiekis yra viena iš SGD terminalo projekto infrastruktūros svarbiausių sudedamųjų dalių.

Todėl jo statybas būtina baigti iki tol, kol Klaipėdą rudenį pasieks SGD laivas-saugykla, nes tada prasidės terminalo bandymai.

„Dujotiekis turėtų būti baigtas rugpjūtį“, - patikino R.Zukas.

Dujotiekis leis išnaudoti visą SGD terminalo pajėgumą. Juo per parą bus galima „perleisti“ 11 mln. kubinių metrų išdujintų dujų. 

SGD terminalas turėtų pradėti veikti gruodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

agentas

agentas portretas
Ne, sakė emigarantus gabens atgal ir skirs priverstines sustiprintas raugintų kopūstų dietas. Greta magistralinio dujotiekio rezervuotos pajungimo vietos.

emigrant

emigrant portretas
Tai siemet, Lietuvoje, silgymo sezonas prasides tik gruodi?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių