Per sieną – į pasaulio futbolo čempionato šventę

Rusijoje vykstantis pasaulio futbolo čempionatas stebina ne tik nenuspėjamais varžybų rezultatais, bet ir paprastų vietinių žmonių svetingumu bei žemomis kainomis. Tuo galėjo įsitikinti grupelė klaipėdiečių, kurie keliavo į Kaliningradą stebėti čempionato rungtynių tarp Kroatijos ir Nigerijos nacionalinių ekipų.

Už bilietą – 83 eurai

Aistringas futbolo gerbėjas Virginijus Lapinskas kelionę į pasaulio futbolo čempionatą pradėjo planuoti prieš pusmetį.

Klaipėdietis su kelių draugų kompanija nusprendė vykti į netoli Lietuvos esantį Kaliningradą.

"Šiai išvykai pradėjau ruoštis iš karto po Naujųjų metų šventės. Reikėjo oficialioje Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) internetinėje svetainėje užpildyti paraišką dėl bilietų. Po mėnesio ją patvirtino. Vėliau turėjau užpildyti dar vieną anketą, kuri suteikė teisę gauti FAN ID kortelę. Šis dokumentas buvo labai svarbus, kadangi jis prilygo vizai į Rusiją čempionato metu. Taip pat ši kortelė užtikrino patekimą į stadioną bei nemokamą keliavimą viešuoju transportu po visą Rusijos teritoriją. Taigi, bilietas į rungtynes kainavo 83 eurus", – pasiruošimo detalėmis dalijosi Virginijus.

Pirmą kartą į Rusiją vykstantį klaipėdietį nustebino ilgai neužtrukęs sienos kirtimo procesas.

Vos už 135 km nuo Klaipėdos esantį Kaliningradą futbolo gerbėjai pasiekė per tris valandas.

"Prieš kelionę labiausiai gąsdino Rusijos pasieniečiai. Manėme, kad prie mūsų kabinėsis, prašys kyšių, nusidrieks ilgos automobilių eilės pasienyje. Tačiau tai, ką pamatėme, visiškai nustebino gerąja prasme. Pasienyje užtrukome kiek daugiau nei valandą laiko. Patikrino dokumentus, apžiūrėjo automobilį ir palinkėjo gerų rungtynių", – pasakojo futbolo sirgalius.

Budėjo minios pareigūnų

Grupelė lietuvių liko maloniai nustebinta kaliningradiečių sutvarkytu miestu.

Juokavome, kad turbūt prezidentas išleido įsakymą prieš čempionatą, jog visi turi šypsotis ir būti draugiški su atvykėliais.

"Matėme, kad Kaliningradas buvo iš tiesų pasiruošęs futbolo čempionatui. Aplankėme pilį, kur palaidotas filosofas Imanuelis Kantas. Vos už šimto rublių mokestį užlipome į švyturį, nuo kurio atsiveria įspūdinga panorama. Mieste net šiukšlių nebuvo matyti, skverai sutvarkyti, pilna žmonių, visi itin maloniai nusiteikę. Vietiniai gyventojai parodydavo kelią, pakalbindavo. Mums net dėkojo, kad atvykome. Prie pėsčiųjų perėjų sustodavo mašinos, praleisdavo. Patys nesitikėjome, kad žmonės bus taip geranoriškai nusiteikę. Juokavome, kad turbūt prezidentas išleido įsakymą prieš čempionatą, jog visi turi šypsotis ir būti draugiški su atvykėliais", – kalbėjo V.Lapinskas.

Anot pašnekovo, miesto centre buvo galima pastebėti minias policijos pareigūnų.

Kavinėje – laikraštis "Klaipėda"

Tris dienas Kaliningrade praleidę klaipėdiečiai džiaugėsi mieste tvyrojusia futbolo atmosfera.

"Prieš pirmąsias rungtynes mieste akivaizdžiai dominavo Kroatijos sirgaliai. Nigerijos rinktinės gerbėjų buvo mažuma. Kroatai buvo užpildę visus barus, išsikabinę vėliavas, dainavo dainas, skandavo. Kaliningradas tiesiog ūžė nuo kroatų. Visos kelionės metu nepastebėjau jokių konfliktų ar muštynių, galbūt tam įtakos turėjo ir sustiprintos policijos pajėgos", – svarstė Virginijus.

Klaipėdiečiams teko ilgokai ieškoti laisvesnės kavinės, kurioje galėtų pavalgyti ir atsigaivinti, nes visą miesto centrinę dalį buvo okupavę kroatai.

"Prieš kelionę visi rašė, kad kainos bus kosminės. Galiu pasakyti, kad nustebome, kai penkiese viename geriausių barų "LiBEERty" išleidome vos 50 eurų. Visi sočiai pavalgėme, išgėrėme dešimt bokalų alaus ir stipresnio gėrimo butelį. Šis baras yra įsikūręs centrinėje miesto aikštėje. Akį patraukė bare ant sienos kabantis Klaipėdos futbolo klubo "Atlantas" šalikas ir savaitraštis "Klaipėda" rusų kalba. Iš viso kelionė man kainavo 200 eurų", – neslėpė vyras.

Išsinuomojo butą už 50 eurų

Futbolo aistruolis iš uostamiesčio pasakojo, kad Kaliningrade sutiko būrį pažįstamų klaipėdiečių.

Anot jo, sutikti draugai džiaugėsi, kad jiems keturiems asmenims pavyko nesunkiai išsinuomoti dviejų kambarių butą vos už 50 eurų parai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Shandibinas Viktorija

Shandibinas Viktorija portretas
Cia juk ne "delfi" raso su uzrasais: ..rusai puola ir kaip Rusijoj viskas blogai.., o "Klaipedos dienrastis". Aciu labai Jums uz strapsni! Malonu buvo skatyti. Mano draugams is Kaliningrado biletas kainavo tik 100€ vienam asm.

raslinetojui

raslinetojui portretas
Straisnis grynas melas. Maisto kainos parduotuvese ir kavinese kaip Lietuvoje. Bilietai po 170USD, viesbutis dviems -115EUR. Perejose teko begti kad nenukaltu vairuotojai. Aiksteles sargas vakare girtas buvo kaip tapke. Tik kirtus siena kontrastas tarp Lietuvos ir rusijos kaip dienos ir nakties. visur zole prizelusi, namu kiemai nepriziureti, nusiure, aklinos tvoros kaip Brazilijos favelose. Kaliningrade tentais uzdengti ubagyno neisejo. zingsnis nuo centro ir pasirodo tikras veidas. Paminklai apkarstyti sovietine nusikalstama simbolika. Apskritai viskas atsilike mazdaug ~10-15 metu. Vienintelis pliusas - naujas stadijonas, uz praplautus milijonus. Daugiau ten negrisiu, kaip turistas nei uz ka.

Anonimas

Anonimas portretas
matosi kaip nepatinka teisybe ,iskarto ragana pinigus skaiciuoja,ocia mintys visai kitos,zemo intelekto ,gylesnes prasmes nesupranta,tik zeminimas,matosi koks ispruses zmogus,jauciasi kaip mokykla jam padejo,
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių