Sodų bendrijoje – karas dėl atliekų

Klaipėdos rajone esantys "Agluonos" sodai virsta tikru šiukšlynu. Vietos gyventojai baiminasi, kad stūksančios atliekų krūvos į sodus privilios žiurkių, gali pradėti plisti ligos. Sodų bendrijos pirmininkė nuleido rankas ir pareiškė, kad ši situacija primena kovą su vėjo malūnais.

Klaipėdos rajone esantys "Agluonos" sodai virsta tikru šiukšlynu. Vietos gyventojai baiminasi, kad stūksančios atliekų krūvos į sodus privilios žiurkių, gali pradėti plisti ligos. Sodų bendrijos pirmininkė nuleido rankas ir pareiškė, kad ši situacija primena kovą su vėjo malūnais.

Krūva išaugo per naktį

Už liepą, išmėžus sodininkų paliktas šiukšles, sumokėjusi nemažą pinigų sumą iš sodų bendrijos sąskaitos bendrijos pirmininkė Aleksandra Lekarkina pasakojo, kad tokia pati krūva vėliau vėl išaugo kone per naktį.

"Viskas. Kiek galima tą patį daryti? Samdėme žmones, išvežėme ne vieną sunkvežimį, o sodininkai ir vėl taip pat pasielgė – per labai trumpą laiką sukrovė tą pačią krūvą šiukšlių. Tai yra didžiausias galvos skausmas", – aiškino bendrijos pirmininkė.

Anot jos, bendrijos teritorijoje stovi 7 konteineriai, o jų reikėtų daugiau.

"Turime beveik 700 sodų sklypų. Per porą dienų pripildomi 7 konteineriai. Visas kitas šiukšles žmonės meta ant žemės, krauna krūvas. Pravažiuojantieji atliekas išmeta pro automobilių langus. Esu ir mašinų numerius užsirašiusi", – tikino A.Lekarkina.

Ji aiškino, kad, jos galva, šia netvarka turėtų rūpintis "Gargždų tvarka".

"Tai jie organizuoja atliekų išvežimą. Mane sodininkai tuoj į gabalus suplėšys. Žmonės moka rinkliavą, o mes dar papildomai turime atseikėti, samdydami transportą šiukšlėms išvežti", – sakė pašnekovė.

Kituose soduose – tvarka

Tokių situacijų nesusiklosto kitose rajono sodų bendrijose. Daugelyje jų buvo pastatyti papildomi konteineriai, jų išvežimo grafikai skelbiami.

Vienos sodų bendrijos ėmė net deklaruoti išvežamų šiukšlių kiekį, todėl sodininkai už atliekas moka kur kas mažiau nei kiti. Tokios praktikos imtasi Vaitelių soduose. Čia prie atliekų konteinerių įtaisius vaizdo stebėjimo kameras baigėsi šiukšlintojų era, atliekos tvarkingai gula tik ten, kuri joms priklauso.

Dituvos soduose vietoje buvusio šiukšlyno išaugo bendruomenei skirtas parkas.

O "Agluonos" soduose, kur dauguma gyventojų atvykstantys tik vasaros sezono metu, šiukšlių kalnų nepavyksta panaikinti.

Sodų pirmininkė aiškina, kad tvarkos pakeisti neįmanoma. Esą daugybė žmonių jau sumokėjo atliekų išvežimo rinkliavą už visus metus.

Veža aštuonis kartus

Įmonės "Gargždų švara" vadovas Rimantas Martinkus tikino, kad šiuose soduose sąskaitas apmokėjo mažiau nei pusė sklypų savininkų.

"Mes šį sąvartyną naikindavome po 4 kartus per metus. Paskutinį kartą to ėmėsi pati bendrija. Na va, ir sužinojo, kiek tai kainuoja. Mes iš šių sodų šiukšles vežame 8 kartus per mėnesį, o privalėtume tik du kartus", – tikino R.Martinkus.

Vadovas tikino, kad šiuose soduose galima pastatyti ir daugiau konteinerių.

"Kad ir šimtą, tik juos reikia išdėstyti skirtinguose taškuose, o ne prie kelio, toje pačioje vietoje. Visos bendrijos pateikė konteinerių išdėstymo schemas, o čia vis nerandama vietos. Mes domėjomės, yra viešųjų erdvių šiuose soduose, valstybinės žemės sklypų. Gal nenorima tinkamai spręsti problemos?" – svarstė R.Martinkus.

A.Lekarkina aiškino, kad konteinerių neleis statyti kitur, nes esą tai piktins vietinius.

"Kas nori, kad šiukšlynas po langais būtų? Kreipiausi į Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorių ir paprašiau pagalbos. Kodėl pirmininkai turi taip vargti dėl tų šiukšlių, aš nežinau", – atsiduso A.Lekarkina.

Klaipėdos rajono savivaldybėje susitikimas su "Agluonos" sodininkais vyks šį penktadienį.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas tikino, kad susitikimo metu bus mėginama spręsti problemą.

"Jei labai reikia, rasime tų pinigų bešeimininkių atliekų tvarkymui. Tačiau kas bus, jei kiekvieną kartą tik gesinsime gaisrus, o tvarkos nebus? Išklausysime visas puses ir tuomet spręsime", – kalbėjo S.Karbauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekspertui

ekspertui portretas
tokie tat ekspertai ir sugalvojo kad šiukšlina plotai, ne žmonės, gal pragert viską kam nors ir naudingiau, gaus pašalpą

ir

ir portretas
aš moku 3 mokesčius, nors sode nėra nieko, net vagonėlio, o konteinerių su žiburiu nerasi, pinigų rijikai, veltui gauna įmokas.

Inga

Inga portretas
Labai patogu pro šalį važiuojantiems išmesti savo šiukšles mūsų sodų bendrijoje. Bet ir patys sodininkai, mano manymu, elgiasi keistai - kam mesti į konteinerius surinktus obuolius, išravėtas žolės? Geriau kompotą pasidarykit, brangieji kaimynai. Tikrai labai keistai elgiatės. Būtų labai gerai, jei galėtume rūšiuoti bent plastmasės atliekas. Šiandien jų ypatingai daug ant žemės buvo...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių