Tirs uosto grunto užterštumą

Klaipėdos uoste įvairiose vietoje bus paimta apie 500 mėginių tam, kad nustatyti, kokio užterštumo lygio yra rečiau valomos uosto vietos. 

Klaipėdos uoste įvairiose vietoje bus paimta apie 500 mėginių tam, kad nustatyti, kokio užterštumo lygio yra rečiau valomos uosto vietos. 

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto akvatorijos dugno nuosėdų užterštumo tyrimų metu bus siekiama išsiaiškinti, kiek uosto grunte yra sunkiųjų metalų, naftos produktų likučių, tributilalo junginių, polichlorbifenilų ir įvairių rūšių angliavandenilių.

Tyrimai pakankamai sudėtingi, nes, pavyzdžiui, trubutilalo junginiams nustatyti Lietuvoje netgi nėra tinkamų laboratorijų. Gali būti, jog Klaipėdos uosto dugno tyrimus vykdys kokia nors užsienio kompanija.   

Mėginiai bus imami iš dugno paviršiaus iki 30 centimetrų gylio įvairiose uosto vietose, kurios valomos rečiau. Jei būtų nustatyta, kad gruntai nėra smarkiai užteršti tyrimas leistų kasti tuo gruntus ir plukdyti į tolimąjį jūros sąvartyną. Pagrindinis šio tyrimo tikslas yra nustatyti, ar smarkiai yra užteršta Malkų įlanką – ar galima iš jos iškastą gruntą plukdyti į jūrą.

Vykdant uosto akvatorijos dugno nuosėdų tyrimus bus atliekami ir sąlyginai švaraus grunto, kuris pilamas į paplūdimius jiems pamaitinti, tyrimai. Tais tyrimais bus siekiama nustatyti ar nėra į pajūrį skirtame pilti smėlyje bakterijų, salmonelių, helmintų kiaušinėlių ar lervų.  


Šiame straipsnyje: dokasgruntasuostasuosto valymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Strinas

Strinas portretas
Ir Trinyčių prūdo tuo pačiu ištirkit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių