Tomo gatvėje tikimasi atradimų

Klaipėdos senamiestyje ketinama statyti viešbutį, tačiau prieš tai dar būtina atlikti archeologinius tyrinėjimus, kurie, viliamasi, pažers vertingų atradimų. Dėl numatomų darbų permainų laukiančioje teritorijoje ketinama iškirsti keletą augančių medžių.

Planuoja statybas

Skelbiama, kad detalieji archeologiniai tyrimai bus atliekami adresais Tomo g. 2A, 2B, 6.

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas paaiškino, kad archeologinių tyrimų prireikė dėl čia numatomų darbų.

Pašnekovo teigimu, viename minėtų sklypų žadama statyti viešbutį ir po juo įrengti garažą.

"Toje vietoje išties būta Tomo gatvės užstatymo, statinių. Todėl tų tyrimų metu laukiame ir įdomesnių radinių", – pripažino L.Kavaliauskas.

Tikisi siurprizų

Anot inspektoriaus, pokariu gyvenusieji dar pamena, kad netoli numatomos statybvietės esančios elektros transformatorinės yra buvę rūsiai, tad tikėtina, kad archeologai juos ir atras.

Kiek anksčiau kasinėjant aplink šiuo metu tyrinėti suplanuotą teritoriją, archeologams buvo pavykę rasti vertingų radinių – Didžiojoje Vandens gatvėje buvo aptikta laivų statyklos liekanų.

"Aukštojoje gatvėje, kuri driekiasi statmenai Tomo gatvei, žinome, kad taip pat būta užstatymo. Ir šiandien matyti pakilimas. Iš istorinių šaltinių, visų planų akivaizdu, kad toje vietoje buvo kvartalas, kurį per karą tiesiog sunaikino aviacijos bombos. Yra tikimybė, kad ten laukia įdomūs atradimai", – aiškino L.Kavaliauskas.

Tikimasi, kad tyrinėjimų metu pavyks atrasti XVI–XX amžiaus vidurio kultūrinį sluoksnį.

Nulems architektūrinius sprendimus?

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška taip pat spėjo, kad suplanuoti archeologiniai tyrimai pažers įdomių radinių.

"Visi nekantriai laukia tų archeologinių tyrimų, nes ši vieta dar nėra labai kasinėta. Be to, ji buvo smarkiai sugriauta po Antrojo pasaulinio karo. Mes turime pagrindo manyti, kad tų pastatų likučių niekas neišvežė ir tų kultūrinių sluoksnių nesunaikino. Viliamasi, kad visa tai tiesiog išlyginta buldozeriais", – sakė V.Juška.

Tiesa, tikėtina, vertingi atradimai gali kiek pakoreguoti savininkų planus.

"Jeigu tie radiniai tikrai bus labai vertingi ir jeigu priimsime sprendimą juos saugoti vietoje, jie neturėtų būti sunaikinti statybų metu. Taigi architektams, sklypų valdytojams reikės surasti tokį būdą, kad tos vertybės išliktų", – dėstė V.Juška.

Paveldosaugos skyriaus vedėjas paaiškino, kad jau yra buvę atvejų, kai archeologinių tyrinėjimų metu aptiktos vertybės nulemia ir techninius pastatų sprendimus.

Teks pašalinti medžių

Prieš pradedant tyrimus, minėtoje teritorijoje būtina iškirsti medžius, trukdančius darbams ir augančius inžinerinių tinklų apsaugos zonoje.

Numatoma pašalinti tris liepas, tuopą, šermukšnį, ąžuolą, klevą, eglę bei savavališkai pasodintus beržo bei pušies sodinukus.

Medžių šalinimo darbus organizuos minėtų žemės sklypų nuomotoja bendrovė "EKO žaliavos".



NAUJAUSI KOMENTARAI

2 spėju

2 spėju portretas
Koks dar konkursas, jei privatininkai samdo archeologus?

spėju

spėju portretas
kasinėjimų konkursą vėl "netikėtai" laimėjo statybų archeologija?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių