Uostamiesčio stotelėse – knygų lentynos

Klaipėdoje pradėta analogų kituose Lietuvos miestuose neturinti iniciatyva. Dešimtyje populiariausių autobusų stotelių įrengtos knygų lentynos – mažosios bibliotekėlės, kurių kiekvienoje telpa apie 20–25 knygas.

Nusižiūrėjo nuo Izraelio

Nuo šiol miestiečiai, belaukdami autobusų, gali pasiimti įvairaus pobūdžio knygų bei patys atnešti ar pasidalyti jau perskaitytomis.

Tikimasi, kad sumanymas pasiteisins ir netaps Vilniaus oranžinių dviračių idėjos analogu.

"Šių bibliotekėlių likimas priklausys tik nuo pačių klaipėdiečių. Norime, kad knyga pasiektų skaitytoją bet kuriuo paros metu. Jeigu jis pasiims tą knygą, nieko tokio, mes ir skatiname skaityti, keistis, tobulėti. Žinoma, tikimės, kad jis ne tik ims, bet ir atneš. Juk kiekvienas turime nereikalingos literatūros", – optimistiškai kalbėjo Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė.

Pašnekovės žodžiais, skaitinių turinį prižiūrės bibliotekininkai.

"Prižvelgsime knygų turinį, kad nebūtų propagandinės ir sektantų literatūros. Tai nebus erdvė, kurioje galima skleisti nedorą žodį. Tačiau turinio laisvės neribosime", – tikino B.Lauciuvienė.

Esą tokios bibliotekos stotelėse – itin populiarios Izraelyje, iš kur ir atkeliavo ši idėja.

"Sumanymas mums labai patiko. Žinoma, esame pasirengę iššūkiams, tokiu būdu patikrinsime, koks mūsų žmonių kultūros lygis", – šypsojosi direktorė.

Užpildė miesto leidyklos

Penktadienį klaipėdiečiams nuotaikingai pristatytas Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos projektas "STOP – knyga" abejingų nepaliko.

Knygų lentynų atidarymo renginio metu buvo aplankytos septynios autobusų stotelės. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro artistai – Dalia Kužmarskytė, Kęstutis Nevulis, Jonas Sakalauskas bei styginių kvinteto muzikantai, teatro šokėjai miestiečius pasitiko dainomis. Aidėjo arijos iš operų, grojo styginių kvintetas, skambėjo akordeono bei gitaros garsai.

Šias bibliotekėles galima rasti "Turgaus", "Vėtrungės", "Sveikatos priežiūros centro", "Smiltelės", "Kauno", "Bibliotekos", "Melnragės", "Juodkrantės", "Vingio", "Ligoninės" stotelėse.

Pirmąsias lentynas knygomis užpildė miesto leidyklos "Eglė", "Libra Memelensis", Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, "Druka" ir Klaipėdos universiteto leidykla.

Knygos taps prieinamesnės

Sandarios, permatomos lentynėlės negadins miesto vaizdo. Priešingai. Kaip sakė bibliotekos direktorė, stengtasi, kad jos nekliudytų keleiviams ir būtų patogios.

Projektas ilgalaikis, todėl kiekviena knygų lentyna autobusų stotelėse turi po globėją – arčiausiai esančią biblioteką. Viliamasi, kad ir patys klaipėdiečiai aktyviai dovanos knygų, keisis jomis ir jas skaitys.

Projektą "STOP – knyga" uostamiesčio biblioteka parengė 2016-iesiems, kurie Seimo paskelbti Bibliotekų metais.

Projektą įgyvendina Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka kartu su bendrove "JC Decoux Lietuva". Jį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Projekto partneris – "Klaipėdos keleivinis transportas". Toks projektas Lietuvoje įgyvendinamas pirmą kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

r.

r. portretas
Idėja l. bloga. Israelyje silta, sausa, klaip.- ne. Israelyje bomzai turi sikpopierio, - klaipėdoje ne. Kvailesnės idėjos .. ..

Manau

Manau portretas
Normalūs žmonės neniokos, bet naktinės personos, vartojančios kvaišalus, išlies savo negatyvią energiją kaip mat.

junga

junga portretas
bremeno muzikantai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių