Uoste atnaujins navigacines bujas

Uosto direkcija paskelbė navigacinių bujų įsigijimo konkursą.

Numatoma atnaujinti dalį uosto bujų. Bujos atnaujinamos nuolat, nes jas veikia ledonešiai, oras, bangos, srovės.

Klaipėdos uoste naudojamos ultravioletiniams spinduliams atsparios polietileno bujos iki 3 metrų aukščio ir su balastu iki 1500 kilogramų svorio.

Bujos viduje montuojama baterija, kuri teikia energiją aukšto intensyvumo šviesos diodams. Jos rodo laivams kelią tamsiu paros metu. Ant bujų sumontuoti šviesos jutikliai, kurie įjungia bujos šviesą temstant ir išjungia išaušus. Bujų skleidžiama šviesa turi būti matoma ne mažiau kaip penkių jūrmylių atstumu.

Visos bujos uoste yra valdomos kompiuteriu ar nuotoliniu valdikliu. Bujoms, kaip ir laivams yra suteikiama tam tikra ledo klasė, jos turi apsaugos nuo drėgmės klasę.

Klaipėdos uoste iš viso yra 55 šviečiančiosios bujos. Jos išdėstytos ne tik pačiame uoste, bet ir jūroje. Į Klaipėdą atplaukusių laivų pažintis prasideda su jūroje esančia priėmimo buja, kuri pagal dokumentus vadinama Saugių vandenų šviečianti buja Nr.1. Iš viso jūroje yra šešios bujos. Jūroje išskirtinė yra geltonai šviečianti specialaus ženklo buja. Ji žymi uosto bangų ir srovių matavimo įrangos vietą.

Dvi naujausios, vadinamos SGD terminalo šiaurinė ir pietinė uosto bujos yra įrengtos prie suskystintųjų gamtinių dujų terminalo. Jos yra ne plūduriuojančios, o pakeltos ant paties terminalo ir šviečia net 11 metrų aukštyje. Ant pietinio ir šiaurinių molų įrengtų bujų šviesa yra 16 metrų nuo jūros lygyje.

Aukščiausiai išdėstytos uosto bujos yra vedlinės pietinėje uosto dalyje 73 metrų nuo jūros lygio aukštyje. Klaipėdos švyturyje yra įrengta vadinama antrinė įplaukos vedlinė, iš kur sklinda 45 metrų aukštyje esanti balta šviesa.

Daugiausiai uoste yra ant vandens plūduriuojančių burių su šviesos šaltiniu nuo 2,5 iki 3 metrų aukštyje. Šios bujos dešinėje pusėje (prie Kuršių nerijos kranto) yra žalios, kairėje (prie uosto krantinių) – raudonos. Ir naktį jos šviečia atitinkamai žalia ir raudona blykčiojančia šviesa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Vidmantas Matutis

to Vidmantas Matutis portretas
Navigacinis pluduras...koks dar bujas)) ot lopas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių