Vasario 16-oji Klaipėdoje – su M. Mikutavičiumi (renginių programa)

Istorikai pripažįsta, kad Lietuvos šimtmetis klaipėdiečiams skaičiuojamas kiek kitaip – nuo 1923 m., prijungus šį kraštą prie likusios valstybės dalies. Nepaisant visų istorinių niuansų šiai progai skirtų renginių mieste bus daug ir įvairių. Kone vienas laukiamiausių – vasario 16-ajai skirtas Marijono Mikutavičiaus koncertas už simbolinį mokestį.

Paminklų statyti neplanuoja

Lietuvos šimtmečiui paminėti klaipėdiečiai dedikuoja tris dešimtis įvairių renginių, parodų, diskusijų, projektų.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis pasakojo, kad Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo programos kūrime dalyvavo tikri profesionalai.

Ją sudaro trys dalys: akademinė, valstybingumo ženklai ir bendruomeniniai projektai.

"Gal programa iš pirmo žvilgsnio atrodo kiek santūroka, bet orientuota į bendruomenę ir pagrindinių dalykų aktualizavimą", – pastebėjo N. Lendraitis.

Šimtmečio programai parengti buvo sudaryta speciali komisija, kurios sudėtyje – mokslininkai, kultūros vadybininkai, menininkai, jaunimo organizacijų atstovai, politikai, savivaldybės administracijos atstovai.

Siekta ne išorinės pompastikos, o artimo ryšio su žmonėmis.

"Šimtmečio minėjimo programa apima ne tik tradicinius renginius, bet ir tokius projektus kaip jachtos "Lietuva" kelionė po Baltijos uostus ar naujos, modernios, mokyklos statybų pradžia. Šimtmečiui dedikuotų paminklų statyti neplanuojame, tačiau šiais metais įgyvendinti projektai ar pradėti darbai turės ne ką mažesnę išliekamąją vertę. Prie tokių galima priskirti tiek pamatus moderniai mokyklai, tiek jau įsigaliojusį sprendimą, pagal kurį moksleiviai ir neįgalieji savivaldybei pavaldžių muziejų parodas gali lankyti nemokamai. Tikiu, kad ši iniciatyva gyvuos ir kitą šimtmetį. Taip pat labai džiugu, kad įvairias iniciatyvas planuoja ir miesto bendruomenės", – pasakojo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasveikins klaipėdietiška dvasia

"Lietuvos šimtmetis nėra vien tik vasario 16-oji. Tai – visi metai", – atkreipė dėmesį meras.

Todėl tarp visus metus vyksiančių renginių – tarptautinė mokslinė konferencija "Atvirumas pasauliui ir modernios Tautos gimimas rytiniame Baltijos jūros regione", Vokietijos archyvuose saugomo Klaipėdos krašto archeologinio paveldo paroda, kilnojamoji istorinės tematikos paroda viešosiose miesto erdvėse, pirmosios atkurtą Lietuvos nepriklausomybę pripažinusios šalies – Islandijos – menininkų paroda.

Bendruomenė taip pat bus kviečiama į įvairias paskaitas bei diskusijas, o žinią apie šalies šimtmetį švenčiančią Lietuvą ir Klaipėdą po užsienio šalis liepą plukdys jachta "Lietuva“, kuri aplankys panašiu metu valstybingumo šimtmetį švenčiančių šalių – Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lenkijos – uostus.

Šimtmečiui šiemet bus skirta ir Klaipėdos krašto dainų šventė, taip pat kalbamasi su menininku Felice Varini dėl erdvinio piešinio – šimtmečio ženklo – viešojoje miesto erdvėje sukūrimo.

Šis renginių ir iniciatyvų sąrašas nėra baigtinis, jį papildys finansavimo konkursus laimėję kultūros projektai bei kitos iniciatyvos.

"Rimčiau už L.Mažylį"

Šimtmečio programos kūrime aktyviai dalyvavęs istorikas Vygantas Vareikis pasakojo, kad situacija Klaipėdoje ir likusioje Lietuvos dalyje šimtmečio minėjimo klausimu labai skiriasi.

"Tik sėkmingai susiklosčius aplinkybėms po Versalio taikos sutarties įvyksta 1923 metų sukilimas, kuris ir sieja Klaipėdą su Lietuvos valstybingumu. Jei kiti miestai tikrai gali minėti šimtmetį, Klaipėda yra specifinėje pozicijoje. Juolab kad 1939 metais ji buvo prarasta. Taigi, šimtmetis klaipėdiečiams bus nuo 1923-ųjų", – apibendrino V. Vareikis.

Vardydamas planuojamus renginius istorikas užsiminė, kad tarp jų yra keletą išties unikalių dalykų, tai – vėliavų iškėlimas vasario 16-ąją ant įvairių miesto aukštuminių pastatų – krano, kamino ir kitų.

"Jei iš Liudo Mažylio padarė legendą, kodėl mums vėliavos iškėlimo ant kamino nepavertus legenda? Juk tai – rimčiau", – šyptelėjo istorikas.

Startas – jau greitai

Pirmieji Lietuvos valstybės atkūrimo dienai dedikuoti renginiai prasidės jau vasario 15 d.

Klaipėdos koncertų salėje vyks iškilmingas minėjimas "Klaipėda Lietuvoje", Bendruomenės namuose susibūrę meno kolektyvai klaipėdiečius kvies į koncertą, mieste startuos išskirtinis tris dienas truksiantis Klaipėdos šviesų festivalis.

Vasario 16-ąją kartu švęsti Lietuvos valstybės 100-metį klaipėdiečiai bus kviečiami į Atgimimo aikštę. Čia vidurdienį iškilmingos rikiuotės metu vyks Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija ir šventė "Aš sveikinu visus".

Išskirtiniu šventės akcentu taps Klaipėdos švietimo įstaigų pradinių klasių moksleivių kelis mėnesius kurtos vėliavėlės, kurias jie dovanos susirinkusiems. Atgimimo aikštę puoš speciali šiai progai sukurta scenografija, LED ekranuose bus rodoma šimtmečio tematiką atspindinti vaizdo medžiaga.

Renginio Atgimimo aikštėje metu taip pat bus įteiktas apdovanojimas už reikšmingiausią uostamiesčiui praėjusių metų darbą. Kam šiemet bus įteikta Klaipėdos miesto vėliava, apsispręs savivaldybės tarybos kolegija.

Vasario 16-ąją Klaipėdoje taip pat skambės kariliono koncertas, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje bus atidaryta paroda "Nepriklausomybės diena. Vasario 16-osios minėjimas Klaipėdoje" bei vyks diskusija "1918-ieji Baltijos ir Vidurio Rytų Europos regione".

Šventinius renginius vasario 16-ąją vainikuos M.Mikutavičiaus koncertas "Švyturio" arenoje už simbolinę kainą.

Bilietų prekyba startuos vasario 6 d. 12 val. Tądien internetu bus parduota pusė visų bilietų. Kita pusė bus parduodama nuo vasario 7 d. 12 val. Klaipėdos miesto kasose. Iš viso bus galima įsigyti 6 tūkst. bilietų.

M.Mikutavičiaus koncertas tiesiogiai bus transliuojamas ir Atgimimo aikštėje.

Numatoma ir sportinių renginių: Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centre vasario 16 d. planuojamas Tarptautinis rankų lenkimo turnyras, o vasario 17–18 d. Švyturio arenoje vyks krepšinio turnyras "Karaliaus Mindaugo taurė".

Įvairias iniciatyvas planuoja ir miesto bendruomenės. Štai "Verdenės" progimnazija vasario 15 d. organizuoja šiaurinės miesto dalies švietimo įstaigų pilietinę akciją "Pajūrio vaikai po šimtmečio vėliava". Moksleiviai iš geltonos, žalios ir raudonos spalvos balionų bei aprangos akcentų sukurs Lietuvos trispalvę.

Vasario 15–18 d. renginių programa

Vasario 15–17 d.

18–23 val. Klaipėdos Šviesų festivalis skirtas Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimui.

Vieta: Viešosios erdvės.

Vasario 15 d.

17 val. Iškilmingas Vasario 16-osios minėjimas „Klaipėda Lietuvoje“.

Vieta: Klaipėdos koncertų salė.

Vasario 15 d.

15 val. Meno kolektyvų koncertas „Mes tikrai mylim Lietuvą“.

Vieta: Bendruomenės namai (Debreceno g. 48).

Vasario 16 d.

10.30 val. Šv. Mišios už Lietuvą Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje.

11.40 val. Eisena nuo Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios iki Atgimimo aikštės.

12 val. Iškilminga Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo rikiuotė ir teatralizuota šventė „Aš sveikinu visus“.

Vieta: Atgimimo aikštė.

12.30 val. Kariliono muzikos koncertas.

Vieta: Laikrodžių muziejaus kiemelis.

13 val. Tarptautinis rankų lenkimo turnyras.

Vieta: Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centras, (Dariaus ir Girėno g. 10).

13 val. Parodos „Nepriklausomybės diena. Vasario 16-osios minėjimas Klaipėdoje“ atidarymas ir

diskusija „1918-ieji Baltijos ir Vidurio Rytų Europos regione“.

Vieta: Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, ( Didžiojo vandens g. 2).

13 val. Vaikų ir jaunimo koncertas „Mūsų vaikai – tėvynei Lietuvai“

Vieta: Klaipėdos universiteto Menų akademijos koncertų salė, (K. Donelaičio g. 4).

17 val. Marijono Mikutavičiaus koncertas.

Vieta: Klaipėdos „Švyturio arena“.

Koncertas bus tiesiogiai transliuojamas Atgimimo aikštėje 17 val.

Vasario 17–18 d.

Visa diena – Lietuvos krepšinio lygos turnyras „Karaliaus Mindaugo taurė“.

Vieta: Klaipėdos Švyturio arena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
eina jis velnip šitas mikutavičius sudegusio tetro aktorius ir kgbistės padlaižys

A

A portretas
Galiu parduoti 2 bilietus

500 tukst. paminejimui

500 tukst. paminejimui portretas
Nesupratau, vakar girdejome, kad siam paminejimui skirta puse molijono!, o i Mikutaciaus koncerta bilietai kasose? Tai kur tie milijonai dings, kad negali uzpirkti arenos? gal kas zino?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių