Vėl atsirita potvynio banga

Praėjus lygiai savaitei po nelemtos lapkričio 13-osios liūties, uostamiestis naktį į pirmadienį praleido budėdamas. Kelionę į Briuselį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas iškeitė į naktinius braidymus po uostamiesčio balas.

Meras neišskrido

Specialiosios tarnybos, įmonės "Klaipėdos vanduo" avarinė tarnyba, ugniagesiai naktį skrupulingai sekė žinias iš naktinio uostamiesčio.

Tačiau šį kartą, nors vandens miestas gavo labai daug, viską skandinančio potvynio išvengta.

Smarkus lietus pajūriui smogė sekmadienio pavakarę. Laimei, dangus prakiuro tuo metu, kai patys gyventojai ir specialiųjų tarnybų darbuotojai dar nemiegojo.

Antra nakties pusė šį kartą buvo ramesnė.

"Šios nakties situacija nuo susiklosčiusios praėjusį pirmadienį skiriasi iš esmės. Man pačiam teko kelionę į Briuselį iškeisti į naktinius braidymus. Lietus nuplovė mano darbotvarkę. Vėlyvą vakarą pats pervažiavau kelis kartus tuos šlapiausius miesto taškus", – prisipažino V.Grubliauskas, dėl lietaus atsisakęs lėktuvo bilietų.

 

 

Perspėjimo sistema neefektyvi

Įsismarkavus sekmadienio liūčiai pirmiausia suskubta tikrinti lietaus nuotekų šulinius, ar nuotekų grotelės nėra užneštos lapais.

"Avarinės tarnybos šį kartą jau buvo atlikusios namų darbus, tačiau tai dar nereiškia, kad neturime mokytis. Nors savivaldybės darbuotojai dirbo lyg gyvi komutatoriai, tačiau liko neišnaudota gyventojų informavimo trumposiomis žinutėmis galimybė, kurią teikia Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba", – pastebėjo V.Grubliauskas.

Paaiškėjo, jog brangiai kainavusi gyventojų informavimo sistema veikia, bet ji nepasiekiama miesto valdžiai.

"Mes, būdami Klaipėdoje ir matydami realią situaciją bei norėdami perspėti gyventojus apie grėsmes, negalime to padaryti. Mechanizmas nėra efektyvus, nes viską tenka derinti su Vilniumi. Teoriškai tai daug laiko neužtrunka, bet daviau nurodymą administracijos direktoriui trumpinti gyventojų informavimo kelią. Aiškėja, kad tik vienas žmogus turi prieigą prie pagrindinio kompiuterio, o dar reikia viską suderinti", – aiškino Klaipėdos meras.

Ginklas – guminiai batai

Socialiniuose tinkluose klaipėdiečiai patys dalijosi naujienomis apie padėtį keliuose.

Nerimastingos žinios skriejo iš Naujakiemio, Dubysos, Debreceno gatvių.

"Buvau nuvykęs iki Klaipėdos darbo biržos pastato, lopšelio-darželio "Puriena" ir "Gilijos" mokyklos. Ne pirmą kartą čia tvenkiasi vanduo. Būta 15–20 cm vandens, šiaip taip nubridau. Duotas pavedimas aiškintis situaciją. Kodėl vanduo tvenkiasi ties naujai sutvarkytu darželiu?" – klausimų kilo V.Grubliauskui.

Kauno gatvėje taip pat buvo keli "karštesni" adresai. Keliose vietose vanduo pasirodė Statybininkų prospekte.

Avarinėms tarnyboms praėjusi lietinga savaitė nesuteikė galimybės imtis lietaus nuotekų tinklų valymo darbų.

"Lietus ir sniegas nedirba pagal grafiką ar tvarkaraštį. Pas mus dažniausiai puolama žegnotis tik tada, kai jau trenkia perkūnas. Laukti nebegalime. Bręsta klausimas dėl viso miesto lietaus nuotekų sistemos "šuntavimo". Kalba apie mažo skersmens nuotekų vamzdžių pakeitimą į platesnius, kad ir kiek tai kainuotų. Natūralu, kad nedidelio skersmens vamzdžiai laikui bėgant užanka", – tikino meras.

Nemalonumai dar nesibaigia

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį gausiau palijo ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje apskrityje.

 

 

Ypatinga situacija susiklostė Kretingoje, čia vandens lygis Akmenoje–Danėje pavojingai šoko į viršų.

"Kretingoje per parą prilijo 40 mm. O štai Akmenos–Danės vandens lygis pakilo metru ir 34 mm. Danės lygis Klaipėdoje pakilo 70 cm. Kretingoje 5 cm viršytas stichinis vandens lygis, Klaipėdoje iki jo liko 52 cm. Tačiau per parą dažniausiai vandens banga nuo Kretingos atsirita iki uostamiesčio, todėl prognozuojame, jog antradienį Danė pasieks stichinį lygį", – įžvelgė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Juozas Šimkus.

Jūros vandens lygis šiuo metu 62 cm viršijo įprastą normą. Tačiau prognozuojama, kad jis šiek tiek turėtų nukristi, nors lietaus debesis vėjai neš iš šiaurės ir pietų.

Kartenoje Minija per parą pakilo 1,6 m. Iki stichinės ribos liko 60 cm.

"Pavojinga situacija gali būti ties Tauralaukiu. Būtent šioje žemoje vietoje Danė gali išsilieti iš krantų", – perspėjo J.Šimkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
tai ar karisku amfibiju neturit?

ach

ach portretas
koks blogas meras - laiku neišleido įsakymo,uždraudžiančio Dangei patvinti...

kliksas

kliksas portretas
Papildant 'Savo' informaciją - Serbentų gatvėje (Purmalių kaime, sodininkų bendrija 'Pakrantė') pirmuose namų aukštuose vandens iki pažastų. Išvada: jei Kurmaičiuose nesugebama naudotis užtvanka, ją reikia iš viso panaikinti, upė pati susireguliuos pakankamai efektyviai. Jei trūksta atsakomybės prižiūrint tokius įrenginius, reiškia reiktų kelti teisminį ieškinį tiems, kurie su jais tvarkosi ir išsireikalauti pilno atlyginimo už nuostolius.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių