Žmonės patys gelbsti žuvis Laukžemių tvenkinyje

Pribloškiantis biurokratų abejingumas privertė paprastus žmones elgtis pilietiškai – jie ėmė patys gelbėti sausinamame Laukžemių tvenkinyje likimo valiai paliktas žuvis.

Sėmė iš dumblo kibirais

Laukžemių tvenkinio, vietinių dar vadinamo Eketės tvenkiniu, sausinimo darbai virto tikru išbandymu žvejams.

Prieš kelias savaites buvo pradėta remontuoti avarinės būklės užtvanka. Baimintasi, kad vieną dieną ji grius ir užlies aplinkines gyvenvietes, dalį Mažojo Kaimelio ir net Klaipėdos senamiestį.

Kasdien vandens lygis tvenkinyje mažėja – per parą vanduo nusenka 15–20 centimetrų, o greitai jo visai neliks.

Iš vietinių apie tai sužinoję žvejai sunerimo. Atskubėję pasižiūrėti, kas vyksta, jie neteko amo.

"Paaiškėjo, kad dedasi labai negeri dalykai. Skaudžiausia dėl žuvų, kurių, slūgstant vandeniui, lieka tūkstančiai. Didesnes, kiek buvo įmanoma, surinkome drauge su savanoriais. Darbus labai apsunkino dumblas, bridome į vandenį ir sėmėme kibirais", – kalbėjo klaipėdietis Tomas Navalinskas.

Buvo nerimaujama ir dėl to, kad susidariusia situacija mėgins pasinaudoti brakonieriai.

Fiksavo dvesiančią gyvūniją

Šiuo metu dieną ir naktį žvejai savanoriai pasikeisdami saugo Eketės tvenkinį nuo savivaliautojų.

"Kai kurie bando gaudyti žuvis tiesiog iš nežinojimo ir informacijos stokos, tai gražiai paprašome jų palikti tvenkinį", – tvirtino T.Navalinskas.

Situaciją pašnekovas vadina absurdiška. Jis teigė, kad prasidėjus remonto darbams nebuvo aiškaus plano, kur atsidurs tvenkinyje gyvenančios žuvys.

"Kad būtina ką nors daryti, susizgribo tik tuomet, kai pradėjome šauktis pagalbos. Internete išplatinome vaizdo medžiagą, kur matyti paviršiumi plūduriuojančios dvesiančios žuvys", – piktinosi T.Navalinskas.

Žus vėžiai ir ūdros

Žvejai įsitikinę, kad padaryta milžiniška žala. Ir gamtai, ir valstybei.

Gali būti, kad vadinamajame Eketės tvenkinyje yra apie 100 tonų žuvų. Tarp jų – trofėjinės, taip pat reprodukcinės žuvys, kurios dauginasi tarpusavyje.

"Apmaudu, jog taip atsainiai yra švaistomi valstybės pinigai. Rūpinamės, kad visa gyvūnija būtų saugiai perkelta į kitą tvenkinį. Priešingu atveju žus tūkstančiai žuvų, tarp jų – ir mailius, kiti vėžiai, bebrai, ūdros. Visų juk neišgelbėsime", – skėsčiojo rankomis vyrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apmaudu

apmaudu portretas
Ir vel nebus kaltu.Ar mes turime teise zinoti kas dejo parasus po siuo projektu? Ar ES pritaria tam? Ar kas nors gali sustabdyti sita vandalizma. Daug triuksmo del nelegaliu statybu, bet ar jos padare tiek zalos?

???

??? portretas
o as dar norejau balsuoti uz zaliuosius...NIEKADA

Gediminas

Gediminas portretas
Mere kur jus ziurit ir kaip jus dirbat ?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių