Klaipėdos teismas baigė nagrinėti Gatajevų bylą, verdiktas – sausį

  • Teksto dydis:

Po daugiau nei trejus metus trukusio proceso, trečiadienį Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti Maliko ir Khadizhat Gatajevų baudžiamąją bylą.

Sprendimas byloje bus skelbiamas sausio 6 dieną, informavo teismo atstovai.

Gatajevų byla Klaipėdos apygardos teisme guli nuo 2010 metų gegužės. Bylos atversti ilgai nepavyko, nes kaltinamieji 2009 metais išvyko iš Lietuvos. Šiuo metu jie gyvena Suomijoje, kur pasiprašė prieglobsčio. Teismuose Lietuvoje jiems atstovauja advokatai.

Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegija Gatajevų baudžiamąją bylą nagrinėja pagal šių kaltinamųjų ir prokuratūros apeliacinius skundus dėl 2009 metų birželio 4 dienos Kauno miesto apylinkės teismo nuosprendžio. Juo "Grozno angelais" vadinti Gatajevai pripažinti kaltais už nesmarkų sveikatos sutrikdymą, grasinimą nužudyti, savavaldžiavimą pavartojant psichologinę prievartą ir nuteisti subendrintomis 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmėmis.

Vėliau Kauno apygardos teismas kaltinimus perkvalifikavo į turto prievartavimą ir sugriežtino bausmes - skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Tuomet buvo išduotas Europos arešto orderis, tačiau 2010 metų kovą Teisingumo ministerija atšaukė šį orderį, nes Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo nagrinėti Gatajevų bylą. Žmogaus teisių gynėjai šioje byloje įžvelgė galimų pažeidimų, nes kilo klausimų dėl Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnų vaidmens joje, svarstyta, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.

Šiemet birželio 10 dieną Kauno apylinkės teismas nusprendė iš dalies tenkinti Gatajevų ieškinį Lietuvai dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo už pratęstą jų suėmimą. Sutuoktiniams priteista po 3510 litų neturtinės žalos - tai 10 tūkst. litų mažiau nei jie prašė. Taip pat priteista 1 tūkst. litų turtinės žalos - pusė prašytos sumos.

Gatajevai siekė prisiteisti po 13,5 tūkst. litų neturtinės ir 2 tūkst. litų turtinės žalos. Neturtinę žalą čečėnų pora argumentavo skaudžiais išgyvenimais, patirtais 2009 metų rugpjūčio 14 dieną dar trims mėnesiams pratęsus jų suėmimą, kai jie tikėjosi išeiti iš kalėjimo ir pamatyti artimuosius. Vėliau Apeliacinis teismas pripažino, kad ši kardomoji priemonė buvo per griežta ir ją panaikino.

Gatajevai izoliatoriuje praleido 27 dienas. Jų atstovų teigimu, netikėtas sulaikymo pratęsimas itin paveikė sutuoktinius.


Šiame straipsnyje: gatajevų bylaGatajevaiteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių