Neringos miškuose siautėja padegėjas

Kuršių nerijos miškams gresia gaisrai. Jeigu nepalis, iki savaitės galo gaisringumas pusiasalyje gali pasiekti aukščiausią laipsnį, kai didžiulę nelaimę gali sukelti net stiklo šukė.

Degė miško paklotė

Sekmadienį po pietų Nidoje, netoli švyturio, vienu metu miško paklotė degė devyniose vietose. Šis faktas vertė įtarti, kad gaisrus sukėlė padegėjas.

Pirmasis pavojaus signalas ugniagesius pasiekė iš Nidos. Gyventojai pajuto dūmus prie Urbo kalno, netoli švyturio. Už kelių minučių juos užfiksavo ir Kretingos miškų urėdijos vaizdo kameros.

Gesinti sauso miško išskubėjo Nidos ugniagesiai ir abi Kretingos miškų urėdijos gaisrinės mašinos.

Prieš 15 val. ugnis gesinta šešiose vietose, viena nuo kitos nutolusiose vos pora šimtų metrų.

Po pusvalandžio sulaukta pranešimo apie dar tris gaisro židinius netoliese.

Prie įvažiavimo į kempingą degė šlaitas, ugnis kilo aukštyn, link kalnapušių. Padėtis buvo labai pavojinga, ugnis galėjo staiga išplisti.

Didžiausias išdegęs plotas apėmė apie 10 arų miško paklotės, kitose vietose išdegė nuo pusės iki vieno aro plotai. Medžiai nenukentėjo, miškininkai rado liepsnų suniokotus kelis medžius.

Pastebėjo įtartiną vaikiną

„Susidarė įspūdis, kad padegta piktybiškai, nes visi židiniai yra netoli vienas kito, juose ugnis įsiplieskė beveik vienu metu. Poilsiautojai Urmo kalno ribose pastebėjo įtartinai besielgiantį jaunuolį, jis mindžikavo vienoje vietoje ir žvalgėsi lyg žiūrėdamas, ar jo kas nemato“, – pasakojo Kretingos miškų urėdas Arūnas Samoška.

Neringos miškuose dabar labai sausa, gaisringumas siekia trečią klasę.

Miškininkai mano, kad jau antradienį ji gali pasiekti ketvirtąją klasę, o jei nepalis, savaitės pabaigoje – ir penktąją.

Tokia situacija reiškia, kad ir menka nuorūka ar saulės spindulių spiginama stiklo šukė galėtų sukelti gaisrą.

„Orų prognozuotojai žadėjo bene nuo trečiadienio lietų, jei savo nuomonės dar nepakeitė. Mes labai džiaugsimės, jei prapliuptų lietus. Mūsų ir poilsiautojų norai nesutampa, į Neringą važiuojantys žmonės dievulio prašo saulutės ir apsaugoti nuo lietaus, o mes meldžiamės, kad lytų“, – juokavo urėdas.

Pirmadienį per pietus Smiltynėje buvo kilęs gaisras, tačiau jį užgesino Neringoje dirbantys ugniagesiai. Iš Klaipėdos skubėję du ekipažai buvo atšaukti pakeliui į keltą.

Žolės degintojus sutramdė

Kretingos miškų urėdija turi tris ugniagesių komandas, iš kurių trys dirba Kuršių nerijoje, nes čia esama didžiausio miškų gaisrų pavojaus.

Atsiradus pavojui kilti miško gaisrui, girininkijos darbuotojai bei ugniagesiai prevenciškai apžiūri miško takus, įspėja poilsiautojus apie pavojus.

Ten, kur yra įrengtos laužavietės, prieš įkuriant laužą privalu apie tai pranešti stenduose paskelbtais vietos girininkų telefonais.

Žemyne grėsmės kilti gaisrams kur kas mažiau. Tik arčiau Klaipėdos, Palangos ir Šventosios bei Šernų girininkijose jaučiama didesnė įtampa dėl galimo ugnies siautėjimo.

Šiemet nebūta žolės deginimų. A.Samoška sieja tokį teigiamą pokytį su nuostata atimti europines išmokas iš žolę deginančių ir tai leidžiančių savo sklypuose daryti ūkininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Taigi išsiaiškino, kad padegėj - laputė , Ot išdykelė...

Zita

Zita portretas
"ANONIMUI". Durniu tu durniau

Orka

Orka portretas
Kodėl antraštė skelbia, kad anas siautėjo? Kukliai stovėjo, į akis nelindo...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių