Vengdami padengti skolas butus pardavė, o pajamas nuslėpė

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija išaiškino atvejį, kai nekilnojamojo turto bendrovė pardavė butus ir kitas patalpas Palangoje, tačiau pirkimo – pardavimo sutarčių nesudarė.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Klaipėdos AVMI) išaiškino atvejį, kai nekilnojamojo turto bendrovė pardavė butus ir kitas patalpas Palangoje, tačiau pirkimo – pardavimo sutarčių nesudarė, o patalpas ir toliau apskaitė kaip savo nuosavybę.

Bendrovė nuslėpė gavusi beveik 0,5 mln. litų nekilnojamojo turto pardavimo pajamų, tokiu būdu vengdama padengti įsiskolinimus kreditoriams, tarp kurių – ir valstybė. Bendrovė papildomai deklaravo gautas nekilnojamojo turto pardavimo pajamas ir per 85 tūkst. litų PVM.

„Mokestinio tyrimo metu nustatyta, kad 9 pirkėjai už numatomus įsigyti butus ir sandėliukus rekonstruotame name Palangos centre įnešė avansus, kurie siekė 90 proc. galutinės turto pardavimo kainos, tačiau praėjus keleriems metams bendrovė nei grąžino gautus avansus, nei oficialiai įformino turto pardavimą. Pasidomėjus situacija paaiškėjo, kad butuose jau senokai gyvenama, naujieji savininkai moka komunalinius mokesčius, taip pat už suvartotą elektros energiją, vandenį, nors parduotas turtas dar tebėra bendrovės apskaitoje kaip jos nuosavybė“, - sakė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė.

Mokesčių administratoriui susisiekus su avansus įnešusiais pirkėjais, šie patvirtino, kad patalpos Palangoje, kuriose jie jau gyvena, faktiškai priklauso jiems, o bendrovė delsia įforminti nekilnojamo turto pardavimo - pirkimo sutartis. Įmonės vadovas teisinosi, kad sutarčių įforminti negalėjo, nes tuo metu buvo apribotos įmonės teisės disponuoti minėtu turtu dėl nepadengtų milijoninių skolų kreditoriams. Kad gautos lėšos pardavus patalpas neatitektų kreditoriams, jas delsta apskaityti ir deklaruoti.

To paties mokestinio tyrimo metu nustatyta, kad minėta bendrovė, pažeidžiant Pridėtinės vertės mokesčio (toliau - PVM) įstatyme numatytą pardavimo PVM apskaičiavimo tvarką, nebuvo įforminusi PVM sąskaitos faktūros už atliktus 451 tūkst. litų vertės remonto darbus. Sąskaitą minėtai sumai suskubta išrašyti iškart po to, kai mokesčių inspektoriai apsilankė bendrovės rekonstruojamame pastate, kuomet ir paaiškėjo, kad remonto darbai užbaigti, o PVM sąskaitos faktūros vis dar nėra. 

Valstybinė mokesčių inspekcija pridėtinės vertės mokesčio prievolių vykdymui šiemet skiria didžiausią dėmesį. Kaip ir planuota, vykdomi tęstiniai projektai „Ar moki PVM?“, „Ar pagrįsta PVM permoka?“, taip pat atlikus išsamią analizę dėl PVM prievolių vykdymo, vykdomi tiksliniai vizitavimai atsirinktose įmonėse. Jų metu mokesčių administratoriaus aiškinasi, kodėl pasirinktose įmonėse mažėja pardavimai šalies viduje ir taikant 0 proc. PVM tarifą, bet tuo pačiu didėja atskaita; kodėl kai kuriose auga PVM atskaita; ar pagrįstai įmonės taiko 0 proc. PVM tarifą; kodėl vienose įmonėse ženklai sumažėjo PVM prievolė, o kitos nemažina savo PVM skolų. Taip pat aiškinamasi, ar teisingai apskaičiuojamas ir deklaruojamas importo PVM.
Klaipėdos AVMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mary

Mary portretas
Directory enquiries how much does celebrex cost LCD monitor connection cable1 benoquin price 1. Pharmacist should check the Almadallah card with drearily packed stamped copy of the claim celexa zombie 35. Nurture personal and professional values, attitudes, and habits needed to
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių