Maironio poezijos spektakliu Klaipėdos Pilies teatras žadins tautą

Pirmadienį Klaipėdos Pilies teatras publikai parodys premjerą – poetinį spektaklį-giesmę „Susiliejimai“, skirtą Maironio 150-osioms gimimo metinėms.

Pagal lietuvių literatūros klasiko Jono Mačiulio-Maironio tekstus spektaklį sukūrė jo inscenizacijos autorius ir režisierius Alvydas Vizgirda, scenografijos ir kostiumų dailininkė Marta Vosyliūtė bei kompozitorius Gintaras Kizevičius. Spektaklyje pasirodys aktoriai Regina Šaltenytė, Vilija Gruodytė, Vilma Ptašinskaitė, Ramūnas Šeputis ir Donatas Žilinskas.

A.Vizgirda teigė, kad imtis Maironio tekstų jį paskatino niūri ir pilka atmosfera Lietuvoje.

„Aplink mus, lietuvius, šiandien susikaupė itin daug bjaurasties, pesimizmo. Sovietmečiu gynėmės nuo okupacijos iškraipymų, o šiandien Lietuvoje yra kur kas gėdingesnis gyvenimo tarpsnis, nes reikia gintis nuo pačių savęs. Norisi atrasti nors šiokią tokią pasipriešinimo formą egoizmui, atsvarą melui, kvailystei, įsigalėjusiai visuomenėje. Dėl to ir atsirado „Susiliejimai“, – dalijosi mintimis naujo spektaklio režisierius. – Mes galime pasidžiaugti savo kalba, bet liūdna matant, kaip ji žalojama, kaip šaipomasi iš jos: vis klaikiau skamba mūsų pavardės, įstaigų ir kontorų pavadinimai. Atrodo, kad mūsų atmintis yra kaip kiauras maišas, iš kurio iškrenta visa istorinė patirtis, ji mūsų niekur nesiekia. Kaimas apmirė, miestai neatgimė. Juose neliko žmonių, išlaikiusių prisiminimus, gyvas protėvių istorijas. Kas visa tai ištrynė – sovietmetis ar mes patys? Nežinau, ar šiandien kalbėti apie Lietuvą yra novatoriška, bet galvoju, kad būtina. Įdomus paradoksas – bene geriausiai buvo suprasti tie Maironio eilėraščiai, kuriuose poetas skundėsi, kad jo niekas nesupranta. Iš tiesų jis sugebėjo individualųjį meninį vienišumą paversti tautinės egzistencijos išraiška, skausminguoju „aš“ simbolizuoti kolektyvinį, galbūt daugiau pasąmoninį „mes“... Klausytis ir girdėti Maironio balsą – vadinasi, nuolat budėti tarp visų ir, įsiklausant į kitus, išgirsti save...“

Spektaklio „Susiliejimai“ pastatymą parėmė Lietuvos kultūros rėmimo fondas. Premjera – spalio 15 d. 19 val. Žvejų rūmų teatro salėje (Taikos pr. 79). Spektaklio trukmė – 1 val. 10 min. Bilietai – po 15 Lt, moksleiviams, studentams ir senjorams – po 10 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių