Birštono kurortas neria į džiazą

  • Teksto dydis:

Jau šiandien, 18-tą kartą į seniausią Lietuvoje džiazo šventę Birštone susirenka ambicingiausi visų kartų šalies improvizuotojai. Tradiciškai, paskutinį kovo savaitgalį, 28 – 30 d., Birštonas neria į džiazą. Per tris savaitgalio dienas kurorte koncertuos daugiau kaip 20 džiazo kolektyvų, kurie pristatys spalvingą, pavasarinę nuotaiką kuriančią programą ir dar kartą užlies Birštoną džiazo ritmu.

Birštonas turi kuo didžiuotis – seniausiu Lietuvos džiazo festivaliu, kurio sumanytojas ir įgyvendintojas yra Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis. Brandą pasiekęs džiazo festivalis „Birštonas“ yra vienas svarbiausių džiazo sklaidos Lietuvoje veiksnių. Jis pelnė džiazo atlikėjų, publikos pasitikėjimą, pateisino nacionalinio ir tarptautinio festivalio statusą, įgijo prestižą. Džiazo festivalio rengimas nedideliame kurorte yra vertybė, akivaizdžiai demonstruojanti, jog, turint kompetenciją bei meninį išprusimą, kultūrinis gyvenimas gali aktyviai reikštis ne tik didmiesčiuose.

Kai kuriuos projektus pirmą ir paskutinį kartą galima išgirsti tik čia, kadangi dalis kolektyvų būtent šiai, kas dvejus metus vykstančiai džiazo šventei, rengia išskirtines premjeras. Tik Birštone gigantiškuose projektuose šėlsta festivalio senbuvis Vladimiras Čekasinas su savo studentais. Šiemet maestro vėl pateikia  staigmeną – muzikinį spektaklį pagal poetės Juditos Vaičiūnaitės eiles.

Tradiciškai festivalio scenoje savaitgalį susitinka jaunystė ir patirtis. Nuo 1980-ųjų Birštono festivalyje dalyvaujantis perkusininkas Gediminas Lurinavičius pirmą kartą  čia prisistato autoriniu projektu. Po ilgos pertraukos į festivalį grįžta Steponas Januška ir Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokykos vaikai. Naujų staigmenų šventės dalyviams pateikia ir menininkai, kuriantys unikalią Birštono festivalio atmosferą.

Birštono džiazo festivalis išsiskiria savuoju Grand Prix, savotišku Lietuvos džiazo „Oskaru“, kuris suteikiamas už svariausią indėlį į Lietuvos džiazą. Jau 17 atlikėjų turi Grand Prix, o 2014 m. labiausiai Lietuvos džiazui nusipelniusiam džiazmenui bus įteiktas 18-asis.

Naujiena – naktiniai „Jam session“ pirmą kartą kviečia į puikios akustikos Kurhauzo salę, kur garantuotas komfortas laukia tiek atlikėjų, tiek klausytojų. Naujojoje kultūrinėje erdvėje nepakartojamą „Jam session“ aurą kurs puiki akustika, atlikėjų improvizuota muzika bei džiazo mylėtojų šurmulys.


Šiame straipsnyje: Birštonasdžiazasmuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių