Festivalyje „PLArTFORMA“ kasdien – po premjerą (programa)

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje rengiamas tarptautinis šiuolaikinių vaizduojamųjų ir atlikėjų menų festivalis „PLArTFORMA“ kasmet siūlo išdrįsti pažvelgti į kitokią meno pusę, ir neretai žiūrovai šioje kelionėje kviečiami tapti pionieriais. Šie metai – ne išimtis.

Rugpjūčio 23–25 dienomis „Švyturio menų doke“ vyksiantis 8-asis festivalis jau atidarymui parengė staigmeną. Organizatoriai kviečia pasimėgauti pirmą kartą Klaipėdoje rodoma Baltijos kamerinio operos teatro prodiusuota intriguojančia Ch.Gounod opera „Faustas“ (kamerinė versija), kurioje visas partijas scenoje atlieka vien vyrai.

Net ir moterų balsams parašytos partijos patikėtos kylantiems operos solistams Viktorui Gerasimovui (sopraninas) ir Algirdui Bagdonavičiui (kontratenoras).

Dar daugiau – didžioji prancūzų opera pastatyta be choro, baleto, didelio orkestro, kas, anot jaunojo režisieriaus, šiemet už režisūrą nominuoto aukščiausiam Lietuvos scenos apdovanojimui – Auksiniam scenos kryžiui Artūro Areimos, „gali sukelti pasipiktinimą dėl kūrinio išdarkymo. Tačiau mes siekiame pritraukti operą prie dramos teatrui būdingos išraiškos, norime sustiprinti dramaturginę liniją jos atlikime, taip naujai pažvelgdami į operos žanrą ir nebijodami rizikingų interpretacijų“.

Sensacinga avantiūra pagrįsta. Pasak kritikų, naujasis „Faustas“ – ne dulkių nupūtimas nuo tradicinio veikalo. Jis atitinka naujosios operos akcijų dvasią. Kai kas įžūloka, tačiau, tenka pripažinti, tai – didelis pranašumas.

Antrąją festivalio dieną žiūrovams bus pristatytas premjerinis čekų ir ispanų vizualaus teatro ir šokio spektaklis „Artemidė žvelgia į veidrodį“.

Anot autorių, jis dedikuotas moteriai, natūralumo sergėtojai, vieninteliam ir paskutiniam civilizacijos ryšiui su gamta. Net motinystės instinktas yra užgniaužiamas civilizacijos priedangos, kur visuomenė tikina, kad visa yra tik prietarai ar neteisingai numalšintas jausmingumas. Šokėja Nikola Križková spektaklyje atskleis dvilypį deivės Artemidės veidą – nekaltos mergelės pažeidžiamumą ir medžioklės karalienės įniršį.

Moteriškumu dvelkiančia ekspresija atsiskleis ir naujausias klaipėdietės Beatos Molytės kartu su garsiuoju perkusininku Arkadijumi Gotesmanu kuriamas šokio spektaklis „Un extracto del blog”. Flamenko žanras šokėjai ir choreografei tapo atspirtimi ir inspiracija perteikti „pokalbius su savimi“.

Ispaniškos muzikos ritmai leidžia improvizuoti, palieka laisvės kūrybai bei vaizduotei, o pietietiško temperamento ir filosofijos įkvėptas šokio, balso ir muzikos junginys emocionaliai perteikia ne tik aistringas istorijas, bet ir vidinius išgyvenimus ar monologus.

Spektaklio kūrėjai nesiūlo ieškoti aiškaus siužeto, nekviečia į ispaniška aistra dvelkiantį šou – jie ieško savęs, eksperimentuoja garsais, šviesomis, flamenko stiliumi ir atvirumu.

Tarptautinio šiuolaikinių vaizduojamųjų ir atlikėjų menų festivalio „PLArTFORMA“ programos turinį šiemet atspindi konceptuali vizualinė stilistika – raudono ir mėlyno polių (kompase nurodantys į šiaurę ir pietus, magnete žymintys pliusą ir minusą, o žmonių santykiuose simbolizuojantys vyrą ir moterį) susitikimas.

Festivalio organizatoriai – menininkų grupė „Žuvies akis”.

Festivalį remia Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros rėmimo fondas.

Festivalio programa*
 

Klaipėdos „Švyturio menų doke“
(Naujoji Uosto g. 3)

Rugpjūčio 23 d., penktadienį

19 val. – festivalio atidarymas. Premjera Klaipėdoje! Baltijos kamerinio operos teatro Ch.Gounod opera „Faustas“ (kamerinė versija) (2 val. 20') didžiojoje salėje.
21.30 val. – audiovizualinės poezijos grupės „Avaspo“ projektas „Kraujuojantis okeanas“ (45') mažojoje salėje.
22.30 val. – „Lithuanian Shorts“ ir festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ pristato lietuviškų šokio filmų programą (30') lauke**.

Rugpjūčio 24 d., šeštadienį

18.30, 20.30 ir 21.45 val.  – „post theater“ (Vokietija) projektas „Ekspres kovos klubas“ (45') mažojoje salėje.
19.30 val.  – premjera! Šokio spektaklis „Artemis žvelgia į veidrodį“ (aut. A.Artiga ir N.Krizkova (Ispanija, Čekija) (50') didžiojoje salėje.
22 val. – „Lithuanian Shorts“ pristato lietuviškų trumpametražių filmų programą „Patys pačiausi“ (60') lauke**.

Rugpjūčio 25 d., sekmadienį

19 val. – Klaipėdos šokio teatro „PADI DAPI Fish“ šokio spektaklio „Un extracto del blog” eskizas (choreogr. B.Molytė) (30') mažojoje salėje.
20 val. – festivalio uždarymas. „Granhoj Dans“ (Danija) šokio spektaklis „2men2mahler“ (chor. P.Granhøjus) (60') didžiojoje salėje.

Festivalio metu veiks Andriaus Petkaus erdvinių objektų „Sudegęs“ ir „Skrytis“ ekspozicija.

Įėjimas į festivalio renginius – su bilietais. Bilietus į atidarymo ir uždarymo renginius platina „Bilietai.lt“. Bilietus bus galima įsigyti ir festivalio teritorijoje prieš renginius. Vaikams iki 6 metų įėjimas nemokamas.

* Festivalio organizatoriai pasilieka teisę keisti festivalio programą.

** Renginiai nemokami. Esant blogam orui, jie vyks Mažojoje salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių