Londono meno mugėje – lietuviški motyvai, spalvos ir meistrystė

Iki vasario 10-osios Londone, „Capital Art gallery“ vyksta tarptautinė meno mugė, kurioje savo kūrybą pristato ir septyni Lietuvos menininkai: Diana Behm, Natalja Donskaja, Aistė Jurgilaitė, Ilona Janulienė, Lina Nikolaevė, Valdas Kančauskas ir Marija Rastenienė.

Autentiški motyvai

Be lietuvių, savo kūrybą mugėje pristato ir menininkai iš Vengrijos, Prancūzijos, Latvijos, Honkongo, Kroatijos, Indijos, Venesuelos, Didžiosios Britanijos, Ukrainos, Italijos, Lenkijos ir Latvijos. Galerijos savininkas Karlas Sproatas muges galerijoje rengia kas mėnesį. Lietuviai, kuriuos mugėje pristato VšĮ „Gabrielės meno galerija“, turi galimybę pamatyti save įvairialypiame kontekste, o toje įvairovėje liudyti individualumą.

Klaipėdos konservatorijos Teatrinio meno fakultetą baigusi, kurį laiką Vokietijoje gyvenusi, dabar Švėkšnoje gyvenanti ir kurianti tapytoja D. Behm mugėje pristato keturis darbus, kuriuose dominuoja lietuviško peizažo motyvai. Menininkės kūriniuose itin svarbus pasakojimas, į kurį autorė įtraukia angelus, gyvūnėlius, vaikus; jie ir peizažo motyvai tampa neatsiejami. D. Behm kūryboje svarbi lietuviškų ženklų ir simbolių kalba, įprasminta pastelinėmis spalvomis.

Natalja Donskaja. Iš ciklo „Gėlių svajonės“.

Kėdainiškė tapytoja Natalja Donskaja – ne vieną personalinę parodą Lietuvoje surengusi, aktyviai parodose užsienyje dalyvaujanti menininkė. Londone ji pristato du paveikslus iš kolekcijos „Gėlių svajonės“, nutapytus abstrakčia stilistika. Tapybos darbų centre – geometrizuotų formų gėlių žiedai, o ryškios kontrastuojančios spalvos šiems darbams suteikia paslaptingos simbolikos.

Lietuviai turi galimybę pamatyti save įvairialypiame kontekste, o toje įvairovėje liudyti individualumą.

Tapytoja Aistė Jurgilaitė iš Trakų kuria tapybos ir kompiuterinės grafikos darbus, savo kūrinius pristato personalinėse ir kolektyvinėse parodose Lietuvoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Liuksemburge, Italijoje, JAV, Šveicarijoje.

Kalbėdama apie savo kūrybą tapytoja teigia: „Tapyba yra mano pagrindinė kūrybinė veikla, dvasinio pasaulio išraiškos būdas ir technika. Ši technika įvairiapusė, dažnai greitai džiūsta, svarbios formos, išlaikoma tekstūra ir reikalingas klampumas, kartu atsiranda galimybė padengti permatomus sluoksnius, beveik kaip akvarele.“

A. Jurgilaitė meno mugėje pristato tris didelio formato paveikslus, kuriuose kontrastuoja ryškios ir pastelinės spalvos. Dailininkės drobės pulsuoja gyvybe, ekspresija – visa tai autorė perteikia abstrakčia stilistika.

Marija Rastenienė. Tolima planeta.

Platus horizontas

Tapytoja Ilona Janulienė Londone pristato keturis didelio formato paveikslus. Beveik visi jie siejami su Graikijos istorija, dominuoja daug abstraktaus mėlyno kolorito – darbai sukurti lietuvių menininkų plenere Graikijoje. Tapytoja savo darbuose tapo tikrovę pateikdama metaforizuotą ir spalviškai transformuotą savo vizijų pasaulį.

I. Janulienės darbas „Paukštis“ turi gilių sąsajų su vaikyste, jis – vienas iš daugelio variacijų (šiuo atveju tai baltos varnos alegorija). Drobė „Antika“ siejamas su kelione į lietuvių menininkų plenerą Atėnuose, „Kelionė“ – kelionės nuo gimimo iki mirties takas. „Darbas „Atgimimas“ – vidinių išgyvenimų ekspresija.

Menininkė Lina Nikolaevė pristato vieną itin reta technika sukurtą darbą – „Aš skrisiu“. Kūrinyje dominuoja rytietiška technika, išryškinanti subtilią preciziką, harmoniją, dermę ir subtilumą, sujungianti žemiškojo ir dvasinio pasaulio pusiausvyrą. Menininkės piešiniai įkvėpti Rytų filosofijos. Dalis darbų – abstrakcijos, atlikti grafikos technika, juose daug smulkių detalių, sujungtų į visumą. Prieš dvylika metų autorė sukūrė rytietiškais motyvais paremtą ciklą „Iš tuštumos“, kuris ir įkvėpė tapytoją ateities darbams.

Ilona Janulienė. Antica.

Empatijos spalvos

Valdas Kančauskas – tarpdisciplinio meno atstovas: fotografas, dailininkas, grafikas, videokūrėjas. Mugėje Londone pristatomi autoriniai kūriniai atlikti derinant tarpusavyje autentišką, japonišką sumijė kaligrafinę techniką, unikalios pasaulyje vektorinės tapybos būdą.

Menininko intuityvūs darbai piešiami kaip emocija ir subrandinti jausmai, leidžiantys tarsi pačiai sielai sukurti sąmonės vaizdinius. Jis daugiau kaip 20 metų skyrė specialiųjų poreikių vaikų kūrybiškumui ugdyti. Unikalus ir inovatyvus piešimas mokytojo paskatintiems vaikams atvėrė vartus į visą pasaulį. Unikali V. Kančausko atrasta vektorinio tapymo technika sukurti vaikų kūriniai – puikiausias įrodymas, kad kūryba ištrina bet kokias ribas tarp žmonių ir vienija, stebina, žavi.

Mugėje V. Kančauskas ir jo mokinė Ana Raketytė pristato penkis skirtingus darbus. Kai kurie jų kurti kartu, kai kurie – atskirai. Darbai sukurti minimalistine maniera, tačiau jų technika, koloristiniai kontrastai ir dermės turi stiprų emocinį krūvį. Parodoje išsiskiria bendras V. Kančausko ir A. Raketytės darbas „Vilties, šviesos ir tikėjimo angelas“, skirtas Ukrainos laisvės kariui.

Valdas Kančauskas. Gėlės sielai.

Kaunietė tapytoja, akvarelės ir pastelės meistrė Marija Rastenienė – daugiau nei 30 personalinių parodų autorė, dalyvavusi kone 70 kolektyvinių dailės parodų. Menininkės darbų yra įsigiję kolekcininkai užsienyje. Londone M. Rastenienė pristato penkis paveikslus, kuriuose dominuoja kosmoso tematika, menininkei ši tema pastaraisiais metais yra itin svarbi.

Per abstrakčiąją kosminę viziją ji išsako egzistencinius klausimus, aktualizuoja ekologijos temą. Abstrakčioji stilistika leidžia autorei jungti kosminius vaizdinius, paversti juos savo svarstymu apie pasaulyje nuolat pasauliui kylančias grėsmes, apie mūsų visatos grožį, trapumą ir laikinumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių