Seimo rinkimus laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

  • Teksto dydis:

Seimo rinkimus laimėjo Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LŽVS), pirminiais duomenimis, iš viso parlamente užsitikrinusi 54 mandatus.

Kadangi dar du Seimo nariai išrinkti kaip save išsikėlę, bet jie įrašyti į LVŽS kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje, galima sakyti, kad „valstiečiai“ naujajame parlamente turės 56 mandatus.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), per pirmąjį turą nedidele persvara aplenkę „valstiečius“, liko antri su 31 atstovu parlamente.

Dabartinei Vyriausybei vadovaujanti Socialdemokratų partija, turinti daugiausiai mandatų kadenciją baigiančiame Seime, po šių rinkimų yra treti su  17 mandatų.

Liberalų sąjūdis laimėjo 14 mandatų. Po aštuonis mandatus teko Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kadangi vienas „tvarkietis“ į Seimą kandidatavo kaip save išsikėlęs kandidatas, „tvarkiečių“ Seime greičiausiai bus devyni.

Du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar vieną mandatą gavo save išsikėlęs buvęs „darbietis“ Darius Kaminskas.

Pirmajame ture daugiamandatėje apygardoje nedidele balsų persvara pirmavo konservatoriai, tačiau antrajame ture Valstiečių ir žaliųjų sąjunga „nušlavė“ vienmandates.

„Valstiečiai“ per antrąjį turą triumfavo 35 apygardose, konservatoriai laimėjo dešimtyje vienmandačių apygardų, liberalai – šešiose, socialdemokratai – keturiose, „tvarkiečiai“ – trijose, „darbiečiai“ – dviejose, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – vienoje, tačiau dar du mandatus turi laimėję vienmandatėse jau per pirmąjį turą, kaip ir vieną mandatą vienmandatėje per pirmąjį turą laimėje konservatoriai.

Po vieną mandatą laimėjo „Lietuvos sąrašas“ bei Lietuvos žaliųjų partija ir keturi save išsikėlę kandidatai, iš kurių trys siejami su partijomis.

Daugiamandatėje apygardoje konservatoriai gavo 20, „valstiečiai“ – 19, socialdemokrattai – 13, liberalai – aštuonis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“ – po penkis mandatus. Taip pat pirmajame ture vienmandatėse, kaip minėta, buvo išrinkti du Lietuvos lenkų atstovai ir konservatorė.

Seimą sudaro 141 Seimo narys – Tautos atstovai renkami ketveriems metams vienmandatėse ir daugiamandatėje rinkimų apygardose slaptu balsavimu tiesioginiuose mišrios sistemos rinkimuose.

Naujas Seimas į pirmąjį posėdį turi rinktis ne vėliau kaip per 15 dienų po Seimo išrinkimo, preliminariai minima lapkričio 10 diena. Pirmąjį parlamento posėdį kviečia prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raudonieji kolchoznikai

Raudonieji kolchoznikai portretas
Krabogrado šiokiadieniai ir jo burmistro milicijos zampolito Krabo nuopelnai.

dk

dk portretas
Paskaicius visus jusu slykscius komentarus susidaro ispudis, kad Lietuvoje liko vieni "padugnes" ir chamai. O gal tik tokie ir "komentuoja". Jei nebeliko padoriu zmoniu tai "amen" Lietuvai...

IONIS

IONIS portretas
BUDULIŲ KOMENTARAI IŠ LETUVIŠKIAUSIO MIESTO TAPOME NEAIŠKU KAS MILICININKO VALSTIEČIO INTERĖSU TENKINTOJAIS
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių