Prorusiški veikėjai vėl kelia galvas

Antikonstitucine veikla įtariami veikėjai ir vėl kelia galvas. Vos prieš pusmetį sulaukęs bylos už antikonstitucinę veiklą, prorusiškomis pažiūromis garsėjantis veikėjas Vaidas Lekstutis vakar internete paskelbė žinią, kad karas su Rusija yra neišvengiamas. Ir tai esą geriausia "priemonė sunormalizuoti žmogaus norus ir pasaulėžiūrą".

Antikonstitucine veikla įtariami veikėjai ir vėl kelia galvas. Vos prieš pusmetį sulaukęs bylos už antikonstitucinę veiklą, prorusiškomis pažiūromis garsėjantis veikėjas Vaidas Lekstutis vakar internete paskelbė žinią, kad karas su Rusija yra neišvengiamas. Ir tai esą geriausia "priemonė sunormalizuoti žmogaus norus ir pasaulėžiūrą".

Ne trėmė, o vežė "į gryną orą"

Po viešosios įstaigos "Būkime vieningi" vėliava susivienijusios bendraminčių grupelės vedlys vos prieš dieną sulaukė dar vieno ikiteisminio tyrimo.

Šį kartą jam iškelta byla už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams. V.Lekstutis sovietų trėmimus pavadino "išvežimu į gryną orą, prasivėdinimui".

Klaipėdos apygardos prokuratūra žaibiškai sureagavo į dienraščio "Klaipėda" prokuratūrai pateiktą informaciją ir pradėjo ikiteisminį tyrimą.

"Pradėjome ikiteisminį tyrimą pagal nusikalstamos veikos požymius, numatytus Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio antroje dalyje – dėl viešo pritarimo SSRS vykdytam Lietuvos gyventojų genocidui socialinio tinklo "Facebook" grupės "Būkime vieningi" paskyroje", – tikino Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius.

Už tokią veiką numatyta bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

"Smegenis plauna JAV"

Tyrimo imtasi dėl V.Lekstučio pasisakymų socialinio tinklo "Facebook" paskyroje. Pagarsėjęs veikėjas viešai paskelbė opusą "Diagnozė – lietuviai serga Stokholmo sindromu". Šiame straipsnyje autorius abejoja Lietuvos valstybingumu.

"Kaip galima atkurti Lietuvos respubliką, kurios iki tol nebuvo? Kaip galima iš dramblio atkurti beždžionę?" – rašo V.Lekstutis (citatose kalba netaisyta – A.A.).

Tačiau teksto pabaigoje jis smogia dar niekingiau – sovietų vykdytus trėmimus pavadina kone nekaltu smegenų pravėdinimu.

"Rusiją išvadina teroristine valstybe. O apie tai, kad Rusai po antro pasaulinio karo, vakarų propagandos apšvitintus vežė į gryną orą (Sibirą) prasivėdinti, paverčiama kaip baisiausias dalykas. Taip, tai tremtis, taip buvo ištremta daug nekaltų žmonių, kuriuos skundė tie patys kaimynai ir "draugai". Taip buvo ištremta daug jaunų žmonių kuriems JAV pagalba buvo praplautos smegenys ir liepta priešintis Rusijai", – postringauja V.Lekstutis.

Už viešą pritarimą sovietų represijoms uostamiesčio prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Turi naują vadą

Vos prieš pusmetį V.Lekstutis buvo deklaravęs, kad baigia viešų pasisakymų epopėją. Veikėjas aiškino, kad išeina neapmokamų atostogų, nes "kovoti vardan debilų, kurie visiškai nieko nesupranta, yra beprasmiška".

Kas nutiko, kad reakcionierius vėl ėmė pliekti kitaminčius ir net prakalbo apie būsimą naują karą?

Paaiškėjo, kad ikiteisminis tyrimas dėl antikonstitucinių grupių kūrimo vyksta ir nėra nutrauktas.

V.Lekstučio name šalia uostamiesčio esančiame Aukštkiemių kaime ir sodyboje Rietavo savivaldybės teritorijoje esančioje Tverų seniūnijoje buvo atliktos kratos, vyko poėmiai.

Tačiau, kaip deklaruoja pats V.Lekstutis, konfiskuotą kompiuterį jis jau atgavo, o teisėsaugininkai esą jį paliko ramybėje, nes neva nesugebėjo įrodyti jokios nusikalstamos veikos.

"Aš nebedalyvauju "Būkime vieningi veikloje". Martynas Burkauskas yra naujasis vadovas ir direktorius", – naujieną rėžė V.Lekstutis.

"Lietuva – JAV kolonija"

Spėjama, kad pagarsėjusios įstaigos įkūrėjas vairalazdę jaunam ir niekam nežinomam veikėjui perleido tikėdamasis išvengti specialiųjų tarnybų dėmesio.

Pagal Lietuvos įstatymus baudžiama už organizacijų ar ginkluotų grupių kūrimą ar dalyvavimą jose, jeigu šių grupių tikslas yra pakeisti konstitucinę santvarką.

Palikęs nuošalyje viešąją įstaigą "Būkime vieningi", V.Lekstutis tikėjosi ramybės, o gal ir atsakomybės išvengimo?

"Ką čia gali nuveikti, kai taip puolama yra? Nėra prasmės. Kadangi Lietuva yra Amerikos kolonija, jokios laisvės ir jokios demokratijos čia nėra ", – vakar dūsavo V.Lekstutis

Ekspertai teiks išvadas

Klaipėdos apygardos prokuratūros kuruojamame ikiteisminiame tyrime minimos ne tik V.Lekstučio ir jo bendražygio iš Kintų Olego Titorenkos pavardės.

Kratos atliktos ir pas šiaulietį marginalą Žilviną Razminą, vilnietį Kazimierą Juraitį bei vieną iš partijos "Drąsos kelias" įkūrėjų – režisierių Jarą Valiukėną, kaunietį Giedrių Grabauską.

Tyrėjų vizito sulaukė ir Milda Bartašiūnaitė, save vadinanti sekso eksperte.

Tame pačiame tyrime aiškinamasi ne tik dėl viešų pasisakymų interneto platybėse. Į šį tyrimą įjungti ir atsišaukimų bei proklamacijų prieš NATO ir ES platinimo epizodai.

Šie atvejai buvo fiksuoti ne tik uostamiestyje, bet ir Panevėžyje, Kintuose, Šilutėje, Radviliškyje.

Bylą kuruojanti Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė tikino, kad postūmių šioje byloje sulauksime jau visai netrukus.

"Laukiame ekspertų išvadų. Žurnalistų sąjungos specialistai duos įvertinimus dėl teiginių vertinimo, paaiškins, ką jie reiškia. Ekspertai išanalizuos, ar tam tikri pasisakymai gali būti priskiriami tam tikrai kategorijai. Taip pat laukiame istorikų vertinimų. Prie šios bylos dirba ne vienas specialistas", – tikino prokurorė.

Maskva V.Lekstučiui nemoka

Vakar kalbintas žurnalistų V.Lekstutis nežinojo, kad dėl jo pasisakymų pradėta dar viena byla.

Pasigyręs, kad pasitraukė iš "Būkime vieningi" veiklos, V.Lekstutis išsisukinėjo nuo žurnalistų klausimo, iš ko jis gyvena ir kokiomis pajamomis disponuoja.

"Aš nesu viešas asmuo. Joks Kremlius man nemoka", – aiškino V.Lekstutis.

Vyras tikino, kad įtarimai jam nėra pareikšti. Jis užsiima vaikų auginimu.

V.Lekstutis, mėginęs įtikinėti, jog duoną užsidirba iš to, kad kažkam pasakoja apie alkoholio ir tabako žalą sveikatai, susipainiojo paklaustas, ar turi medicininį išsilavinimą tokiai veiklai.

"Nebaigtas. Ar to neužtenka?" – paklausė V.Lekstutis.

Nėrė į žemės ūkį

Vėliau V.Lekstutis jau aiškino, kad užsiima ne sveikatinimo paskaitomis, o prisiminė, kad tėvas Telšių rajone turi ne vieną hektarą žemės. V.Lekstutis prisipažino, kad tapo ūkininku ir augina grūdines kultūras.

Pasirodo, kad viešosios įstaigos "Būkime vieningi" laikraščio leidyba šiuo metu taip pat yra sustabdyta.

"Platinimo tarnyba atsisakė platinti mūsų laikraštį, kai prasidėjo puolimas prieš mus. Iš laikraščio gautų pajamų mes padengdavome organizacijos išlaidas. Net vadovui tik "minimumą" mokėjome. Didelio pelno nebuvo, likdavo labai nedaug", – aiškino V.Lekstutis.

Su uošviu nekalba

Tarp klaipėdiečių sklando gandai, esą reakcionieriškomis idėjomis V.Lekstutis drąsiai sklaidėsi tik dėl to, kad esą turėjo įtakingą uošvį, neva vadovaujantį vienai itin stambiai įmonei. Miestiečiai puse lūpų kalba, kad tai uošvis sudraudė politikuojantį žentą, liepęs jam užsičiaupti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vaidai,gal nuvažiuok į prie Laptevų ir pasigydyti,tau tikrai sveikatos reikia,nes esi labai pavargęs,subloges,nevalgęs,vis paramos prašai.Sėdi vagonėlį už žmonių surinktus pinigus ir lauki gelbėtojų neaišku iš kur.

NATO yra blogis !

NATO yra blogis !  portretas
Ne šiaurės korėjoj gyvenate suknisti kauno dieničiai . Nuomonės visos falimos , net tos kur nureiptos prieš Lietuvą . Tai vadinasi žodžio laisvė.

Nėra didesnių prorusų ..

Nėra didesnių prorusų .. portretas
nei kauno tiesa , oi diena . Ar jums negėda zuikio akis atstačius švabinius eurus įsisavinėti ? Šlykštynės kagėbistinės kaip reta.
VISI KOMENTARAI 85

Galerijos

Daugiau straipsnių