Trys žemaičiai apsijuokė išsiuntę laišką kaimyninių šalių vadovams

Trijų žemaičių laiškas Rusijos ir Baltarusijos prezidentams Vladimirui Putinui ir Aliaksandrui Lukašenkai supriešino iki šiol vieningai prieš amerikiečių kompaniją, norinčią Žemaitijoje ieškoti skalūnų dujų, kovojusią bendruomenę. "Taip galėjo padaryti tik nedaug intelekto turintys žmonės", – kreipimąsi į kaimyninių šalių vadovus įvertino Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka.

Sumokėjo 20 litų

Šią savaitę trys žemaičiai, visuomeninio judėjimo "Būkime vieningi" nariai Vygantas Kelertas, Vaidas Lekstutis ir Olegas Tytorenka sukurpė ir V.Putinui bei A.Lukašenkai išsiuntė laišką, esą norėdami informuoti apie Lietuvoje susiklosčiusią situaciją dėl skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos procesų.

Norėdami įrodyti, kad tokį laišką tikrai išsiuntė, jie žiniasklaidai išplatino ne tik jo turinį, bet ir pašto kvitą, jog sumokėjo už registruoto laiško siuntimą. Išsiųsti po laišką Rusijos ir Baltarusijos prezidentams kainavo 19,8 lito.

"Mes, Jūsų artimiausi broliai ir sesės, priversti šiandienos politinės situacijos, rašome pirmą laišką Jums nuo Žemaičių ir Mūsų brolių Lietuvių. Mes – Žemaičiai ir Lietuviai, suprantame, kad šiandien dienai mūsų vertybės: mūsų bendra kultūra, tradicijos, pasaulėžiūra, šeimos vertybės paversti į vakarų tuštybes. Mūsų tauta kantri, bet viskam yra ribos. Praradus viską, Mums liko tik švarus geriamas vanduo, kuris yra Mūsų ir Jūsų bendras turtas. Paskutiniu metu Žemaitijoje suintensyvėjo skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba. Mūsų mokslininkai ir mokslininkai kitų šalių teigia, kad šis išgavimo būdas neišvengimai prives prie ekologinės katastrofos ir neatstatomo Mūsų bendro geriamo vandens užteršimo. Kokiu būdu Mes galėtume sustabdyti šitą ir kitus Mums gresiančius Bendrus pavojus?" – ir teigiama, ir klausiama V.Putinui ir A.Lukašenkai adresuotame laiške (kalba netaisyta – V.S.).

Dėl atsakymo neabejoja

Vienas jo autorių – V.Lekstutis aiškino, kad toks laiškas gimė, nes Lietuvoje įsivyravo absoliuti netvarka ir nepagarba žmonėms.

"Anksčiau rašėme ir Lietuvos Prezidentei. Surinkome 275 kone visų Žemaitijos bendruomenių nevyriausybinių organizacijų atstovų parašus, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta. Nuvykome į prezidentūrą, galvojome, kad priims atstovus pasikalbėti, bet nepriėmė. Todėl ir liko tik parašyti laišką V.Putinui ir A.Lukašenkai. O kam daugiau rašyti? Barakui Obamai? Bet juk Žemaitijoje skalūnų dujų ieškoti ir nori amerikiečių kompanija", – aiškino V.Lekstutis.

Jis patikino, kad laiškas gimė iš nevilties ir žemaičiams jaučiamos nepagarbos. Tačiau pagrindinis laiško tikslas, anot V.Lekstučio, išsiaiškinti, ar Rusija ir Baltarusija žino apie padėtį Lietuvoje, kad joje ketinama ieškoti skalūnų dujų ir galimai teršti aplinką.

"Vanduo, kurį geriame, yra bendras. Jei jis bus užterštas pas mus, tai bus užterštas ir Baltarusijoje, ir Kaliningrade. Todėl norime sužinoti, ką mano tų šalių mokslininkai. Neabejojame, jog sulauksime atsakymo į savo laišką. Jei atsakymai nebus formalūs, rašysime ir toliau, galbūt pavyks surengti bendrą tarptautinę konferenciją", – į ateitį žvelgė pašnekovas.

Sugalvojo, nes nerūko

Paklaustas, ar nemano, jog tokiu laišku galėjo pakenkti Lietuvos diplomatiniams santykiams su kitomis valstybėmis, V.Lekstutis buvo įsitikinęs, kad jiems labiausiai kenkia didžioji dauguma šalies politikų.

"Jie mums piešia, kad Baltarusija ir Rusija yra baubas. Manau, kad šis laiškas yra labai nepatogus ir grėsmingas tokiems politikams, nes mes visus kviečiame draugauti, o nesipykti", – lakoniškai kalbėjo vienas iš judėjimo "Būkime vieningi" įkūrėjų.

Jis patikino, kad laišką Rusijos ir Baltarusijos prezidentams žmonės sukūrė ir parašė patys, niekas jų nevertė, niekas už tai nesumokėjo.

"Turime sveikas galvas, nevartojame alkoholio, nerūkome, todėl ir gebame mąstyti", – pasigyrė V.Lekstutis.

Buvo sutarę kitaip

Tačiau Žygaičių bendruomenė, kuri dažniausiai minima, kai kalbama apie pasipriešinimą skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai Žemaitijoje, iškart atsiribojo nuo tokio laiško.

"Niekas jo su mumis nederino, neaptarė, mes po juo nepasirašėme. Galiu pasakyti, kad tas laiškas mums tik pakenkė, nes buvo parašytas ir išsiųstas labai ne laiku. Kaip tik dabar, kai įvyko šioks toks konfliktas su Vyriausybe", – piktinosi Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas.

Jis teigė, kad su keliais šio laiško autoriais anksčiau buvo kalbėta, jog toks kreipimasis gali atsirasti.

"Tačiau buvo aptarta, kad laišką rašysime tik visiškos nevilties atveju ir pirmiausia kreipsimės į Latviją, Lenkiją, Švediją, o tik tada į Baltarusiją ir Rusiją. Ir ne tiesiogiai į tų šalių vadovus, o į šalis. Tikrai negerai, kad dabar laiškas nusiųstas tiesiogiai tokį diktatorišką stilių turintiems vadovams", – nuomonę reiškė J.Nairanauskas.

Neleido filmuoti

Vakar Vyriausybėje turėjo vykti darbinė sesija, kurioje buvo numatyta, kad dalyvaus skalūnų dujų Žemaitijoje ketinančios ieškoti kompanijos atstovai, mokslininkai, Žemaitijos bendruomenių kviesti nariai.

Tačiau pastarieji atsisakė dalyvauti, nes sesijos neleista filmuoti, be to, buvo pranešta, kad nebus įleisti kai kurie Seimo nariai, mokslininkai.

"Tai, kaip toliau klostytis situacija, priklausys nuo Vyriausybės sprendimų. Premjeras Algirdas Butkevičius viešai lyg ir pažadėjo, kad be visuomenės pritarimo skalūnų dujų nebus leista ieškoti, bet pažiūrėsime, kaip viskas bus iš tikrųjų", – optimizmu itin netryško Žygaičių bendruomenės pirmininkas.


Komentaras

Benediktas Juodka

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas

Manau, jog tiems trims žemaičiams tikrai nederėjo rašyti laiško V.Putinui ir A.Lukašenkai. Lietuvoje turime savo valdžią, normaliai diskutuojame. Be to, juk dar net neaišku, ar Lietuvoje yra tų skalūnų dujų ar nėra. Tokį laišką vertinu vienareikšmiškai – tai amoralu. Lietuvos piliečiai, kurie myli savo valstybę, taip nesielgtų.

Taip gali daryti tik valstybės priešai, kurie yra labai negeranoriškai nusiteikę savo valstybės atžvilgiu. Lietuva yra pakankamai demokratinė valstybė. Tie žmonės galėjo ir pas mane ateiti, ir pas ministrus į priėmimus užsirašyti.

Koks tikslas rašyti tokį laišką šalių prezidentams, kurie prieštarauja ES plėtrai, Rytų partnerystės prioritetui, nusiteikę prieš mūsų valstybę net jai pirmininkaujant ES. Tokie rašytojai tikrai yra savo valstybės priešai ir jų žingsnis yra nesąmonė. Reikia turėti labai nedaug intelekto, kad sugalvotum taip padaryti.
Jonas Nairanauskas:

Buvo aptarta, kad laišką rašysime tik visiškos nevilties atveju ir pirmiausia kreipsimės į Latviją, Lenkiją, Švediją ir tik tada į Baltarusiją ir Rusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Зуекфы

Зуекфы portretas
čia jau aiškiai prišiktos valdžios kelnės

Lietuvis

Lietuvis portretas
Panemunes kanalizacijos lygis...Klausiausi ju Youtube, galvoju kas cia per "viduriavimas zodziais " ? Lopu lopai ! Is kur tokie lekstuciai , padleckiai imasi ? Ir is kur imasi zemaiciai juos sugebantys girti ? Taip, "ant Lietuvos" yra daug problemu, taip valdzia yra ne tokia kokios noetume, bet atsiprasau nusileisti iki tokio lygio....

Anonimas

Anonimas portretas
as didziuojuos tais zemaiciais
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių