112 su problemomis susiduria ne tik Lietuvoje?

Po įvykio Panevėžio rajone, kai Bendrasis pagalbos centras (BPC) negalėjo nustatyti pagalbos prašiusios merginos buvimo vietos, Europos Komisijos (EK) atstovas sako, kad Lietuva turi pasimokyti iš šios tragedijos ir taikyti naujausias technologijas. Net aštuoniose bendrijos šalyse telefonu be SIM kortelės iš vis neįmanoma prisiskambinti pagalbos numeriais.

Monso pagalbos centro 112 darbuotojai pripažįsta: jei panaši tragedija, kaip Panevėžio rajone, būtų vykusi Belgijoje, jiems techninė įranga greičiausiai taip pat nebūtų leidusi nustatyti pagalbos prašiusios merginos buvimo vietos.

„Tai priklauso nuo technologijos ir skambučių priėmimo centro. Jei skambinama paprastu laidiniu telefonu, mes matome adresą. Jei skambinama mobiliuoju telefonu, tai priklauso nuo skambučių centro: kai kuriuose yra vietos nustatymo sistema pagal prisijungimą prie mobiliojo ryšio operatoriaus bokšto. [...] Monse mes neturime vietos nustatymo technologijos“, – teigė Monso pagalbos centro 112 vadovas Danielis Jonas.

Belgijoje, kaip ir dar septyniose bendrijos šalyse, telefonais be SIM kortelės iš vis neįmanoma prisiskambinti pagalbos numeriais. Tokių priemonių imtasi dėl didelio melagingų  skambučių skaičiaus. Taip pat Belgijos mobiliojo ryšio operatoriai duomenis apie skambinančiojo vietą perduoda, kai pagalbos centras to paprašo.

„Nustatyti vietą pagal mūsų geografinės vietos nustatymo sistemą reikia maždaug 40 s. Laikas mums reiškia gyvybę. Tai yra didžiausia problema“, – tęsė D. Jonas.

Dar daugiau laiko sugaištama, jei reikia policijos pagalbos. Nes tokiu atveju 112 darbuotojai skambutį persiunčia policijai, o ne iškart kviečia pareigūnus. EK sako, kad bendrijos teisės aktai numato tik bendrus principus, o kaip tai įgyvendinti – pasirenka pačios šalys. Tarkime, Europos Sąjunga (ES) reikalauja kad operatoriai perduotų skambinančiojo vietą, o pagalbos priėmimo centrai galėtų priimti šiuos duomenis. O kokios technologijos taikomos – tai jau šalies narės reikalas.

„Mes nesakome, kad Lietuva ar jos ryšio bendrovės turi naudoti x ar y technologiją. Mes paliekame pasirinkimo laisvę, tačiau sakome, kad negalima dešimtmečius naudoti senos sistemos. Jei yra geresnės technologijos, prašome jas rinktis. [...] Taigi nors Lietuva įdiegė mobiliojo telefono vietos nustatymo sistemą, dabar yra naujesnių veiksmingesnių sistemų“, – aiškino EK atstovas Ryanas Heathas.

Tačiau komisijos atstovo teigimu, kitąmet planuojama peržiūrėti taisykles ir numatyti griežtesnius reikalavimus. Monso pagalbos centro vadovas, kaip vieną iš technologinių naujovių, vardija telefoninę 112 programėlę, kuri ne tik iškviestų pagalbą, bet ir automatiškai aktyvuotų telefono GPS imtuvą. Pasak jo, technologijos turi padėti gelbėti žmones.


Šiame straipsnyje: 112pagalbagreitoji

NAUJAUSI KOMENTARAI

mda

mda portretas
ir asilui aisku jog kortele buvo ,nei vienas zmogenas nesitampo telefono skambijymui be korteles ,nebent tie zudikai uz isprievartavima ,tai yra uz paslauga atidave telefona, isgraibe is jo kortele..kliedesys.. tuoj isgirsim versija jog jie nekalti nes mergina bagazineje buvo neblaivi ,issieme kortele ir skambinejo 112 ant durniaus ir nusivylusi ,pradejo rukyt ,ko pasekoje uzsidege jos drabuziai ir automobilis,juonuoliai issigande dumu mete auto ir pabego ,nes nebuvo gesintuvo viduje.man si istorija panasi i viena tokia kur zmogus nuejo nusiskandino prisirijo zoliu ,bet pries smerty nusivale batus ir numire ant kranto

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Gerai, kad yra kitų informacijos šaltinių: štai kaip būtų Izraelyje: "Izraelyje jos būtų ieškoję ne tik policininkai, bet ir tūkstančiai savanorių.Čirškiantys skambučiai, gaudžiančios sirenos, didžiuliuose ekranuose švytintys šalies žemėlapiai su mirksinčiomis lemputėmis, pranešančiomis apie įvykusias nelaimes ir į pagalbą skubančius ekipažus, nuo telefono aparatų visą parą nesitraukiantys septyni dispečeriai ir dešimtys greitosios pagalbos transporto priemonių, išrikiuotų taip, kad jau šią sekundę galėtų pajudėti į įvykio vietą.Ne, tai ne Bendrasis pagalbos centras.Tai – „Hatzalah” (išvertus iš hebrajų kalbos „Gelbėjimas”), dvidešimt penktus metus Izraelyje veikianti nevyriausybinė organizacija, kurios tikslas – kuo greičiau atskubėti į pagalbą tada, kai jos prireikia." -čia iš šios dienos lryto

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Ar tik nėra LRT naudojama kaip pijaro agentūra, kaip propagandos įrankis, kad išsuktų nuo kalėjimo ES lėšų vagis? Ir platina žemiau nurodomą gandą visais įmanomais kanalais ir portaluose. O nužudytoji skambino būtent iš sim kortelės, ir tą siekia nuslėpti J.Sabatausko vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas bei Informacinės visuomenės plėtros komitetas, vadovaujamas M.Basčio: pirmasis rengia slaptus posėdžius ir neteisėtai išstumia kitus Seimo narius, nors Seimo statutas garantuoja teisę Seimo nariams dalyvauti absoliučiai visuose posėdžiuose, o antrasis rengia uždarus posėdžius, spėju, kad tuo pačiu tikslu - nuslėpti nuo visuomenės, kad buvo kortelė, bet dėl išvogtų 80 mln.Lt dėl 112 tel.įdiegimo nesuveikė Elektroninių ryšių įstatymo 68 str. 2 dalies kategoriša nuostata: “…Vietos nustatymo duomenys kiekvieno pagalbos skambučio atveju neatlygintinai Bendrajam pagalbos centrui pateikiami iš karto, kai tik Bendrasis pagalbos centras atsako į tą pagalbos skambutį”.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių