Naujai valdžiai teks suktis

.Vos per mėnesį, iki Kalėdų, naujos kadencijos Seimas turės priimti kelias dešimtis teisės aktų – nutarimų dėl pareigūnų paskyrimo ar atleidimo, rinkimų datos paskelbimo, biudžetus, bent keliolika kitų svarbių įstatymų.

Pirmiausia – personaliniai klausimai

Seimo vadovybės, parlamentinių komitetų formavimas, taip pat naujos Vyriausybės sudarymas ir jos programos priėmimas taps svarbiausiais naujojo parlamento darbais. Pareigūnų skyrimo ir įgaliojimų jiems suteikimo procedūros yra gana ilgos. Tačiau skaičiuojama, kad iki gruodžio vidurio bus paskirti visi Seimo, parlamentinių komitetų ir komisijų vadovai, taip pat pradės dirbti penkioliktoji šalies Vyriausybė.
Naujuoju Seimo pirmininku sieks tapti Tautos prisikėlimo partijos (TPP) vadovas Arūnas Valinskas, ministru pirmininku – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių (TS-LKD) demokratų lyderis Andrius Kubilius.

Ministrų, Seimo vicepirmininkų, komitetų ir nuolatinių vadovų portfelius pasidalys centro dešinės koaliciją formuojančios TS-LKD, TPP, taip pat Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga. Kai kurie postai Seime atiteks ir opozicinėms partijoms.

Daug laiko atims biudžetas

Naujos valdančiosios daugumos ir jos sudarytos Vyriausybės laukia gana įtemptas kitų metų biudžetinių įstatymų svarstymas ir priėmimas. Be to, turėtų būti priimtas ne vienas mokesčius reglamentuojančių įstatymų pakeitimas, susijęs su kitų metų biudžetu.
Centro dešinės koalicija deklaruoja norą taupyti ir bandyti į biudžetą surinkti daugiau pajamų. Tai įmanoma tik keičiant mokestinius įstatymus. Tačiau bet kokie pakeitimai mokesčių sistemoje gali įsigalioti tik po pusmečio nuo jų priėmimo, todėl tikėtina, kad pokyčiai pradės galioti ne anksčiau kaip kitų metų liepos 1-ąją.

Procedūros numato, kad biudžetai ir visi juos lydintys įstatymai turėtų būti Seimo priimti iki gruodžio 20-osios. Taip iki Naujųjų metų lieka pakankamai laiko Prezidentui pasirašyti šiuos teisės aktus ir juos oficialiai paskelbti.

Naujojo Seimo taip pat laukia senojo palikimas – Aukščiausiojo Teismo pirmininko problema. Parlamentarai turėtų svarstyti ir balsuoti dėl Prezidento Valdo Adamkaus trečiąkart šiemet pateikto siūlymo atleisti Vytautą Greičių iš Aukščiausiojo Teismo vadovo pareigų pasibaigus kadencijai.

Yra dar keli klausimai, kuriuos naujieji parlamentarai turės išspręsti vos apšilę kojas, iki Naujųjų metų. Seimo rudens sesija turėtų baigtis gruodžio 23 d., tačiau neabejojama, kad ją teks pratęsti bent iki sausio vidurio.

Žada padėti

Kadenciją baigiančio Seimo vadovas Česlovas Juršėnas sutinka, kad naujajam parlamentui pirmajame darbo etape teks nemenkas krūvis. "Klausimų tikrai daug, o procedūros neleidžia kai kurių iš jų atidėti ilgesniam laikui. Reikės suktis", – kalbėjo jis.
Paklaustas, ar neparuošė būsimam Seimo pirmininkui špargalės, kurioje iš eilės būtų surašyti visi skubiai spręstini klausimai, Č.Juršėnas nusijuokė: "Ne, niekas to neprašė.

Bet jeigu paprašytų padėti sudėlioti darbus, tikrai nepasididžiuočiau, padėčiau. Tik atkreipiu dėmesį, kad besiformuojančioje naujoje valdančiojoje daugumoje yra gana patyrusių parlamentarų, žinančių, ką ir kaip reikia daryti, kaip organizuoti darbą. Todėl turbūt nevertėtų baimintis, kad kils chaosas ar sumaištis."

Č.Juršėnas jau daugelį metų Seime buvo arba pirmininko pavaduotojas, arba pirmininkas. Jis buvo nuolat atsakingas už vadinamuosius parlamento organizacinius klausimus – suskaičiuoti, kiek kuriai frakcijai priklauso vietų komitetuose, kaip aritmetiškai padalyti atsakomybę Seimo nariams už vadovavimą komisijoms ar kitiems struktūriniams padaliniams.

Naujame Seime tą turės daryti kitas parlamento vicepirmininkas. Socialdemokratas Č.Juršėnas išrinktas į naują Seimą ir gali būti pasiūlytas į parlamento pirmininko pavaduotojus, tačiau jis nebegalės imtis organizacinių darbų, nes turėtų priklausyti opozicijai.

Per mėnesį, iki Kalėdų, Seimas turės:

- išrinkti Seimo pirmininką;
- paskirti 4–6 Seimo pirmininko pavaduotojus;
- priimti nutarimą dėl Seimo valdybos;
- suformuoti Seimo seniūnų sueigą;
- suformuoti 15-os Seimo komitetų sudėtis;
- paskirti Seimo komitetų pirmininkus ir jų pavaduotojus;
- apsispręsti, kiek Seime bus nuolatinių komisijų;
- suformuoti Seimo nuolatines komisijas;

- paskirti Seimo nuolatinių komisijų pirmininkus ir jų pavaduotojus;
- suformuoti Seimo tarpparlamentines grupes ir paskirti jų vadovus;
- apsispręsti dėl Prezidento teikimo pritarti ministro pirmininko kandidatūrai;
- apsvarstyti naujos Vyriausybės programą ir balsuoti dėl jos;
- apsvarstyti ir priimti 2009 m. valstybės ir savivaldybių finansinių rodiklių biudžetą;
- apsvarstyti ir priimti 2009 m. "Sodros" biudžetą;

- apsvarstyti ir priimti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą;
- apsvarstyti ir priimti valstybės biudžetą lydinčius mokesčių įstatymų pakeitimus;
- apsvarstyti ir balsuoti dėl Prezidento teikimo atleisti Vytautą Greičių iš Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigų;

- priimti nutarimą dėl 2009 m. gegužę rengiamų prezidento rinkimų ir birželį vyksiančių Europos Parlamento rinkimų datos;

- priimti apie 10 integracijai į ES būtinų įstatymų, kuriuos privalu patvirtinti skubiai;
- patvirtinti pakoreguotą Seimo rudens sesijos darbų programą;
- priimti nutarimą dėl rudens sesijos pratęsimo.


Šiame straipsnyje: seimo darbai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių