Pasigesta nepriklausomų kandidatų

Seimo rinkimuose šį rudenį gali dalyvauti vos pora dešimčių nepartinių kandidatų. Tik vos vienas kitas gali tikėtis parlamentaro mandato.

Kol kas 13 norinčiųjų

Vienmandačių apygardų rinkimų komisijose jau beveik savaitę laukiama asmenų, norinčių iškelti savo kandidatūras dalyvauti būsimuose Seimo rinkimuose.
Tokie asmenys turi ne tik pateikti visus registruojantis būtinus dokumentus ir sumokėti 2151 lito užstatą, bet ir pasiimti lapus parašams rinkti. Iki rugsėjo 2 d. jokios partijos neremiamas kandidatas apygardoje, kurioje nori išsikelti, turi surinkti ne mažiau kaip tūkstantį rinkėjų parašų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iki vakarykštės popietės į apygardų rinkimų komisijas kreipėsi 13 asmenų, norinčių pabandyti pakovoti dėl vietos parlamente. Visiems jiems išduoti parašų lapai, kurie turi būti tinkamai užpildyti ir grąžinti apygardos komisijai per artimiausias nepilnas tris savaites.

Nori sugrįžti

Tarp savarankiškai keliančių savo kandidatūrą yra ir žinomų politikų ar visuomenės veikėjų. Ukmergės apygardoje Seimo nario mandato vėl bandys siekti dabartinis šios apygardos atstovas parlamente Julius Veselka.

Baltijos apygardoje Klaipėdoje į Seimą vėl sieks patekti naujai įsteigtos Žemaičių partijos vadovas, buvęs Seimo narys Egidijus Skarbalius.

Raseiniuose parlamentaro mandatą bandys apginti skandalingai pagarsėjęs socialdemokratas Gintautas Mikolaitis, praėjusį pavasarį per Seimo plenarinį posėdį neblaivus šlitinėjęs po parlamento salę ir vėliau neteisėtai išvykęs pailsėti į Maltą.
Ekspremjeras Gediminas Vagnorius norėtų būti išrinktas į naująjį Seimą Telšių apygardoje. Dar vienas buvęs Seimo narys Antanas Baskas laimę bandys Marijampolės apygardoje.

Parlamentaro mandato norėtų ir teisingumo ministro Petro Baguškos patarėjas Mantas Varaška, neoficialiai vadinamas Teisingumo ministerijos pilkuoju kardinolu. Jis į Seimą bandys patekti Suvalkijos apygardoje.

Pateko tik penki

Paprastai Seimo rinkimuose dalyvauja apie kelias dešimtis nepriklausomų kandidatų. Tik vienas kitas jų laimi savo apygardoje.

Prieš ketverius metus vykusiuose parlamento rinkimuose 71 vienmandatėje apygardoje buvo iškelta apie pusšimtis nepriklausomų kandidatų. Į Seimą pateko vos penki: Julius Sabatauskas, Vida Marija Čigriejienė, Dangutė Mikutienė, Petras Gražulis ir Audrius Endzinas. Tačiau visi jie, gavę parlamentaro mandatus, paaukojo savo nepriklausomumą tapdami tam tikrų partijų frakcijų nariais.

Šiemet, pasak VRK dirbančių specialistų, nepartinių kandidatų gali būti mažiau. Tikimasi, kad ateinančią savaitę apygardų komisijos dar sulauks tokių pretendentų. Vėliau liks per mažai laiko parašams surinkti, todėl "nepriklausomųjų" srautas turėtų baigtis.

Tuomet bus laukiama, kiek iš pasiėmusių parašų rinkimo lapus iki rugsėjo 2 d. grąžins juos apygardų rinkimų komisijoms ir kiek bus surinkta parašų. Prognozuojama, kad spalio 12-ąją vyksiančiuose rinkimuose bus apie dvi trys dešimtys nepartinių kandidatų.

Partijoms parašų rinkti nereikia

Tikimasi, kad iš viso bus iškelta maždaug pusantro tūkstančio kandidatų. Daugiausia jų kels keliolika rinkimuose dalyvausiančių partijų. Pareiškinius dokumentus iš Seimo rinkimuose dalyvauti ketinančių partijų ir pavienių kandidatų pradėta priimti praėjusį penktadienį.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtina, kad paprastai pirmosiomis dienomis ir savaitėmis partijos neskuba nešti savo kandidatų sąrašų registruoti: "Dokumentai bus priimami visą mėnesį - iki rugsėjo 8 d. Kaip rodo praktika, partijos tik paskutinėmis registracijos dienomis suskumba nešti savo kandidatų sąrašus ir visus reikalingus dokumentus".

Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje dauguma didesnių partijų šauks savo institucijų posėdžius, kur bus galutinai sudaryti šių partijų kandidatų daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose sąrašai. Tuomet jie bus perduoti VRK įregistruoti.
Kandidatus galės kelti tik tos partijos, kurios iki rugpjūčio 7 d. perdavė Teisingumo ministerijai savo narių sąrašus. Tokių partijų yra 22.

Įstatymas numato, kad rinkimuose dalyvauti ir kandidatus kelti gali tik partijos, turinčios ne mažiau kaip tūkstantį narių. Įregistruotoms partijoms nereikia rinkti gyventojų parašų, remiančių jų keliamus kandidatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Visa nelaime, kad balsavimas uz partinius sarasus GRUBIAUSIU budu pazeidzia musu Konstitucija. Bet... visi tyli. KODEL?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių