Prieš Lietuvą – iš vidaus

Kai prokurorai krėtė antivalstybine veikla įtariamų asmenų namus, paaiškėjo, jog sovietinių kariškių dogmų pagrindu kurta pseudoideologinė literatūra yra taip paplitusi, kad jos galima rasti net savivaldybių vadovų kabinetuose. Išryškėjo ir tai, kad šalies nacionalinio saugumo pamatus griaunanti koncepcija yra platinama už ES ir valstybės biudžeto lėšas, o sekėjų ratas – itin plačiai išplitęs.


 

Kai prokurorai krėtė antivalstybine veikla įtariamų asmenų namus, paaiškėjo, jog sovietinių kariškių dogmų pagrindu kurta pseudoideologinė literatūra yra taip paplitusi, kad jos galima rasti net savivaldybių vadovų kabinetuose. Išryškėjo ir tai, kad šalies nacionalinio saugumo pamatus griaunanti koncepcija yra platinama už ES ir valstybės biudžeto lėšas, o sekėjų ratas – itin plačiai išplitęs.

Pakišo "dovanėlę"

Kas ir kodėl po savivaldybes platino teisėsaugininkų dėmesio susilaukusių skandalingų veikėjų propaguojamos "Visuomenės saugumo koncepcijos" dogmų prisodrintą literatūrą?

Tiesa, knygos kaip dovana miestui gimtadienio proga atkeliavo į uostamiestį atsitiktinai. Tam tikrus leidinius kaip suvenyrus Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui dovanoję veikėjai galbūt net nesuprato, kokiam tinklui nejučia talkina. Tokiai dovanai jie atrinko Mokslų akademijos palaimintas ir esą mokslo populiarinimo tikslais išleistas knygas, kurių susidarė visa serija – 12 atskirų autorių knygų.

"Atsimenu tokią dovaną, tačiau, prisipažinsiu, kad tų knygų turinio nežinau. Kur dabar jos yra, sunku pasakyti. Jei jų nėra tarp visų kitų dovanotų knygų, jos galėjo patekti į administracijos rankas", – tikino uostamiesčio meras V.Grubliauskas.

Vakarų civilizacija – blogis?

Kuo išskirtiniai šie "mokslinės" literatūros opusai ir kas juos sieja?

Visose šiose knygose gąsdinama civilizacijos išnykimu, akcentuojama būtinybė keisti mąstymą, o tradicinį mokslą – pilietiškumo ir tinklų mokslu, raginama telktis į neformalias grupes, jas sieti į tinklus, per juos daryti įtaką verslui, kultūrai, politikai ir galų gale sunaikinti valstybių valdymo struktūrą bei kurti naują pasaulį be valstybių, kolektyvinės laimės pagrindu. Nevengiama ir karo propagandos.

"Susipažinęs su šia literatūra, aptikau labai daug sąsajų su Sovietų Sąjungos kariškių sukurta "Visuomenės saugumo koncepcija", kurios paskirtis yra kovoti su "absoliučiu blogiu" – Vakarų civilizacija. Pavyzdžiui, vienoje knygų kalbama, kad esame pačiame gilių visuomenės struktūros kitimo procesų viduryje. Kitoje aiškinama, kad pilietiškumo mokslas gali pakeisti mąstymą ir daryti įtakos mokslui per koordinuotą grupių veiklą, t. y. griauti jį iš vidaus. Pradėjus domėtis, kokią ideologiją platina autoriai, aptikau visą grupę interneto tinklalapių, kuriuose mirgėte mirga analogiškų idėjų. Visi šie žmonės neslepia pavardžių. Klaipėdos krašte aktyviausiai reiškiasi visuomeninio judėjimo "Būkime vieningi" sekėjai", – tikino ne vienus metus šių idėjų įgyvendinimo veiklą stebėjęs dienraščio pašnekovas, saugumo sumetimais nepanoręs viešinti pavardės.

Sukūrė naują šalies Konstituciją

"Visuomenės saugumo koncepcija" – KOB trumpinį įgijo iš rusiško pavadinimo "Концепция общественной безопасности".".

Rusijos partija "Tiesos ir vienybės kursu" skelbiasi esanti šios koncepcijos sekėja ir puoselėtoja.

Lietuviškuose interneto puslapiuose platinamos Rusijos generolo majoro Konstantino Petrovo videopaskaitos apie "Visuomenės saugumo koncepciją". Tačiau tai, kad iš šio kariškio lūpų pilasi liaupsės Stalinui, jo sekėjų neatgraso.

Generalinei prokuratūrai prieš mėnesį pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl antikonstitucinių grupių kūrimo ir jų veiklos, po plačiai nuskambėjusių kratų atsirado liudijimų, kad visa ši ideologija buvo diegiama net tarp vyresniųjų klasių moksleivių.

"Rengiami trijų dienų seminarai, o internete smulkiai aiškinama, kaip šią naujo mąstymo koncepciją pateikti jauniems protams. Buvau sukrėstas, kai sužinojau, kad vieno šalyje žinomų universitetų prodekanė ėmė įtikinėti, kad pasaulio ateitį nulems globali kolektyvinė išmintis", – sakė dienraščio pašnekovas.

Šios mokslo darbuotojos viešai platintame tekste minimas virtualus "idėjų centras", kuriame "įtinklintų" ekspertizių pagrindu būtų analizuojami visuomenei svarbūs klausimai ir siūlomi virtualūs kolektyviniai sprendimai.

"Tokiu keliu eina ir KOB ideologijos sekėjai – mokslo svarba menkinama, pabrėžiamas tik žinių panaudojimas, taip neva ginant piliečių teises dalyvauti kuriant mokslą. Išeitų, kad laisvalaikiu įgijęs šiek tiek žinių architektas ar dizaineris galėtų pradėti gydyti žmones. Mano galva, tai destrukcijos kėlimas. Viename tinklalapių radau net jau sukurtą naują šalies valdymo struktūrą. Forumas "Aš Lietuvai" veikė išties intensyviai – sukurtas "Lietuvos stuburas", nauja Lietuvos Konstitucija, prikurpta strategijų ir įstatymų apmatų, įgyvendinta apie 40 keistai pavadintų projektų," – pasakojo priešiškos informacijos tyrimą atlikęs pašnekovas.

Projektų pavadinimai nuosekliai atitiko pagrindines rusiškos "Visuomenės saugumo koncepcijos" (KOB) nuostatas.

Ruoštasi perversmui valstybėje

"Nejučia visam šiam tinklui mėginama pajungti tuos, kurie yra "prieš". Ir nesvarbu prieš ką – prieš valdžią, prieš prekybos centrus, prieš kokakolą ar gėjus. Pajungiami ir tie, kurie prieš skalūnų dujas, prieš atominę elektrinę, aiškinama, kad energetinių projektų Lietuvai apskritai nereikia, nes jie ekonomiškai nepagrįsti. Pasak jų, nereikalingas ir mokslas, nes žinių galima ir kitu būdu įgyti, taip pat nereikalingas ir švietimas, nes vaikai auga laimingesni, kai nereikia eiti į mokyklą. Žinoma, pabrėžiama, kad Vakarai supuvę, jiems trūksta dvasingumo, o ES ir NATO yra blogis. O visos šios ideologijos skleidėjų tikslas – pasirengti valstybės perversmui", – tikino ne vienus metus šių idėjų skleidėjų veiklą stebėjęs žmogus.

Jo teigimu, tokią informaciją skleidžiančiųjų ratą pradžioje sudarė apie 20 aktyvistų. Jų veikla gali priminti sektos veikimo principus. Šių veikėjų platinamuose tekstuose galima atrasti duomenų, esą specialistai Maskvoje apskaičiavo, jog Lietuvos atveju "pilietinei visuomenei" suburti pakaktų 100 tūkst. aktyvių žmonių, kad procesas taptų nekontroliuojamas.

Todėl buvo stengiamasi į tinklą įtraukti pačių įvairiausių interesų turinčias grupes ir organizacijas bei jas sutelkti būsimai kovai prieš esamą valdžią.

Veržėsi į Gargždus

Tai, kad tokios ideologijos skleidimui yra pasitelkiami įvairiausi būdai ir metodai, liudija ir faktas, kad Gargždų bendruomenė buvo sulaukusi keisto siūlymo surengti paskaitą vietos gyventojams.

"Iš pradžių skambinęs vyriškis žadėjo su bendruomene kalbėti apie ekologiją, minėjo skalūnų dujų problematiką, aiškino apie žemės pardavimą. Tačiau netikėtai užsiminė, kad žada pristatyti ir Rusijos valstybės vidaus santvarką, ir šios šalies galimybes, žinoma, teigiama prasme. Labai keistas skambutis buvo. Tačiau mes šiuo siūlymu nesusigundėme", – prisiminė Gargždų bendruomenės narė Roma Paplauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Oj juokingas straipsnis. Žemo lygio žurnalistika. Ar įmanoma taip elgtis, ir turėti tokią nuomonę, pažiūras, kad niekas negalėtų tavęs rytų ar vakarų įtakai priskirti...? Norėdamas sukritikuoti - sukritikuočiau, tikriausiai bet kurį. Kaip sako, galima net ir prie akmens prisiknist, kad ne vietoj guli... Bet nuotaiką praskaidrino perskaičius komentarus, supratus, kad didžioji dauguma komentuotojų turi „branduolių“ mąstymui, ir puikiai supranta, kad tokie straipsniai ir tokios idiotiškos informacijos eskalavimas (neva pagavau ir visiems parodžiau tautos priešus) - nieko vertas. Tik dėl vargšės žurnalistės liūdna - na, gal dar susivoks, jei norės. Beje, jei esu prieš žemės pardavimą, už žodžio laisvę, už tradicinę šeimą, už Lietuvą be EU, jos tradicijas ir pan... tai čia man jau rusai smegenis išplovė?

normalu

normalu portretas
kad į tokį straipsnį pirmiausia reaguoja tie, kurie susiję su tokiais dalykais. Todėl ir prasideda alternatyvios info, balti bilietai ir etc ...

Mokslų daktaras

Mokslų daktaras portretas
Šitas rašinėlis primena psichinio ligonio nerišlių minčių kratinį. Tas dienraščio pašnekovas greičiausiai neprisistatė todėl, kad turi "baltą bilietą"? Iš kelių skurdžių konkrečių nuotrupų apie "rusišką KOB metodiką" susidarė įspūdis, kad tai Europos Sąjungos vykdoma politika, o antivalstybinė grupuotė "JIE" yra mūsų valdžia, gyventojams plaunanti smegenis.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių