Skundas atmestas: nužudytos moters vaikams valstybė turės atverti piniginę

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) atsisakė priimti Policijos departamento skundą byloje dėl žalos atlyginimo mamos netekusiems vaikams.

Po šio verdikto lieka galioti kovo 20 dieną paskelbtas Klaipėdos apygardos teismo sprendimas. Juo nuspręsta, kad policijos pagalbos nesulaukusios nužudytos moters vaikams neturtinę žalą turi atlyginti policija ir valstybė.

Valstybė ir policija nužudytosios vaikams turės sumokėti 110 tūkstančių eurų – po 25 tūkst. eurų trims vaikams ir 35 tūkst. eurų – dar vienam vaikui.

Kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui buvo pateikęs Policijos departamentas. Skunde buvo keliamas klausimas dėl Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų nutarties peržiūrėjimo ir neturtinės žalos atlyginimo.

Aukščiausiojo Teismo atstovė Dovilė Bružaitė BNS informavo, kad skundą atsisakyta priimti, nes kasaciniame skunde nekeliama tokių teisės klausimų, kurie atitiktų nors vieną bylos peržiūrėjimo kasacine tvarka pagrindą.

Pagal Civilinio proceso kodeksą įsiteisėję teismo sprendimai ir nutartys  kasacine tvarka peržiūrimi, kai yra materialinės ar procesinės teisės normų pažeidimas, turintis esminės reikšmės vienodam teisės aiškinimui ir taikymui, jeigu šis pažeidimas galėjo turėti įtakos neteisėto sprendimo priėmimui.

Taip pat jeigu teismas skundžiamame sprendime nukrypo nuo Aukščiausiojo Teismo suformuotos teisės taikymo ir aiškinimo praktikos ar Aukščiausiojo Teismo praktika ginčijamu teisės klausimu yra nevienoda.

Moterį keturių mažamečių vaikų akivaizdoje Klaipėdos rajone jos sutuoktinis Povilas Valeika nužudė 2013 metų vasarį

Smurtautojo įbauginta moteris skambino pagalbos telefonu, prašė ją apginti, tačiau policijos pagalbos nesulaukė. Į moters skambutį nereaguota net ir žinant apie nevienkartinius vyro smurto prieš sutuoktinę  atvejus.

Klaipėdos apygardos teismas 2014 metų vasarį vyrą pripažino kaltu ir už žmonos tyčinį nužudymą jam skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Klaipėdos rajono apylinkės teismas 2014 metų lapkritį dėl netinkamai atliktų pareigų nuteisė ir du policijos pareigūnus.

Klaipėdos apygardos teismas yra konstatavęs, kad moteris, kreipdamasi pagalbos, aiškiai išreiškė siekį būti valstybės apginta ir apsaugota, o policijos pareigūnams buvo žinoma apie pasikartojančius vyro smurto atvejus mažamečių akivaizdoje.

„Valstybės pagalba turėjo būti prioritetinė, tačiau į moters pagalbos prašymą nebuvo sureaguota. Pareigūnų abejingumas, nereagavimas sudarė sąlygas nusikaltimui įvykti bei pakankamai prisidėjo prie neturtinės žalos vaikams atsiradimo, todėl valstybei, kurios vardu veikė policijos  pareigūnai, tenka pareiga prisiimti atsakomybę“, – paskelbė teismas.

Teisėjų kolegijos vertinimu, padariniai ir žala atsirado tik dėl abiejų atsakovų – policijos pareigūnų ir nužudytosios vyro – veiksmų visumos, o tai lemia atsakovų solidariąją atsakomybę.

Kolegija taip pat pabrėžė, jog solidarioji civilinė atsakomybė labiau apsaugo nukentėjusius asmenis. Šiuo atveju solidarioji atsakomybė padės užtikrinti, kad teismo sprendimas būtų ne tik teisingas ir teisėtas, bet ir realiai vykdomas, o tai labiausiai atitinka vaikų interesus, jų teisę į neturtinės žalos atlyginimą laiku.

„Dėl beprasmės ir žiaurios motinos netekties vaikai patyrė ir iki šiol patiria didžiulį skausmą, stresą, nerimą, nesaugumo jausmą. Mama buvo kankinama ir nužudyta jų akivaizdoje. Jei mažesnieji šio skaudaus įvykio galbūt negalėjo itin aiškiai suvokti, tai neabejojama, jog šešiamečio matytas motinos kankinimas jį traumavo daug stipriau. Be to, vaikas po įvykio turėjo duoti parodymus ir taip patirtus įvykius išgyventi dar kartą, dėl to jam turi būti priteistas didesnis neturtinės žalos atlyginimas”, – paskelbė teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimui

anonimui portretas
Nebūtina statyti policininko prie kiekvienos šeimos. Bet policininkai privalo atvykti,kai šaukiamasi pagalbos. prisimink devizą-Ginti, saugoti ,padėti. O dabar-gaudyti, bausti,žeminti. Todėl, manau, kai kuriuos policininkus galima lyginti su valkatomis-nusikaltėliais. Beje dauguma valkatomis patapo ir dėl policijos netinkamai atliekamo darbo. Pats kaltas, kad nuėjai dirbti į policiją. Vienas policininkas-pensininkas, kuris paaiškino, kaip atsidūrė policijoje: Dirbti tingėjau, vogti bijojau todėl nuėjau dirbti į policiją.

Algys

Algys portretas
Turi ta policija pinigu kaip Karbauskis sieno-kiek uz baudas kasmet prirenka ohoho,kazkodel neraso tu duomenu,juk pinigai uz dyka valstybei!

verkiantiems anonimams

verkiantiems anonimams portretas
Nesuprantu anonimo pasipiktinimo. Ar policininkais dirbančius žmones kas nors prievarta vertė rinktis šitą profesiją ? Nemanau. O jei nusprendei rinktis tokį darbą, tai būk malonus ir dirbk. Nereikia verkšlenti - visada yra pasirinkimas. Eiliniam policininkui niekas neliepia spręsti problemų valstybės mastu. Jis tik privalo atlikti jam įgaliotas funkcijas. Jeigu minėtu atveju policininkai būtų tvarkingai atlikę savo pareigas, moteris galėjo likti gyva. Iš čia ir turėtų kilti ATSAKOMYBĖ. O ašaras dėl nedėkingos visuomenės, pasilikite diskusijai prie butelio su savo nelaimingais kolegomis. Dirbkite savo darbą, o ne kaltinkite moteris dėl vyrų pasirinkimo.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių