Vyriausybės kanclerė: taikos sutartys dėl griaunamų statinių – bylos šalių reikalas

  • Teksto dydis:

Nidoje esančio komplekso „Seklyčia“ savininkai, teismo sprendimu turintys iki sausio pabaigos nugriauti svečių namų, konferencijų ir kitus pastatus, nesusiderėjo dėl taikos sutarties su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) ir kreipėsi į Vyriausybę, tačiau pastaroji derėtis neketina.

„Šio konkretaus atvejo nekomentuojame. Kalbant bendrąja prasme norėtume pažymėti, jog teisinėje valstybėje teismų sprendimai turi būti vykdomi. Taikos sutartys teisės aktuose numatytais atvejais yra įmanomos, tačiau dėl jų turi derėtis bylos šalys“, – teigė Vyriausybės kanclerė Minda Dargužaitė. Jos komentarą BNS perdavė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pernai sausį neskundžiama nutartimi nusprendė, kad kompleksą valdanti bendrovė „Robala“ privalo per vienerius metus nugriauti svečių namų pastatą, konferencijų patalpą, jungtį tarp jų ir jungtį su restoranu, taip pat stoginę. Visi šie pastatai pastatyti 2004 metais per rekonstrukciją.

Į teismą dėl statinių griovimo kreipėsi Klaipėdos apygardos prokuratūra, remdamasi Klaipėdos apygardos administracinio teismo 2011 metų sprendimu. Pastaruoju neteisėtais pripažinti ir panaikinti šių pastatų Lomiškio gatvėje detalusis planas, projektavimo sąlygos, statybos leidimas, pripažinimo naudoti tinkamais aktas.

Anot prokurorų, rekonstruojant pastatus buvo pažeistas Kuršių nerijos nacionalinio parko generalinis planas, pagal kurį draudžiama didinti pastatų užstatymo tankį bei plotą. Tuo metu 2004 metais per rekonstrukciją svečių namų pastatas padidintas 57 proc. tiek į ilgį, tiek į plotį, tiek į aukštį, taip pat pristatyta stiklinė jungtis tarp pastatų bei stiklinė konferencijų patalpa, sujungta su svečių namais – tokie statiniai nebūdingi saugomai teritorijai ir pažeidžia kraštovaizdį.

Kompleksą valdančios bendrovės „Robala“ direktorius Romas Kvaselis aiškina, kad VSTT su jais nesidera, tuo metu pati tarnyba teigia, kad dėl nepavykusių derybų kalti komplekso savininkai, nes jie nelinkę daryti kompromisų.

„Mes kreipėmės į ekspertus, kad ekspertai įvertintų (...), jie sako, kad niekas nekenkia niekam. Tai kam griauti pastatus, kurie niekam nekenkia ir poveikio niekam neturi? Dabar kreipėmės į Vyriausybę, nes Saugomų teritorijų tarnybai visi ekspertai neįdomūs. Mes prašome derėtis su mumis dėl taikos sutarties, nes Saugomų teritorijų tarnyba nesideri“, – BNS dėstė R.Kvaselis.

Paklaustas, ar ketina vykdyti teismo sprendimą, jis vylėsi, kad „absurdiško teismo sprendimo vykdyti nereikės“.

„Valstybė sukūrė tokius įstatumus, pagal kuriuos teisėtai pastatyta, priduota, o paskui sugalvota, kad tai neteisėta dėl kažkokių priežasčių – nes naujus teisės aktus susikūrė. Valstybė kalta dėl šitos situacijos“, – piktinosi jis.

VSTT direktoriaus pavaduotoja Rūta Lapinskienė savo ruožtu sakė, kad komplekso savininkai nesutinka daryti nuolaidų.

„Jie įsivaizduoja, kad taikus susitarimas įmanomas paliekant tai, kas yra, ir jiems nereikalaujant žalos iš valstybės atlyginimo už tai, kad tiek metų bylinėjosi teisme (...). Savininkas buvo atėjęs su savo pasiūlymais, bet tie pasiūlymai buvo tikrai kosmetiniai – jie siūlo išpaišyti rotondos kolonas, o užuot nukrapščius jungtį tarp restorano ir svečių namų, siūlė dar padidinti statinių tūrį. Tokie pasiūlymai mums nepriimtini“, – dėstė R.Lapinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazkas ne taip

Kazkas ne taip portretas
Taigi bylos viena šalis yra valstybe kita savininkai... tai ką vyriausybė atstovauja? Aš visada galvojau kad LR vyriausybė atstovauja lietuva...

Anonimas

Anonimas portretas
Griaut ir tikgiati ,ča darbo vietos griovkams darbo vietos projektotojams,vėl statytojams ........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių