Lietuvių kariams bus karšta

JAV ėmus stiprinti savo pajėgas Afganistane, Talibano kovotojai užuovėjos gali imti ieškoti ramesnėje Goro provincijoje, kurios atkūrimo grupei (PAG) vadovauja Lietuva.

Ramybė greitai baigsis

Jungtinio štabo Operacijų valdybos viršininkas pulkininkas leitenantas Algirdas Norkus BNS sakė, kad besibaigianti žiema Goro provincijoje, kurioje tarnauja apie 200 Lietuvos karių ir civilių, buvo rami ir jokių apčiuopiamesnių ar išskirtinesnių incidentų neįvyko. Tačiau žvelgiant į perspektyvas, anot jo, 2009 m. numatomi keli svarbūs įvykiai, kurie gali turėti įtakos saugumui Afganistane.

"Pirma – prezidento rinkimai, kurie yra politinis įvykis bet kurioje šalyje. Praėjusią savaitę priimtas sprendimas juos rengti rugpjūčio 20 d. Kitas įvykis – amerikiečiai artimiausiu metu, kiek yra žinoma, dislokuos papildomus 17 tūkst. karių, o iš viso 2009 m. ketina papildomai dislokuoti iki 30 tūkst. karių. Mes manome, kad ir tai gali turėti įtakos saugumo padėčiai", – dėstė A.Norkus.

Jo teigimu, apie pajėgų didinimą paskelbta praėjusių metų pabaigoje ir neaišku, kiek naujoji JAV administracija laikysis šių ketinimų, tačiau, jei amerikiečiai savo planus pavers tikrove ir Afganistane atsiras daugiau pajėgų, jos užpildydamos erdvę išstums sukilėlius, Talibano atstovus.

"Dėl to jie (talibai – red. past.) gali būti priversti judėti mūsų – gana saugios provincijos – link. Jie visada stengdavosi mūsų provinciją išlaikyti saugią, kaip jiems patiems reikalingą užnugarį. Mūsų provincija jiems atlikdavo užnugario vaidmenį, pasipildant, atkuriant jėgas, ir jie stengdavosi nesivelti į aktyvesnius veiksmus. Mes ko nors drastiška neprognozuojame, tačiau tas aplinkybes turėdami galvoje, rengiamės ir koreguojame savo planus", – kalbėjo A.Norkus.

Nusikaltėlių negaudo

Karininkas teigė, kad per žiemą Gore buvo pastebimi tik kriminaliniai veiksmai, tačiau pabrėžė, kad su kriminaline veikla, pavyzdžiui, narkotikų tranzitu, PAG tiesiogiai nekovoja, o remia vietos saugumo pajėgas, keičiasi informacija.

Pasak A.Norkaus, pagal JTO vertinimus, Goro provincija pripažinta provincija be narkotikų, t. y. negaminančia narkotikų žaliavos.

"Mūsų provincijoje yra mažai narkotikų – nepalankios sąlygos, žmonės tuo neužsiima, nebent, spėjama, pakraščiuose. Per Goro provinciją vyksta tranzitas. Mes visaip bandome paskatinti, kad vietos policija, saugumo pajėgos būtų aktyvesnės. Aguonų laukai iš esmės yra pietinėse Helmando ir Kandaharo provincijose. Kalbėjomės su vienos provincijų saugumo pajėgų vadu, jis sakė, kad narkotikai daugiausia yra perdirbami, laboratorijos yra Pakistane", – kalbėjo jungtinio štabo atstovas.

Kartu jis pabrėžė, kad kriminalinės ir politinės jėgos, ypač Pietų Afganistane, susipynusios: "Dabar tokia tendencija ryškėja, kad tikrieji, idėjiniai talibai siejasi su narkotikais, kriminaline sfera."

Stengiasi neprovokuoti

A.Norkaus teigimu, darbas saugumo srityje vyksta nuolat, tobulinama stovyklos infrastruktūra, kad Lietuvos kariai jaustųsi saugiau.

"Rinkimų laikotarpiu Gore bus dislokuotas papildomas – manevrinis – vienetas. Ne tas PAG vienetas, skirtas karinei ir civilinei veiklai, bet grynai karinis vienetas, kuris reikalui esant galės įsikišti ir panaudoti karinę jėgą. Tačiau jis nebus pagrindinis ir, nesant reikalo, jo nenaudosime. Taip pat numatoma, kad keletą mėnesių prieš rinkimus ir per juos Goro provincijoje bus dislokuotos papildomos ne Lietuvos pajėgos, kurios veiktų kaip dar vienas stabilizuojantis veiksnys", – sakė A.Norkus.

Anot jo, PAG nėra skirta kovos veiksmams, tačiau atsižvelgiant, kad vietos saugumo institucijos silpnos, uniformuoti žmonės su ginklais yra stabilizuojantis veiksnys.

"Nedaug kam atrodo, kad galima varžytis su kariais pasirengimu ir ginkluote. Vietiniams tai, kad yra tokia institucija, suteikia pasitikėjimo. Aišku, mes važinėjame po savo provinciją, išvykstame į kaimus, bet nenaudojame kovos technikos, – pasakojo pulkininkas leitenantas. – Naudojame itin saugias civilines mašinas, kad nerodytume žmonėms, jog atvykstame turėdami karinių siekių. Mūsų veiklą galima apibūdinti taip: uniformuoti kariai atlieka ne karinę veiklą."

Narkotikų tranzito kraštas

Buvęs Užsienio reikalų ministerijos specialiosios civilinės misijos Afganistane vadovas Aleksandras Matonis, BNS komentuodamas saugumo padėties pokyčius konflikto apimtame krašte, sakė, kad Goro provincijoje juntami politinių procesų ir saugumo įvykių tiek Afganistano šiaurėje ir vakaruose, tiek ir pietuose atgarsiai.

"Jau seniai pastebimas įvairių oponuojančių grupuočių atstovų judėjimas per Goro provincijos teritoriją. Tai susiję ir su prekyba narkotikais, ginklais, ir su politinės veiklos Gore suaktyvėjimu. Pastebima, kad prieš prezidento rinkimus net ir tokioje izoliuotoje provincijoje, kaip Goras, opozicinės partijos bando konsoliduotis", – kalbėjo buvęs diplomatas.

Padėtis Gore, anot jo, nėra pablogėjusi ir ją reikėtų vadinti pažeidžiama, bet ne bloga.

"Kovinių ir kriminalinių veiksmų, genčių konfliktų suaktyvėjimas galėtų pabloginti padėtį iškart keliuose Goro rajonuose, kur centrinės ir provincijos valdžios įtaka silpna. Kalbant apie nelegalias ginkluotas grupuotes – jos Gore iš esmės įsitraukusios į kovas dėl įtakos, narkotikų tranzito verslo kontrolės, genčių vaidų. Afganistano prezidento Hamido Karzajaus režimo oponentams Gore iš esmės nėra ką veikti, nes nėra magistralių ar verslo, kurį būtų galima sabotuoti. Ginkluotos grupuotės teoriškai gali tapti ir politinės kovos įrankiu, jei joms vadovaujantys asmenys išsikeltų "politinę darbotvarkę", – svarstė A.Matonis.

Goro provincija, pasak jo, yra narkotikų tranzito teritorija, todėl dauguma įtakos ir interesų grupių į šį verslą yra įsitraukusios. Todėl natūralu, kad šio nelegalaus verslo interesų sankirtos gali išprovokuoti didelius konfliktus, kurie peraugtų į genčių vaidus ir sukeltų neigiamus humanitarinius padarinius. Tačiau oponuojančios ginkluotos grupuotės, A.Matonio teigimu, didelių tiesioginių interesų, išskyrus dalyvavimą nelegaliame versle, Gore neturi.

"Ir nusikaltėliai, ir konkuruojantys giminių klanai sudaro nepalankias sąlygas vystomo bendradarbiavimo projektams įgyvendinti. Pavyzdžiui, neįmanoma pradėti projekto, jei pagrindiniam jo veikėjui – nevyriausybinei organizacijai – grasina, daro kitokį spaudimą vietos vadukai ar genčių atstovai", – kalbėjo buvęs misijos vadovas.

A.Matonis pripažino, kad rinkėjų registracijos, rinkimų kampanijos ir rinkimų laikotarpis bus sunkus. Tuo metu, anot jo, kaip ir visame Afganistane, taip ir Gore, gali sustiprėti įtampa, įvykti daugiau išpuolių, siekiant parodyti valdžios ir tarptautinių pajėgų negebėjimą veikti, mažą įtaką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Gurmanų saulė ir UV spinduliai
    Gurmanų saulė ir UV spinduliai

    Lietuviai gyvena gerai. Rengiasi gražiai. Valgo skaniai. Ir vis pro petį pasidairo į latvius, estus – jie tai turi mišlenų, o mes niekaip nepramušame. Tad pernai gruodį ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės p...

    1
  • Žanrų niveliacijos era
    Žanrų niveliacijos era

    Šiomis dienomis, kai kino teatruose rodomas lietuvių autorių sukurtas filmas „Prezidentas“, pasakojantis mūsų šalies prezidento Valdo Adamkaus biografiją, daugelis kelia nebūtinai naują, tačiau retai tiksliai atsakomą klausim...

    1
  • Iššūkis moterims – įgyvendinti pokyčius versle
    Iššūkis moterims – įgyvendinti pokyčius versle

    Didesnis moterų verslumas rodo ne vien didesnį šalies ir pasaulio bendrąjį vidaus produktą (BVP). Savą verslą nuolat kuriančios moterys Lietuvoje gali paspartinti perėjimą prie tvaresnės visuomenės. ...

    2
  • Lietuvis ir azijietis
    Lietuvis ir azijietis

    Lietuvis J. turėjo viziją, kurią paskatino viskis, ir ėjo gatve migloto tikslo link. Nieko čia nebūtų tragiško – tegul sau eina linksmas, jei kitiems netrukdo. Tačiau štai niuansas: turėdamas savo viziją, lietuvis J. beveik nemat...

    4
  • Trump–Litovsko taika
    Trump–Litovsko taika

    Naujoji Rusijos valdžia, vadinamojo Sovnarkomo (Liaudies komisarų sovieto) nariai, laiko veltui negaišo, tad jau spalio 27 d. (lapkričio 9 d.) buvo išleistas specialus dekretas, leidžiantis griebtis represijų prieš bet kuriuos fiziniu...

    2
  • Ar padės laimėtas aukso puodas?
    Ar padės laimėtas aukso puodas?

    Turbūt daugelis iš mūsų norėtų laimėti loterijoje aukso puodą ir susikurti užtikrintą, orų ir saugų gyvenimą senatvėje. ...

    2
  • Kaukazo žaizdos
    Kaukazo žaizdos

    Graikų mituose Kaukazas – vienas tų stulpų, laikiusių pasaulį. Čia Dzeusas prie uolos prikalė ir amžinoms kančioms pasmerkė Prometėją – vieną garsiausių titanų – už tai, kad tas iš dievų pavogė ugnį ir perdavė ją m...

    2
  • Atsarginiai piliečiai
    Atsarginiai piliečiai

    Referendumas dėl Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimo turint ir kitos šalies pilietybę įvyko, tačiau laukiamų rezultatų neatnešė. Keisti šalies Konstitucijos 12-ąjį straipsnį sutiko kiek daugiau nei 1 mln. rinkėj...

    7
  • Aikštei reikia konkretumo
    Aikštei reikia konkretumo

    Svarstydami, už ką balsuoti, žmonės klausinėjo vienas kitą: ar pakeis ką nors naujasis tautos vadas ar ir toliau sruvensime įkyrėjusia vaga? ...

    6
  • Savivertės nuospaudos
    Savivertės nuospaudos

    Šiandien „Eurovizijoje“ nuskambės lietuviškai atliekama daina, pakėlusi visą Malmės areną ant kojų. Koks pasididžiavimas sava kalba! Nereikia nė 1,3 mln. eurų, už kuriuos Valstybinė lietuvių kalbos komisija ketina stiprint...

    6
Daugiau straipsnių